S početím potomka už bojuje každý pátý pár

1.9.2021 00:00   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Neplodnost jako jedna z civilizačních chorob dnes výrazně ovlivňuje život. Problémům s početím potomka totiž aktuálně vzdoruje každý pátý pár.

neplodnost

Pokoušíte se počít potomka, ale nedaří se vám? Pokud provozujete se svým partnerem pravidelný nechráněný pohlavní styk jeden rok a stále ne a ne otěhotnět, je na čase vyhledat lékařskou pomoc.

Prvotní úkol bude jasný – nalézt příčinu neplodnosti. U žen je často spojená s nedostatkem vajíček vzniklým díky dlouhodobému užívání hormonální antikoncepce. Muži zase často trpí malým počtem pohyblivých spermií v důsledku varikokély (rozšíření cév v oblasti varlat).

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Těhotná má jíst za dva? Ale kdeže!
Nedostatek jódu v těhotenství ohrožuje dítě
Chcete zdravé miminko? Myslete jídelníček!

Zajímavý je i fakt, že v procesu oplodnění je velmi důležitá také psychika. Lékaři potvrzují, že míra stresu a nepohody může ovlivnit i snahu o početí dítěte. Psychická pohoda je důležitá i podle psychoterapeutky Hany Pucherové, která působí na platformě Terap.io.

Nemyslete na miminko

„I když je to velmi těžké, doporučuji přesunout pozornost páru jiným směrem, než je samotná touha po miminku a společně hledat, co jejich psychické pohodě vzájemně pomáhá. Tělo a psychika jsou spojené nádoby a navzájem se ovlivňují,“ vysvětluje.

Pokud se pár neplodností trápí, je dobré kvůli tomu navštívit odborníka. Dnes už to jde i online, například na platformě Terap.io působí přes 50 terapeutů, zájemce si tak může vybrat a terapii pak podstoupit online formou telefonu nebo videohovoru z pohodlí domova.

Pro zjištění příčiny je třeba provést různá vyšetření. V případě ženy je nutné gynekologické, ultrazvukové a hormonální vyšetření, u mužů je třeba vyšetřit spermiogram, u obou pak vyšetření na pohlavně přenosné nemoci.

Lékaři rozhodnou

Pokud výsledky vyšetření potvrdí, že neplodnost nelze léčit jinak než umělým oplodněním, je třeba vše společně s lékařem naplánovat a v dalším cyklu realizovat. Prvním krokem v samotném procesu je stimulace vaječníků – tzv. ovariální stimulace. Při ní se aplikují injekce folikulostimulačního hormonu, aby došlo k dozrání více vajíček, z kterých pak bude moct být více embryí.

„Čím více embryí máme, tím více stoupá šance na otěhotnění. Obvykle se úspěšnost po transferu 1 embrya pohybuje mezi 35-40 %,“ vysvětluje MUDr. Jan Lacheta, primář Centra reprodukční medicíny ISCARE.

Po stimulaci následuje odběr vajíček. Ten probíhá v krátké celkové anestezii. Trvá obvykle kolem 15 minut, záleží na počtu folikulů (čím více jich je, tím je výkon delší). Po výkonu může pacientka pociťovat mírné bolesti v podbřišku, které bývají tlumeny běžnými analgetiky.

Přenáší se jedno embryo

Před odběrem je nutné absolvovat standardní předoperační vyšetření (krevní testy, EKG, vyšetření moči). Ještě ten den dochází k dalšímu kroku a sice k oplození vajíček dodanými spermiemi.

Posledním krokem je samotný transfer. V dnešní době se nejčastěji transferuje jedno embryo. V případech, kdy se opakovaně nedaří, lze zavést embrya dvě.

„Pacientka ovšem nesmí mít jizvu na děloze, například po císařském řezu, operace myomů apod. Při dvojčetném těhotenství by hrozilo prasknutí jizvy. Většina center tři nebo více embryí již nezavádí,“ říká MUDr. Lacheta.

Těhotenský test by si pak měla žena provést za 14 dnů po transferu.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: S početím potomka už bojuje každý pátý pár

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci