Existujte syndrom vyhoření u cvičení? A dá se překonat?

14.10.2022 00:00   |   Wellness
Únava, vyčerpání, nespavost, ztráta motivace či dokonce bolesti. Syndrom vyhoření neboli burnout hrozí nejen v pracovním životě, ale dokonce i v rámci sportu.

Existuje syndrom vyhoreni u cviceni

Jak takový syndrom vyhoření vypadá a co se s tím dá dělat? Zeptali jsme se odborníků.

Může potkat kohokoliv

Syndrom vyhoření se nejčastěji týká pomáhajících profesí, kam patří lékaři, zdravotní sestry, psychologové, policisté, hasiči a řada dalších.

Stále častěji se však syndrom vyhoření objevuje i v mnoha dalších odvětvích lidského působení – například v oblasti sportu.

„Syndromem vyhoření trpí zejména vrcholoví sportovci, na které je vyvíjen enormní tlak od trenérů, rodiny, fanoušků i široké veřejnosti. To se podílí na vytváření chronického stresu. Nicméně potkat to může i člověka, který cvičí pouze sám pro sebe a v ničem nezávodí,“ tvrdí Tereza Kompánková, hlavní trenérka z Fitness Clubu Contours.

Najednou vás přestane všechno bavit

Cesta k syndromu vyhoření může být pozvolná a nenápadná. Může se to začít projevovat tím, že vám cvičení z ničeho nic přestane přinášet radost a pocit sebejistoty.

Tréninky se pro vás stanou utrpením nebo se dokonce začnete cítit pod tlakem, že vás čeká trénink. K tomu všemu začnete být stále víc unavení a podráždění.

Často se navíc přidává i ztráta motivace, co se týká jídla.

„Najednou přestanete vidět smysl v tom jíst zdravé jídlo, hlídat si jídelníček nebo se snažit zhubnout. Prostě vám to začne být jedno,“ dodává Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE.

Během syndromu vyhoření dochází k fyzickému i emocionálnímu vyčerpání. Kromě přetrvávající únavy, ztráty motivaci a nespavosti, se mohou objevit i úzkostné stavy či dokonce tělesné projevy jako bolesti na hrudi, bolení hlavy, břicha a další.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Nevíte-li, co na opalování, zamiřte do lékárny
Jen se zdravým opalováním se dá léto užít

Přestaňte tlačit na pilu

Syndromem vyhoření jsou ohroženi nejvíce ti, kteří nedokážou jít střední cestou.

„Pokud jste extrémista, dlouhodobě jedete na vysokou výkonnost, kladete na sebe příliš velké nároky, neustále se srovnáváte s druhými a nedokážete odpočívat, dříve či později vás burnout dostihne,“ varuje fitness trenérka. Ostatně to platí i v případě hubnutí, které jde celkem často ruku v ruce s přehnaným cvičením.

„Pokud máte hned ze startu nereálná očekávání, chcete zhubnout přehnaně moc a příliš rychle, problém je na světě. Jakmile se totiž vaše očekávání nenaplní, začnete ztrácet motivaci. Z toho důvodu svým klientům říkám, aby si to nejdříve srovnali v hlavě a byli připraveni na to, že hubnutí je pozvolné a nejedná se o jednorázovou záležitost,“ vysvětluje výživová poradkyně Věra Burešová.

Pokud se cítíte vyčerpaní, odpočívejte. Naordinujte si klidně i několik dní nicnedělání. Užijte si volno a nezapomínejte přitom na kvalitní stravu. I když omezíte na pár dní pohyb, rozhodně nedržte hladovku. Tělo potřebuje ke správné regeneraci dostatečný příjem všech živin, vitamínů a minerálních látek.

Občas to chce změnu

Máte pocit, že jste se v článku našli? Ne vždy se musí jednat o syndrom vyhoření. Každý z nás může mít období, kdy se mu nechce tolik, kolik dřív.

Zvolněte, nechejte tomu čas nebo se zkuste přeorientovat na jiný druh sportu.

„Pokud navštěvujete už roky posilovnu a zvedáte těžké váhy, zkuste kruhový trénink. Celý život běháte? Dejte šanci kolečkovým bruslím, kolu, plavání nebo jděte na procházku. Pokud jste doteď cvičili sami, přizvěte k sobě parťáka,“ radí Tereza Kompánková.

Jakmile dostane sportování ten správný smysl, poslouží k odreagování a vyplaví se endorfiny, zase naleznete chuť do sportu.

Podobně to funguje i v případě dodržování zdravého jídelníčku.

„Zapomeňte na drastické diety. Pokud si nevíte rady, požádejte o pomoc výživového poradce a nechejte si vypracovat vyvážený a plnohodnotný jídelníček, který vám pomůže nejen ke štíhlejší postavě, ale i lepší fyzické a psychické pohodě,“ radí Věra Burešová.

Důležité je najít balanc, díky kterému si můžete v přiměřené míře dopřát i jídlo, na které máte zrovna chuť, a to bez ohledu na to, jestli je či není stoprocentně zdravé a dietní.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také



Diskuse: Existujte syndrom vyhoření u cvičení? A dá se překonat?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci