Není PEPŘ jako PEPŘ

19.10.2022 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Celosvětově rozšířené koření pochází z popínavého tropického keře – pepřovníku. Ne všechno koření, které se pepřem označuje, jím skutečně je. Některé druhy pochází z jiných rostlin.

Neni pepr jako pepr

Jedná se o plody rostoucí v hroznech, které se v různé fázi dozrávání sklízí a nejčastěji suší, existují ale i pepře měkké, fermentované, které jsou konzervovány mořskou solí.

Použití černého pepře (Piper Nigrum) je typické napříč světovou kuchyní. Používá se celý, drcený i mletý. Jídlu dodá ostrou, štiplavou chuť.

Pepři jsou však přisuzovány také léčivé účinky. Podporuje trávení, srdeční činnost, zrychluje metabolismus a přírodní medicína jej doporučuje také ke zmírnění menstruačních potíží. Na mnohé páry prý dokonce působí jako afrodisiakum.

V dnešní době není žádným tajemstvím, že mletý pepř rychleji ztrácí na svém aroma i síle. Odborníci proto doporučují používat v kuchyni čerstvě mletý či drcený pepř a takto si jej připravit v mlýnku těsně před použitím.

Zároveň platí, že není pepř jako pepř a jeho kvalita se může výrazně lišit.

„Tu poznáme podle vzhledu kuliček, chuti i vůně – vysoce kvalitní pepř, např. Kampotský z Fair Trade farmy La Plantation, se vyznačuje velkými černými kuličkami, které během výroby procházejí několikrát ruční selekcí i balením v Kambodži, “ vysvětluje Jiří Piskáček z Kampot.cz.

Po ochutnání kuličky tohoto pepře vám pak jeho chuť vydrží v ústech i dlouho poté, co dozní jeho pálivost.

„Aroma máty a eukalyptu si pak naplno vychutnáte nejen s masem, ale i v salátech a nebo na těstovinách. Bonusem je pak to, že je tento pepř pěstován bez použití chemických hnojiv a pesticidů, kterých je v průmyslově pěstovaném pepři mnohdy více než chuti,“ dodává Piskáček.

Druhy pepře

• Černý pepř

Je to ještě ne zcela zralý plod pepřovníku. Po sklizni se nechá zapařit a následně se suší na sluníčku, dokud původně načervenalá slupka neztmavne. Patří mezi nejběžnější druhy pepře vůbec.

Hodí se do omáček, polévek, salátů a ke tmavému masu, jeho chuť vynikne i na těstovinách. Milovníky grilování pak může oslovit i černý zauzený Kampotský pepř, jehož fenomenální aroma si můžete vychutnat i s pánvičkou v ruce ve Vašem bytě.

Bílý pepř

Je často zatracován, jelikož je téměř všechen vyráběn nesprávným postupem ze zeleného nezralého pepře. Na farmě La Plantation v Kambodži však vzniká jen ten nejkvalitnější bílý pepř, tak jak velí staletá tradice, pouze a jenom ze zralých červených kuliček pepře.

Po sklizni se namáčí a loupe, následně prochází další fází sušení na slunci. Jeho chuť je díky tomu sametově jemná, avšak velmi harmonická – právě v tom tkví jeho genialita, pokud jej vyrobíte správně. Hodí se do světlých omáček, k rybám, sýrům a drůbežímu masu.

„Konkrétně La Plantation je pak místem, kde vzniká ten nejvzácnější z již vzácných bílých pepřů – Bird Pepper, ekvivalent cibetkové kávy ve světě pepře. Jak název napovídá, v tomto případě mají svou část práce na svědomí opeřenci,“ říká Jiří z Kampot.cz

Zelený pepř

Sklizní nezralých plodů pepřovníku a jejich následným usušením či zmrazením, získáme pepř zelený. Pokud Kampotský pepř zbavíte vlhkosti za studena a velmi pomalu, zachová si svoji trávovou svěžest a po namočení znovu ožije.

V kuchyni se často používá i naložený v octovém či soleném nálevu (připomíná kapary), což ne vždy prospívá jeho výsledné chuti. Jeho využití je typické při přípravě steaků a paštik.

Červený a nebo růžový pepř

Růžový pepř vlastně není pravým pepřem. Jsou to téměř zralé bobule stromu (Schinus terebinthifolia) z Jižní Ameriky. Mají slabě pryskyřičnou nasládlou chuť a v kuchyni se používají hlavně pro zajímavý optický kontrast ve směsi se zeleným, černým a bílým pepřem.

Existuje však skutečný červený pepř, který je extrémně vzácný a roste pouze na pár místech na světě, např. v Kambodži. Sbírá se zcela zralý na vrcholu pepřové sezony a díky dlouhému zrání je plný fruktózy, která mu dává jedinečnou sladko-ovocnou chuť a aroma, díky čemuž jej lze skvěle kombinovat i s čokoládou, dezerty, zvěřinou a nebo ovocem.

Fermentovaný červený Kampotský pepř je pak skutečnou delikatesou.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Nevíte-li, co na opalování, zamiřte do lékárny
Jen se zdravým opalováním se dá léto užít

Cayenský/Kayenský pepř

Asi největší omyl v pojmenování pepře představuje pepř cayenský. Jedná se o záměnu označení pramenící z faktu, že v angličtině lze pojmem „pepper“ označit pepř černý (Piper Nigrum), ale také chilli papričky (Cayenne pepper).

Sečuánský pepř

Jedná se o sušené plody čínského druhu jasanu, které mají palčivou chuť. Používá se v tradiční čínské kuchyni, ale také při pečení drůbežího masa.

• Dlouhý pepř

Rostlina dlouhého pepře (Piper Retrofractum), pocházející z Jávy, patří do stejné čeledi jako náš dobře známý pepř černý. Na českém trhu tento dlouhý pepř, rovněž obsahující piperin, naleznete hned v několika podobách z produkce farmy La Plantation z Kambodži.

Zejména fermentovaný dlouhý pepř, vybízející k přímé konzumaci pepřových „jehněd“, dává možnost okusit jeho typickou chuť a aroma anýzu a lékořice.

Suchý dlouhý pepř se nejčastěji používá do dlouho tažených masových pokrmů jako Beef bourguignon, fermentovaný můžete nasekaný vychutnat s čerstvým sýrem, v salátu a nebo pepřové omáčce, které dá zcela nový směr.

Kubebový pepř

Malé kuličky se stopkou se někdy nazývají javánským pepřem. Jedná se o plod z keře rodu pepřovníkovitých, který má po usušení dřevité až kafrovité aroma. Používá se ke zvěřině, tmavému masu, ale také sýrům.

Jamajský pepř

Pokud si domů přinesete pytlíček jamajského pepře, vězte, že v něm nenajdete nic jiného nežli nové koření. Jedná se o sušené plody pimentovníku pravého, které se používají do uzenin, polévek, omáček i při zavařování.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Není PEPŘ jako PEPŘ

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci