Mám pravdu, když jeho syna nechci?

zpět do příběhů
3.10.2009 00:00   |   Příběhy
Dobrý den, je mi dvaatřicet a s manželem jsme se poznali před pěti lety. Minulý rok jsme měli svatbu, poté jsem hned otěhotněla. Máme tedy vytoužené dítko, holčičku, jsou jí teď čtyři měsíce.

Vždycky jsem chtěla jen jedno dítě a tento můj názor stále přetrvává. Muž je podnikatel, tudíž celý den v práci, domů chodí až po sedmé večer. Jsem ráda, že alespoň na dvě hodinky si užije dceru.

Manžel má z předchozího manželství osmiletého syna, který je u nás pravidelně o víkendech jednou za čtrnáct dní. Platí na něj řádně alimenty, bereme ho na výlety, aby si s námi něco užil. Má od nás vše, víc než od vlastní mámy.


Ilustrační foto

S Ex jsou jen problémy. Peníze jí nestačí, manžel synovi musí kupovat i věci do školy. Ona za synovy alimenty splácí notebook a kupuje si cigarety. Má ještě jedno díte s dalším mužem, se kterým je již taky rozvedená. Nestará se o děti, pořád sedí u počítače.

Syn se tak musí starat o svojí sestru. Je nevychovaný, nemá žádný denní řád, také ve škole jsou s ním problémy, nosí samé poznámky, neuznává žádnou autoritu ani otcovu.

Když je u nás doma, snažím se mu vštípit nějaký řád. Byla jsem sama vychovaná přísně, ale skromně a tak chci vychovat i svoje dítě.

Problém je ten, že od té doby, co jsem doma na mateřské, by Ex chtěla po manželovi, aby si syna bral každý víkend, pak chce, aby si ho bral na celý týden, nebo snad i na měsíc. Že půjde k soudu požádat o střídavou péči. Syna prostě nezvládá, bije ho. A tak se ho chce zbavit a dát k otci. Jenže zde je ten problém.

Jak k tomu přijdu já, abych se nově na své mateřské starala mimo svojí malou dceru, která mě potřebuje po celý den, ještě o jeho syna? Tím, že muž pracuje až do večera, by bylo zřejmé, že bych se o syna musela starat já.

Já mám tedy napravovat nezpůsobilou výchovu, kterou má na svědomí Ex a ona tak bude mít čas dál vysedávat jen u počítače? Anebo se dál seznamovat se stále novými a novými mužskými?

Z DALŠÍCH PŘÍBĚHŮ

Chtěla bych ho zpátky – ale nevím, co s tím
Pro přítele existuje jen jeho rodina, moje nikoliv!?
Manžel se mstí. Dělá dluhy a já je za něho platím
Se žárlivcem žít nechci! Mám zůstat, nebo odejít?

Co Ex znám, tak se u ní doma vystřídalo už asi šest mužů – to pro její děti taky není pravý ořechový. Jakmile nějaký mužský pozná její pravou tvář, uteče... A manžel jí vždycky ve všem vyhoví, ona je ta hysterka a manžel je ten dobrotivec, neschopen se jí bránit:-( Hodněkrát jsme se již kvůli ní hádali.

Jinak ale máme šťastné, klidné a pohodové manželství. Bojím se ovšem toho, že kdyby u nás syn byl, jen bychom se s mužem rozhádali.

Navíc manžel je k synovi trochu flegmatický, neumí být k němu přísný jako já. Před mými rodiči, nikoliv přede mnou, se vyjádřil, že by si syna domů klidně vzal, ale ví, že já to nepovolím. Moje matka mu vysvětlila proč – že máme nyní malou dcerku a neměla bych na něj čas...atd...

Co si o tom myslíte? Já nevím, jak tuto situaci řešit.

Nejvíc špatná si připadám já, že tady syna nechci. Na ty víkendy, co má, mi to nevadí. Ale i tak jsem pak ráda, když jde domů a my máme doma zase klid a pohodu:-(

Milka

Diskuse: Mám pravdu, když jeho syna nechci?

RE: Re: Zodpovědnost

7.7.2010   |   18:09   |   od: An
Ex bude evidentní problém. Nutit malé dítě do toho, aby oslovovalo cizího muže jako otce, když jednoho už má, je opravdová hloupost. Kdyby zemřel a nebo se nestaral, tak OK, ale jinak tuto, bohužel dost častou praxi takovýchto Ex, nechápu. Jako kdyby ho tvůj muž nutil říkat ti maminko. Vždyť by to bylo absurdní. Tvého muže to asi musí dost mrzet. Snad to svému synovi nějak rozumně vysvětlí.
Psychologickou poradnu není třeba zavrhovat. Pokud narazí na dobrého terapeuta, tak ten mu může velmi pomoci i s jeho vztahem ke svému otci, tobě a sestřičce (tvojí dceři), a to i přes případné útoky Ex.
V mém životě bylo několik různých náhradních pečovatelů (slovo macecha se mi nelíbí, a jak pak říkat mužům - že by otcoch?) a dobře vím, že pokud k němu, i přes určitou potřebnou přísnost, budeš slušná a korektní, snad to vycítí a naopak si toho bude později vážit (většinou).
Nikdy nevíš - správný muž Ex může srovnat a složitou situaci vyřešit. Stejně tak jako to všechno ještě daleko zhoršit. To už je život.
Hlavu vzhůru a přeji ti hodně štěstí.

RE: Zodpovědnost

7.7.2010   |   14:18   |   od: Milka, autorka tohoto příběhu
Děkuji moc moc za krásnou odpověď:-) Asi to je to, co jsem potřebovala slyšet:-)
Na problém jsem rezignovala a smířila se, že do budoucna prostě problémy budou se synem a já to nezachráním. Do stálé péče nám ho stejně nechtěla dát, jak jsem jí jednou navrhla už ze zoufalství. Nadále to zůstává o víkendech jednou za 14 dní, občas si teda vzpomene jinak...
Syn má nového tátu, kterému tak musí říkat kvůli své malé sestře - aby jí nepletl hlavičku, proč mu říká strejdo. Navštěvuje psychologickou poradnu (to moc nechápu, psychologa by potřebovala spíš Ex, než syn).
Zaměřuji se na vlastní dcerku. Ona je ta, co mě potřebuje nejvíc. Přece jen, kdybych se někdy rozvedla (jako že to neplánuji, ale člověk nikdy neví), ona je ta moje vlastní rodina i do budoucna. A tu si budu chránit:-))

Zodpovědnost

1.7.2010   |   15:14   |   od: An
Milá Milko, je zřejmé, že už jsi rezignovala, protože se tě tu někteří lidé, co vůbec neznají tvoji složitou situaci, dovolují označovat za sobeckou bytost.
Z vlastní zkušenosti (byť z pozice toho dítěte) vím, že tento problém je pro tzv. macechy velmi palčivý. Ano, brala sis muže, co už dítě má. Ale toto dítě má vlastní matku a otce. A protože ty jsi jejich vztah (dle vlastních slov) nerozbila, tak za toto ubohé dítě nejsi nijak zodpovědná! Samozřejmě, pokud jsi v zamilovanosti přehlédla budoucí možné problémy, tak to byla hloupost - ale chemii neporučíš :o)
Spousta žen tě obviňuje a tvrdí, že to ty musíš vše vyřešit. Ale, až na pár výjimek (a to mě překvapuje), nikdo se zde nezmiňuje o tom, v čem je podle mě zakopaný pes (a to i v dalších případech). To tvůj muž si pořídil syna, a tak se musí starat hlavně on! Ty jsi pro to dítě cizí člověk.
Ono pořizovat si děti a pak se na ně vykašlat (ať se ženská postará), je tak jednoduché. Vždyť se určitě najde nějaká Milka, co to vše vyřeší, protože jí bude cizího dítěte líto (hlavně, ať to otce moc neotravuje).
Tvá situace nemá jednoduché řešení. Můžeš do toho s manželem šlápnout (celková péče - poloviční je k ničemu), ale to musí on opravdu chtít své dítě vychovávat. A možná se ti to někdy v budoucnu v dobrém vrátí (bohužel ne vždy). Nebo, pokud se o něj nemá zájem starat ani vlastní otec, tak proč by si ho měla mít ty. Přijde na návštěvu, tak OK, uvař mu, podej pomocnou ruku, ale vychovávat ho musí jeho otec.
Hodně štěstí.

RE: Rozumějme, chápejme!

22.6.2010   |   15:38   |   od: Miriam
Ahoj, Milka...
Mam presne ten isty problem. Teda, mala som.
Mali sme s partnerom - nie sme manzelia - dost dlhe debaty o tom, ci bude jeho syn s nami, alebo nie. Nakoniec, asi po roku som suhlasila.
Je samozrejme, ze sa o neho staram v podstate len ja, otec pracuje a jeho matka sa vobec nezaujima.
Ja som trochu vybusny typ, dost prisna a poriadkumilovna. Ja som mu hned v prvy den vysvetlila, ze byva u mna, musi respektovat moje naroky a samozrejme sa rozumne spravat. No po tyzdni som to vysvetlovala znova. A znova.
Myslim, ze treti mesiac bol prelomovy, on si uvedomil sam, ze sa musi spravat rozumne a odvtedy s nim neboli ziadne velke problemy.
Ja som Robkovi hned vysvetlila, ze nikdy jeho matkou nebudem, mozeme byt dobri kamarati, alebo nepriatelia. A rozhodnut sa musel sam.
Mal 5 rokov.
Je asi samozrejme, ze ak Ti tento novy clovek spadne z neba, uz ho prec nepustis. Ale ozaj to da dost namahy.
Neviem, ako sa rozhodnes, ci si syna vezmete, alebo nie. No dufam, ze svoje rozhodnutie dobre zvazis, zo vsetkych stran.
Vela stastia a pevne nervy...

Rozumějme, chápejme!

5.1.2010   |   17:26   |   od: Eliz
Jsem ráda, že názory na problém i Milku se různí. To je život. Nicméně, kdo nezažil přesně tento typ problému, NIKDY TO ÚPLNĚ NEPOCHOPÍ! Tím více žena, jež se na to a logicky ano, bude dívat jen jako pohledem "vlastní matka". Milka má bezpochyby tzv.dobrou vůli, to je jisté!! ALE, KDE BRÁT SÍLU POŘÁD??? Nikdo nejsme bezední a dokonalí. Popravdě: každý z nás rodičů zná, jak bere kolikrát sílu a trpělivost vlastní dítě, natož pak to dítě nevlastní (a to je fakt pravda). Abychom brali z nějakého vnitřního pohárku trpělivosti a pochopení a dobroty pro nevlastní dítě, bereme to vždy z pohárku vlastních dětí. A já chápu, že "macecha to tak cítí" a nezdá se jí to vždycky fér. Logicky každý z nás chce právě pro to svoje dítě jen to nejlepší a pokud nám čas, nervy a starosti ubírá péče o dítě nevlastní, kteréžto právě že nemáme ani ve své výchově, ale je neustále ve vlivu a výchovy jiné nezodpovědné nebo neaktivní matky, JE TO VĚC ZAPEKLITĚ TĚZKÁ a nesuďme prosím Milku, kdo nezažil!!! Je to skoro bez úkoru na svém vlastním dítěti totiž nemožné řešit. A kdo z nás, opět popravdě na srdce, chce pro své vlastní dítě něco horšího nežli má?
Já situaci Milky znám. A zná to i moje vlastní sestra. Máme stejný životní příběh a nikomu to nemohu dobře popsat, co vše za oběť v tomto případě ta nevlastní máma přináší!!! Milce držím palce do dalších dnů a let a moc ráda bych byla, kdyby i ona mě dala šanci sdělit: že se to třeba přežít v rámci celé rodiny dá!!!
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 114 příspěvků.
poslední příspěvek: 7. 7. 2010 18:09
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci