Je mražená zelenina stejně zdravá jako čerstvá

11.7.2023 00:00   |   Vaření
A co ta nakládaná či fermentovaná. Domníváte se, že mražená zelenina patří mezi podřadné zboží, které v sobě nemá ani špetku živin? A platí to podle vás i o nakládané či fermentované zelenině?

Mrazena zelenina

Mražená zelenina může být zdravější než čerstvá

Možná vás hned na úvod překvapí tvrzení, že mražená zelenina může obsahovat mnohdy více vitamínů a minerálních látek než některé čerstvé varianty.

Jak je to možné? Pokud je zelenina a ovoce posbíráno ve vysokém stupni zralosti a poté zmraženo a vakuově zabaleno, uchová si 50 až 90 procent všech živin.

Máte-li tedy v sezóně k dispozici vlastní čerstvou zeleninu či ovoce a nestíháte ho zkonzumovat, můžete obojí zamrazit.

Mražené produkty si i přesto uchovají maximum prospěšných látek, což oceníte zejména v zimních měsících, kdy je kvalitní čerstvá zelenina a ovoce nedostatkovým zbožím.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte využít sílu sladkého zázraku?
Nevolnosti z jídla... Lze se jim vyhnout
Pivo v kuchyni – delikátní zpestření všedních dní

Platí to i o mražené zelenině ze supermarketu

Při nákupu mražené zeleniny v supermarketu může být množství vitamínů a minerálních látek odlišné, než když si zamrazíte vlastní čerstvou zeleninu.

Záleží na tom, jestli výrobce zeleninu před zamrazením blanšíruje, což většina z nich dělá, aby produkt vypadal na pohled líbivě.

Při blanšírování se totiž ničí enzymy, které by jinak způsobily, že zelenina zhnědne a ztratí původní barvu i chuť.

Obsah některých vitamínů nesnižuje pouze u mražené zeleniny koupené v supermarketu, ale i v případě čerstvé zeleniny, kterou včas nespotřebujete.

Při skladování čerstvé zeleniny v lednici déle než pět dní začíná obvykle docházet ke ztrátě živin.

Jak jsou na tom nakládané okurky

Věděli jste, že dokonce i nakládaná zelenina bývá zdravější než ta syrová?

„Tělo z ní dokáže využít výrazně více živin. Obsahuje mnoho enzymů, posiluje organismus a má příznivý vliv na trávení,“ tvrdí Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

Třeba takové nakládané okurky naložené do dvou dní od sklizně, si uchovají maximum živin na pozdější období.

Výborná je i nakládaná červená cibule, která je bohatá na živiny, ale má nízký obsah kalorií.

„Obsahuje dvakrát více antioxidantů než jakákoliv jiná cibule, je vynikajícím zdrojem vitamínů C a B, draslíku, vlákniny a dalších mikroživin,“ říká Kudera.

4 TOP důvody, proč jíst mraženou a nakládanou zeleninu

1. Mražená a nakládaná zelenina má vysoký obsah živin.
2. Obvykle bývá levnější než čerstvá zelenina.
3. Můžete si dopřát oblíbenou zeleninu plnou živin, i když právě nemá sezónu.
4. Konzumací mražené a nakládané zeleniny zbytečně neplýtváte potravinami (obojí vydrží v lednici podstatně déle než čerstvá zelena, není nutné nic vyhazovat).

Čerstvou zeleninu z jídelníčku nevynechávejte

Ačkoliv se může zdát, že čerstvá zelenina je vlastně až na posledním místě v množství živin a lepší je konzumovat mraženou nebo nakládanou zeleninu, tak čerstvou zeleninu a ovoce byste z jídelníčku rozhodně odstraňovat neměli, zvláště pak v sezóně.

Není nic lepšího než se v létě zakousnout do šťavnatého jablíčka, natrhat si čerstvé třešně nebo si připravit osvěžující italský salát Caprese z rajčat vypěstovaných na vlastní zahrádce či koupených od místního farmáře.

A pokud budete v jídelníčku kombinovat čerstvou, mraženou a nakládanou zeleninu snadno splníte obecné doporučení 3 až 5 porcí zeleniny denně (cca 300–500 gramů) a vaše strava bude díky tomu i mnohem pestřejší.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Je mražená zelenina stejně zdravá jako čerstvá

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci