O čem se vám dneska zdálo?

9.7.2009 00:30   |   Ezoterika
Míváte sny? To prý se vám vaše podvědomí snaží něco sdělit. Nemáte je? I to něco znamená a cosi o vás vypovídá.

O čem se vám dneska zdálo?
AnketaDali byste si občas vyložit sen?
Blbost!
30 %

Jestli rychle hledáte snář, pak vás asi zklameme. Odborníci na sny tvrdí, že heslovité symbolické vysvětlení snu je prakticky k ničemu.

„Sny jsou pravdivá dvířka do naší duše,“ říká psycholog a terapeut Petr Knopp. Je přesvědčený, že mohou osvětlit nevědomé pochody a naše jednání.

„Zcela jednoznačně je sen pravdivý,“ tvrdí Petr Knopp. „Ale jeho jazyk je symbolický,“ upřesňuje. Nejprve se podle něho tedy musíme naučit ke snům přistupovat pravdivě, tedy jim věřit, a pak se musíme naučit svůj symbolický jazyk, abychom jim porozuměli.
Miliony ze snu
Devadesátiletý Izraelec vyhrál v letošní červencové loterii v přepočtu sto třicet milionů korun díky číslům ze svého snu.
Ve čtvrtek vyprávěl synovi o číslech, která se mu zdála. A syn pak los s těmito čísly za otce podal.
Už v sobotu se oba přesvědčili, že sny nelžou.

„To je velmi důležité. Jazyk snu totiž není obecný. Je velmi individuální, každý z nás má svůj vlastní jazyk,“ dodává.

A jak najít "svůj" slovník snů? „Zkušeností. Praxí,“ radí Petr Knopp. „Chvíli to trvá, z jednotlivých snů svůj jazyk určitě nerozkódujeme, ale série snů - tak za tři měsíce - už nám pomůže náš vlastní slovník objevit.“

Užitečný rádce

„Snový proces může být našim užitečným rádcem,“ tvrdí psycholog. Proto také práci se sny považuje za důležitou součást psychoterapie.

Jenže často se stává, že se nám sice sen zdá, ale po probuzení jej zapomeneme. Co s tím? Trénovat. Cvičit. To jsou rady těch, kteří se sny a jejich rozborem zabývají.

„Když se na to budete soustředit, časem si sny můžete pamatovat,“ povzbuzuje psycholog a terapeut Petr Knopp.

ČAKRATAJEMSTVÍ KAMENŮ

JAK PŮSOBÍ NA ČAKRY

Ezoterik Karel Mazánek slova Petra Knoppa doplňuje:

„To se může stát každému, že zapomene sen. Důležité je, že se uloží v podvědomí, které pak nějakým způsobem zareaguje. Může se stát, že si na sen vzpomenete až po určité době. Anebo si uvědomujete, že ´tohle´ se už někdy stalo a děj se mohl odehrát právě v zapomenutém snu.“

Karel Mazánek říká, že nikoliv jeden článek, ale celou knihu lze napsat o významu snů a jejich působení na podvědomí. Je přesvědčený, že sny nám zasahují do celého života. „My ovlivňujeme své sny, ale ony zase ovlivňují nás.“

Snáře jsou k ničemu

Dobře, tedy. Něco se nám zdálo a nevíme, co to znamená. Stačí tedy sáhnout po snáři – je jich k dispozici spousta nejen v tištěné podobě, ale i na internetu – a přečíst si význam jednotlivých symbolů ze svého snu? A dozvíme se, co že nám to chtěl sdělit?

CO PROZRADÍ DATUM NAROZENÍ?

Zjistěte si z data narození povahu člověka,
jeho schopnosti a dovednosti. Odhalíte, jak
je vášnivý a jestli je citlivý. Čísla napoví, zda
je praktický či naopak „věčně létá v oblacích“,
jestli je vytrvalý a trpělivý nebo nedočkavý.

SLEDUJTE NAŠI ŠKOLU NUMEROLOGIE

„Snáře nefungují,“ varuje Karel Mazánek. Podle něho bychom snář jako takový měli používat jen v tom nejkrajnějším případě. „Tady mám na mysli výkladový snář, v němž jsou popsány situace. A opravdu dobrých snářů je málo,“ dodává.

„Samozřejmě existují hesla, která jsou stálá. Patří k nim například základní živly – voda, vzduch, oheň, země. Ale třeba se mi bude zdát o sněhu. A to znamená něco úplně jiného pro mě, který žiju tady, něco jiného pro eskymáka a něco jiného pro černocha...“ Proto se nemohou hesla zobecňovat.

„Nejlepší je výklad snu připravit konkrétnímu člověku přímo na míru, protože každý máme jiné zkušenosti a každý je jinak prožíváme,“ tvrdí Karel Mazánek.

Týká se to tedy například snu o pavoucích? „Ano. Někdo se jich bojí, někdo ne, pro někoho jsou naopak symbolem štěstí...“

Vyprávějte příběh

A co, když se člověku často zdává o zubech? Ve snáři je napsáno, že zuby znamenají nemoc, smrt... Máme se tedy bát?

„Nestačí mi sdělení, že se zdálo o zubech. Potřebuji vědět, jestli bolely, jestli se viklaly, jestli vypadaly nebo je někdo vytrhl a pokud vytrhl, zda tekla krev a jaká krev....“ vyjmenovává Karel Mazánek.

Spíše než hesla ho při výkladu zajímá příběh snu. Zajímavé prý je, že mnoho lidí ani nedovede svůj sen pořádně popsat. Proto bychom si měli každý svůj sen zkoušet zapsat. „Tím, že napíšete pár odstavců, si svůj sen už analyzujete.“

100 KŘESTNÍCH JMEN

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

„Na sny bychom měli nahlížet jako na bajky, co přinášejí pointu, ponaučení. Neměli bychom se zaměřovat na postavy, ale na děj.“ Třeba pět postav ve snu může i symbolizovat jediného člověka, který má pět různých vlastností.

„A ještě k těm zubům. Když se sen opakuje, podvědomí se snaží člověka delší dobu upozornit na to, že něco dělá špatně...“

Nic se mi nezdá

Existují lidé, kterým se sny nezdají. „I to něco znamená,“ tvrdí Karel Mazánek. „Může to být tak, že si svůj sen vůbec neuvědomí, nepamatují, protože na sny nevěří.“

Lidé bez snů prý mohou být méně emoční a životem se pohybují jako stroj. „Jejich den bývá fádní. Jdou z práce do práce, nemívají žádné koníčky, jejich život bývá šedivý a fádní...“

Sám má podobnou zkušenost s vlastním otcem. „Nemíval sny a teprve ve svých osmapadesáti letech se mu začalo občas – tak jednou za měsíc – něco zdát. Ale také zároveň v tu dobu podstatně změnil svůj životní styl.“

dp

Přečtěte si také


Diskuse: O čem se vám dneska zdálo?

Moje morbidní sny

30.12.2011   |   18:45   |   od: Štěpánka
Když se mi zdá sen, mnohdy je o tom, že mě něco pronásleduje. Pokaždé je to jiné - bývají to nesmysly jako žabák ravak nebo lev žijící ve vodě. Jsem z nich strachy bez sebe a mám... ani se nedá říct, že mám těžké nohy, ale spíš že běhám, jak nejrychleji mohu. Přitom se nehnu z místa. Ty nesmysly, co mě pronásledují, mě ovšem nikdy nedohoní. Spíš je cítím těsně za sebou. A to mě ještě víc stresuje. Jsou to nekonečné sny.
Díky bohu jsem si v poslední době v takových snech začala uvědomovat, že se mi to jen zdá. Už se mi dokonce stalo, že jsem řekla tomu, kdo mě zrovna pronásledoval, že končím a chci se vzbudit. V tu chvíli jsem se opravdu vzbudila. Zkrátka, geniální :-)
Také se mi občas zdá, že mě chce někdo zabít (nevím, co se mnou chtějí udělat ti, kteří mě "jen" pronásledují). Zdálo se mi třeba, že mě chce nějaký voják přetáhnout sekerou a já jsem ho pak v sebeobraně shodila z balkonu. To je věc, kterou nechápu. Dělá se mi totiž špatně i z pomyšlení, že bych měla zašlápnout mravence...
Mám sice snář, ale zřejmě není moc spolehlivý. Někdy mi tam vyjde naprostá hloupost. Ale je pravdou, že mi nějaké věci i vyšly. Ovšem stejně snáři moc něvěřím.
Každopádně mám docela morbidní sny, že? Proto je úleva, když se mi zdá něco normálního. Vlastně, abych byla upřímná, ta třetí skupina snů také není moc normální. Jsou to spíš naivní sny :-)

pavouci

19.9.2010   |   22:47   |   od: Alena
Mám už pár dní po sobě sny o malých pavoucích. Dokonce mi přijde, že nejsou hloupí. A já se je snažím zabít, protože se bojím, že mě pokoušou.
Přitom v běžném životě se jich nebojím. Dokonce, když najdu pavouka doma, chytnu ho a vypustím ven. Nemám to srdce ho zabít.
Ale v těch snech je to jiné. Pavouci se vyznačují zvláštní barvou i chytrostí, jak se přede mnou schovat, když nějakého zabiju, protože, jak jsem psala, mám pocit, že mi chtějí ublížit.

Časté sny

10.9.2009   |   23:10   |   od: Martina
Často se mi zdá, že jsem ve společnosti zpravidla mladých lidí a ve snech pak prožívám milenecký vztah. V každém snu je to s jiným mužem (většinou bez sexu) a věkově mladším než jsem já. Mám u toho pocit, že mě má někdo rád nebo obráceně. Jde spíše o citovou otázku. Někdy dojde i na milování, ale spíš lehce erotické. Jsou to barevné sny a ráno po probuzení mám dobrou náladu (kdo by jistě neměl:))
Včera se mi zdálo, že z koberce sbírám průhledné korálky a malé kamínky (asi diamanty), které se vysypaly z nějaké dózičky. Když jsem jich měla plnou dlaň, tak zase vypadávaly zpátky na koberec. Já je nemohla nehty nabrat a říkala jsem ostatním, ať mi pomohou, že se majitelka těch korálků brzy vrátí.
Sny se mi zdají hodně často, i několikrát za noc, tedy spíše k ránu. Jsou různé. Hodně také cestuji autobusem, vlakem nebo se snažím řídit auto (nejsem řidička) a někam jedu. Povětšinou zjistím, že špatným směrem.
No, mohla bych tady psát skoro knihu o mých snech. Ale je pravda, že když se podívám do snáře na symbol, nikdy se nestane, co je psáno. Takže už to beru s rezervou.
Zobrazeny poslední 3 příspěvky, celkový počet 3 příspěvky.
poslední příspěvek: 30. 12. 2011 18:45
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci