Proč tatínkové při rozvodu přicházejí o děti?

15.7.2009 00:00   |   Děti
Při rozvodu či rozchodu manželství otcové o své děti často přicházejí. Soudy až z 93 procent svěřují děti do výchovy a péče matkám. Jedná se o diskriminaci mužů, nebo je naopak téměř bezvýjimečné svěřování dětí do péče matek v jejich zájmu?

Proč tatínkové při rozvodu přicházejí o děti?
AnketaRozhodují soudy o dětech podle zvyklosti, nebo se znalostí věci?

Rozvod se může stát pro mnoho mužů stresujícím zážitkem. Nejenže se mu dosavadní život a jistoty, ale skoro jistě ztatí děti. Až na výjimky putují do péče ženy. Otcové přicházejí o každodenní kontakt se svými potomky, nemohou je aktivně a efektivně vychovávat a často se oslabí citové pouto mezi ním a dítětem.

Vydírání dětmi je na vzestupu

V mnoha případech se jedná o postup oprávněný. Je také pravda, že dítě bývá na matku více fixováno. Mezi matkou a dítětem existuje obecně od přírody výrazně hlubší citový vztah, než mezi dítětem a otcem. Nicméně žádné pravidlo nefunguje univerzálně. Ne vždy za krach vztahu nese odpovědnost muž, který je následně i přes svou nevinu potrestán.

Děti se totiž velmi často stávají předmětem „vydírání“. Často se tak setkáváme s výhružkou: „Když mi budeš dělat problémy a neodstěhuješ se, tak své dítě už neuvidíš!“ Podobnou zkušenost měl i Jindřich z Kladna, 32letý otec dcery Kristýnky.

Naivní Jindřich a nevěrnice

Jeho manželka si po čtyřletém vztahu našla milence, se kterým trávila velké množství času. Údajně měla být u kamarádek či na pracovní cestě a malou Kristýnku hlídal naivní Jindřich. I pro prozrazení nevěry se otec snažil vztah zachránit, ale marně.

Navíc se stal předmětem vydírání, jeho manželka totiž požadovala, aby opustil byt, který byl sice původně v jejich společném vlastnictví a přepsal ho plně na ní. Pokud neuposlechne, tak mu dceru už nikdy nepůjčí. Myslíte si, že je to banální, nereálná vyhrůžka, když praxe je plná takových příkladů?

Automatické rozhodování škodí

Právě jistota, že dítě získává do péče téměř vždy matka je jednou z příčin vysokého výskytu zneužívání dětí ve sporech mezi rodiči. Soudy by měli rozhodovat o péči v zájmu dítěte a pečlivě zkoumat všechny okolnosti, včetně přání dítěte a ne jen rozhodovat automaticky. Spolehnout se na to, že podobně se rozhodovalo v minulosti, soudní praxe je na to zvyklá a tedy ve společnosti „normální“.

Otcům můžeme jen doporučit, aby podobné výhružky opravdu nebrali vážně. Aby věřili právu. Je sice více než pravděpodobné, že matka bude dělat s půjčováním dětí otci problémy a bude se snažit ve styku dítěte a otce bránit, otec by se měl domoci zastání u soudu.

Návrh na úpravu styku s dítětem

Máte-li ve svém okolí podobně postiženého muže, poraďte mi, aby podal návrh na úpravu styku s nezletilým dítětem. V něm může navrhnout např. právo péče o dítě - třeba každý druhý víkend od pátku do neděle. Kromě toho v době letních prázdnin i jeden či dva týdny na společné dovolené či prožít s dítětem jeden ze svátků vánočních. Návrh musí být dostatečně přesný, včetně určení časů převzetí a vrácení dítěte do jeho domova apod.

Pokud se otec o dítě dostatečně dobře stará a je tedy předpoklad, že tomu bude i nadále, pak je velká pravděpodobnost, že mu soud vyhoví. Je sice pravda, že mnoho matek se i nadále snaží bránit styku dítěte s otcem, nicméně soudní rozhodnutí už je lépe vynutitelné, než pouhá dohoda bývalých partnerů.

miz

Přečtěte si také



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci