Postihly vás živly? Žádejte o volno

9.7.2009 00:00   |   Peníze
Zažívá to teď spousta lidí z vyplavených oblastí Čech i Moravy. Domov ale nemusí obrátit vzhůru nohama jen vodní živel. Ať už vás ale vážně postihne voda, oheň nebo vichřice, víte, na co máte v práci nárok?

Postihly vás živly? Žádejte o volno

Pokud musíte zůstat doma a likvidovat následky řádění přírodních živlů ať už u sebe doma, nebo třeba u rodičů, neberte si na to dovolenou. Zákon vám totiž dává nárok na pracovní volno.

Na co mám nárok, když...

...nemohu do práce, protože zachraňuju svůj majetek

Záchrana majetku patří mezi důležité osobní překážky v práci. Máte nárok na pracovní volno bez náhrady mzdy. Můžete se ale také s šéfem domluvit, že si zameškanou pracovní dobu napracujete.

...musím zůstat doma odstraňovat následky povodní sice na svém majetku, ale ve veřejném zájmu (např. hrozí zřícení budovy, hygienické důvody...)

V případě, že do práce nedorazíte z důvodu obecného zájmu máte nárok na pracovní volno s náhradou mzdy ve výši průměrného výdělku.

...nestihl jsem dorazit včas do práce, protože jsem pomáhal příbuzným s evakuací

Pokud poskytujete někomu osobní pomoc a tato činnost zasahuje do vaší pracovní doby, měl by vám šéf poskytnout pracovní volno na  nezbytně nutnou dobu. Během této doby máte nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

...nemohu jít do práce, protože musím nahlásit škodu pojišťovně

Když si potřebujete vzít kvůli povodním pracovní volno, protože si potřebujete zařídit důležité osobní věci, musí vám šéf poskytnout volno bez náhrady mzdy. Můžete se s ním také domluvit, že si zameškanou pracovní dobu napracujete.

...voda zaplavila naši firmu. Budu bez práce a bez peněz?

Pokud povodeň postihne vašeho zaměstnavatele a ten musí přerušit práce, měl by se vás pokusit  převést na jinou práci. Může to udělat i bez vašeho souhlasu, ale jen na nezbytně nutnou dobu. Jestli vás ale nemůže převést na jinou práci, jedná se o překážku v  práci a pak máte nárok na náhradu mzdy ve výši 60 procent průměrného výdělku.

...dorazila jsem do práce, ale nefungovala elektrika, proto jsme nemohli pracovat. Musí mi šéf zaplatit?

I když není vaše firma postižena povodněmi, ale nemůže vám přidělit práci kvůli dodávce energie nebo třeba tomu, že není materiál, a ani vás nemůže převést na jinou práci, jedná se o překážku z  důvodu prostoje. Pak máte nárok na náhradu mzdy ve výši 80 procent průměrného výdělku.

...nedostala jsem se včas do práce, protože nejezdily autobusy ani vlaky

Jestliže nedorazíte do práce včas (anebo vůbec) kvůli tomu, je přerušen provoz hromadných dopravních prostředků máte nárok na pracovní volno bez náhrady mzdy.

Kde získáte další informace:

  1. Obecní úřady
  2. Úřady práce
  3. Inspektoráty práce

Ada Procházková

Přečtěte si také


Diskuse: Postihly vás živly? Žádejte o volno

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci