Proč jsou fermentované potraviny trendy
1.2.2023 00:00 | Vaření
Jaké fermentované potraviny zařadit do jídelníčku a jak zvládnout jejich nezaměnitelné aroma? Je lepší si kupovat hotové produkty nebo zvládnete fermentaci i doma?
Fermentované produkty svědčí našemu zdraví
Hlavním důvodem konzumování kvašených potravin je jejich pozitivní vliv na zdravý střevní mikrobiom.
Fermentované potraviny jsou významným zdrojem probiotik, které zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a imunitu.
„Až 70 % imunity se tvoří ve střevech, proto potřebujeme vyživit přátelské bakterie například tím, že jim dodáme prostřednictvím kimchi salátu probiotika a zároveň i vlákninu,“ vysvětluje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.
Kimchi však ani zdaleka není jedinou fermentovanou potravinou, kterou můžete zvolit.
Kromě zeleniny lze fermentovat mléčné výrobky, ovesné vločky nebo třeba žitný kvas.
V případě kimchi je však výhodou velká spousta zeleniny a tím i vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a esenciálních aminokyselin.
Kvašené potraviny pomohou s hubnutím
Už při samotném procesu fermentace vznikají prospěšné enzymy, B-vitamíny a omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi důležitou živinou pro sportovce.
„Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na regeneraci, protizánětlivé účinky a podle některých studií mohou zlepšit odbourávání tuků,“ tvrdí hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours.
Za zmínku stojí také to, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin může podpořit vytrvalost.
Zajímavost: Věděli jste, že kimchi je nízkokalorická potravina? Obsahuje přibližně 27 kalorií na 100 gramů, díky čemuž je ideální potravinou při hubnutí.
Začněte v menších dávkách
Pokud jste dosud fermentovaným potravinám příliš neholdovali, je nejlepší začít jíst živé fermentované potraviny v menších dávkách, ale zato pravidelně.
Jestliže s kvašením teprve začínáte, dopřejte svému organismu čas na adaptaci.
Po prvních dnech konzumace fermentovaných potravin se totiž může stát, že vám nebude nejlépe. Důvodem je přenastavování střevního mikrobiomu.
V těle máme několik miliard bakterií, které tvoří střevní mikroflóru a chvíli jim trvá, než se přizpůsobí nové potravině.
Nejdříve musejí umřít kolonie, která tráví cukr a musejí je nahradit kolonie, které jsou zvyklé trávit zeleninu a vlákninu.
Délka přenastavení je přitom závislá na tom, jak jste se předtím stravovali.
Pokud jste si často dopřávali nezdravé jídlo nebo jídlo z rychlého občerstvení, může to trvat i několik týdnů.
V případě zdravého stravování může nastat plynatost na jeden až tři dny. Pozor ale při histaminové intoleranci!
|
Nenechejte se odradit nezaměnitelným aroma
Fermentovaná zelenina má své specifické a nezaměnitelné aroma, se kterým si někteří nedokážou poradit, a tak se konzumace kvašeného zelí raději vzdají.
I když je fermentovaná zelenina charakteristická svou komplexní vůní i chutí, po čase si na to zvyknete.
Kromě toho množství benefitů z pojídání fermentované zeleniny je tak obrovské, že to možný nepříjemný zápach hravě zastře.
Stojí za to vyzkoušet kvašení i doma
Kvalitní fermentované potraviny si můžete koupit v obchodě a dokonce i online.
Pokud však rádi experimentujete a máte ke kvašení vhodné prostory, stojí za to pustit se do kvašení doma.
Jaké druhy kvašené zeleniny si vyrobit doma
Ve své podstatě se můžete pustit do kvašení téměř jakékoliv zeleniny. Od zelí, květáku, mrkve, cukety, kapie, rajčat a dalších.
Můžete fermentovat pouze jeden druh zeleniny, nebo vytvořit směs zeleniny spolu s bylinkami a kořením.
Při fermentaci nepotřebujete mnoho přísad. Čerstvá zelenina sama o sobě obsahuje všechny bakterie potřebné pro zahájení procesu kvašení.
zit, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také