7 věcí, které jste (ne)věděli o sushi

28.7.2023 00:00   |   Vaření
Japonské sushi si lidé zamilovali takřka po celém světě. Z hlediska ingrediencí se jedná o jednoduché jídlo, které je při správné přípravě perfektně chuťově sladěno.

Sushi

Sushi je zkrátka fenomén. Je ovšem stejně tak zázračné i z nutriční stránky? A věděli jste, že se může jíst i rukama nebo že Japonci k němu pijí pivo?

Řasa nori nepochází z Japonska

Tato řasa se v asijských přímořských kulturách tradičně využívá v receptech jako důležitý a zároveň velmi chutný zdroj živin.

U nás ji známe zejména ve spojitosti se sushi, ve kterém je využívání mořské řasy nori vůbec nejoblíbenější.

Zajímavostí však je, že většina dostupných mořských řas, které jsou k sehnání v běžných obchodech, nepochází z Japonska, ale téměř vždy z farem v Číně a Korei.

Hlavním důvodem je nižší cena v porovnání s japonskou nori řasou.

Mořské řasy nejsou cítit po rybině

U mořských řas ještě chvíli zůstaneme. Věděli jste třeba, že by neměly mít rybinovou vůni?

Pokud je řasa načichlá rybinou, nejspíš byla nesprávně dopravována – na lodi se dostala do styku s rybami. Takto načichla mořská řasa se k přípravě sushi nehodí.

Není wasabi jako wasabi

Říz dodává pokrmu sushi pikantní wasabi pasta, která je jedním ze základních japonských ochucovadel.

Hlavní surovinou této pasty je japonský křen, který se dá dokonce pěstovat i jako pokojová rostlina.

Má velmi výraznou a štiplavou chuť a přirozeně zelenou barvu.

Pokud byste si wasabi připravili nastrouháním čerstvého kořene, kdy se začnou rozkládat sloučeniny způsobující jeho štiplavost, získáte tu nejlepší chuť a podle Japonců i skvělé přírodní antibiotikum.

Sójová omáčka probouzí umami

Jen málokdo si dokáže představit sushi bez sójové omáčky.

Sójovka vzájemně propojí chuťový zážitek z celého pokrmu a probouzí umami neboli pátou chuť, která je vnímána jako lahodná a delikátní.

Existují dva typy sójové omáčky, které se od sebe liší výrobním postupem, kdy jedním z nich je tradiční forma kvašení v kádích a druhou je výroba moderním chemickým procesem.

Přírodně fermentovaná sójovka je bez glutamátu a konzervačních látek.

Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a je bohatá na bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín C.

Naproti tomu příprava moderní procedurou, která je dnes rozšířenější, je o řadu těchto zdraví prospěšných látek ochuzena.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte využít sílu sladkého zázraku?
Nevolnosti z jídla... Lze se jim vyhnout
Pivo v kuchyni – delikátní zpestření všedních dní

K nigiri stačí ruce

Bojujete při konzumaci sushi s hůlkami? Pusťte se do něj rukama.

Více než konzumace pomocí hůlek je důležité, abyste neporušili kompaktní skladbu kousků, a to zejména u nigiri, kdy se na rýžový noček pokládá ryba.

Alternativou zázvoru jsou okurky

Růžové plátky nakládaného zázvoru jsou zásadní součástí gastronomického zážitku při konzumaci sushi. Zázvor vyrovnává chutě mezi různými druhy sushi, ne každý je však jeho příznivcem.

Místo nakládaného zázvoru můžete vyzkoušet nakládané okurky nebo jinou nakládanou zeleninu, jejíž mírně kyselá příchuť dovedně vyrovná dozvuky výraznějších typů sushi.

„Nebál bych se ani štiplavého kimchi,“ doporučuje Martin Kudera zakladatel Farmy Živina.

Kvalitní sushi je zdraví prospěšné

Vzhledem k tomu, že mezi základní použité suroviny při přípravě sushi patří rýže, mořská řasa, losos, tuňák, avokádo, nakládaný zázvor, zelenina a ochucovadla jako sójová omáčka či wasabi, je možné sushi z pohledu nutriční stránky označit za zdraví prospěšné.

Jedná se totiž téměř výhradně o přirozené, průmyslově nezpracované potraviny, které si zachovávají vysoký podíl mikroživin a stopových látek.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: 7 věcí, které jste (ne)věděli o sushi

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci