Libeček – zelené magi doporučuje Jamie Oliver ve svých receptech

12.11.2014 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Používáte v kuchyni zelené magi? Říká se tak libečku, jehož chuť, především jeho listů, se přirovnává k chuti magi. Je skvělým kořením do polévek a omáček, pomazánek, masových pokrmů, nebo luštěnin.

Libeček – zelené magi doporučuje Jamie Oliver ve svých receptech

Libeček je poměrně vysoká vytrvalá bylina – v takovém porostu se ztratí i dospělý člověk. Ale tolik libečku není potřeba, pro kořeninovou zahrádku bohatě postačí jediná rostlina. Dobře se libečku daří v hlubokých půdách se spodní vláhou. Množí se semeny a oddenky. Na podzim jeho listy zežloutnou a uschnou, libeček raší každý rok znovu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ženy, které pijí víno, mají lepší sex
Chuť vína podtrhne správný výběr sklenice
Růžové víno, aneb Zbavte se omylů!

Správně se jmenuje libeček lékařský, uplatňuje se také jako léčivá rostlina. Má vliv na vylučování trávicích šťáv, mírní bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce, jater, je močopudný a mírně žlučopudný. K léčivým účelům se používá i kořene.

Kam co patří

  • Čerstvé i sušené listy libečku jsou skvělým kořením k dochucení polévek a omáček, pomazánek, masových pokrmů nebo luštěnin. Hodí se do salátů nebo například na vařené brambory či bramborovou kaši. Jeho aroma je výrazné, takže ho do pokrmů přidáváme poměrně málo.
  • Oddenky libečku a jeho oloupaný čerstvý kořen se dají upravovat jako zelenina, nejlépe pokrájené a přidané do polévky.
  • Plody – semena libečku mají o něco sladší chuť, než listy. Používají se jak k dochucování jídla, tak na výrobu bylinných likérů, kterým dodávají nasládle kořenitou chuť. Vhodné jsou také do salátů nebo i na vařené brambory. V některých krajích se používají jako koření k dochucení masa. Své tradiční uplatnění semena libečku nacházejí jako ingredience při výrobě parfémů.
  • Všechny části rostliny se dají sušit pro další uskladnění. Listy a oddenky můžeme navíc zmrazit pro pozdější použití. Sušené listy skladujeme v tmavé nádobě, aby si zachovaly zelenou barvu.

Teď již pojďme s libečkem do kuchyně. A nikoliv do lecjaké – rovnou ke kulinářskému mágovi Jamie Oliverovi:

Polévka z libečku, brambor a podmáslí

Nadrobno nakrájíme dvě cibule, nastrouháme tak 300 gramů syrových brambor, nasekáme nahrubo tři čtyři listy libečku, připravíme si půl litru drůbežího nebo zeleninového vývaru a dvě deci podmáslí.

Cibuli zpěníme v hluboké pánvi nebo v kastrolu. Přidáme libeček, brambory, vývar a podmáslí a uvedeme do varu. Pak zmírníme plamen a za občasného míchání vaříme, dokud nejsou brambory hotové. Pokud j polévka moc řídká, zahustíme ji bramborovým škrobem.

Při servírování do každého talíře přidáme jednu lžíci podmáslí a pár kousků čerstvého nakrájeného listu libečku.

PŘEČTĚTE SI O ČAJI

Čaj pijeme stále více. Jak ho správně uvařit?
Zelený čaj pomáhá proti rakovině
5000 let je již čaj věrným průvodcem člověka

Byla tu už zmínka, že se libeček dobře snáší s luštěninami. Zkuste třeba čočku:

Čočka s libečkem

Připravíme si dvě šalotky, máslo, sáček čočky, větší hrst nasekaného libečku, snítku tymiánu, trochu pomerančové kůry, trochu vývaru.

Nadrobno nasekané šalotky krátce zpěníme na másle tak, aby nehnědly. Vmícháme je do slité čočky, kterou jsme uvařili v nesolené vodě spolu s hrstí nasekaného libečku, snítkou tymiánu a pomerančovou kůrou.

Nakonec osolíme a můžeme přidat koření, které máme rádi. Servírujeme s vejcem, okurkou, eventuálně uzeným či klobásou.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Libeček – zelené magi doporučuje Jamie Oliver ve svých receptech

libeček

26.1.2015   |   16:54   |   od: Nikola
Někdy také přidávám libeček... zkusila jsem nedávno dle rady přátel. Ale častěji do polévek využívám bujony, jsem na ně zvyklá a jídlo mi s nimi chutná.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 26. 1. 2015 16:54
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci