Je mražená zelenina stejně zdravá jako čerstvá
11.7.2023 00:00 | VařeníMražená zelenina může být zdravější než čerstvá
Možná vás hned na úvod překvapí tvrzení, že mražená zelenina může obsahovat mnohdy více vitamínů a minerálních látek než některé čerstvé varianty.
Jak je to možné? Pokud je zelenina a ovoce posbíráno ve vysokém stupni zralosti a poté zmraženo a vakuově zabaleno, uchová si 50 až 90 procent všech živin.
Máte-li tedy v sezóně k dispozici vlastní čerstvou zeleninu či ovoce a nestíháte ho zkonzumovat, můžete obojí zamrazit.
Mražené produkty si i přesto uchovají maximum prospěšných látek, což oceníte zejména v zimních měsících, kdy je kvalitní čerstvá zelenina a ovoce nedostatkovým zbožím.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATUmíte využít sílu sladkého zázraku? |
Platí to i o mražené zelenině ze supermarketu
Při nákupu mražené zeleniny v supermarketu může být množství vitamínů a minerálních látek odlišné, než když si zamrazíte vlastní čerstvou zeleninu.
Záleží na tom, jestli výrobce zeleninu před zamrazením blanšíruje, což většina z nich dělá, aby produkt vypadal na pohled líbivě.
Při blanšírování se totiž ničí enzymy, které by jinak způsobily, že zelenina zhnědne a ztratí původní barvu i chuť.
Obsah některých vitamínů nesnižuje pouze u mražené zeleniny koupené v supermarketu, ale i v případě čerstvé zeleniny, kterou včas nespotřebujete.
Při skladování čerstvé zeleniny v lednici déle než pět dní začíná obvykle docházet ke ztrátě živin.
Jak jsou na tom nakládané okurky
Věděli jste, že dokonce i nakládaná zelenina bývá zdravější než ta syrová?
„Tělo z ní dokáže využít výrazně více živin. Obsahuje mnoho enzymů, posiluje organismus a má příznivý vliv na trávení,“ tvrdí Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.
Třeba takové nakládané okurky naložené do dvou dní od sklizně, si uchovají maximum živin na pozdější období.
Výborná je i nakládaná červená cibule, která je bohatá na živiny, ale má nízký obsah kalorií.
„Obsahuje dvakrát více antioxidantů než jakákoliv jiná cibule, je vynikajícím zdrojem vitamínů C a B, draslíku, vlákniny a dalších mikroživin,“ říká Kudera.
4 TOP důvody, proč jíst mraženou a nakládanou zeleninu
1. Mražená a nakládaná zelenina má vysoký obsah živin.
2. Obvykle bývá levnější než čerstvá zelenina.
3. Můžete si dopřát oblíbenou zeleninu plnou živin, i když právě nemá sezónu.
4. Konzumací mražené a nakládané zeleniny zbytečně neplýtváte potravinami (obojí vydrží v lednici podstatně déle než čerstvá zelena, není nutné nic vyhazovat).
Čerstvou zeleninu z jídelníčku nevynechávejte
Ačkoliv se může zdát, že čerstvá zelenina je vlastně až na posledním místě v množství živin a lepší je konzumovat mraženou nebo nakládanou zeleninu, tak čerstvou zeleninu a ovoce byste z jídelníčku rozhodně odstraňovat neměli, zvláště pak v sezóně.
Není nic lepšího než se v létě zakousnout do šťavnatého jablíčka, natrhat si čerstvé třešně nebo si připravit osvěžující italský salát Caprese z rajčat vypěstovaných na vlastní zahrádce či koupených od místního farmáře.
A pokud budete v jídelníčku kombinovat čerstvou, mraženou a nakládanou zeleninu snadno splníte obecné doporučení 3 až 5 porcí zeleniny denně (cca 300–500 gramů) a vaše strava bude díky tomu i mnohem pestřejší.
zit, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také