Uzená makrela – vynikající zdroj bílkovin a zdravých tuků
13.10.2020 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEMakrela je velmi vyhledávanou rybou – v zemích jižní Evropy ji s oblibou grilují, u nás zase vedou makrely uzené. Jsou plné zdravých tuků i cenných bílkovin a díky citlivému uzení horkým kouřem mají příjemnou a delikátní chuť.
PŘEČTĚTE SI TAKÉRyby jsou prevencí cukrovky, krevety nikoliv |
Stejně jako jiné ryby, je makrela obrovským zdrojem přírodního jódu. Její maso obsahuje velké množství bílkovin a minerálů, stopové prvky a vitamíny A, B a D.
Působí příznivě na mozek
Ryby jsou lehce stravitelné, rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na lidský mozek a srdce.
Makrely ve velkých hejnech křižují Atlantický oceán, Severní i Středozemní moře. Jsou to výborní plavci, proto snadno uniknou i velkým predátorům jako jsou třeba žraloci. Sama makrela je dravá, živí se malými rybkami a drobnými mořskými živočichy.
Její maso je tučnější, proto se pro uzení dobře hodí – příliš se totiž nevysuší. Je možné ji udit studeným i horkým kouřem, při uzení studeným kouřem je chuťově velmi výrazná a maso má pevnější strukturu, u nás ale není takto upravená ryba tak oblíbená jako v jiných zemích
Jen tak, nebo do salátů
„Uzení horkým kouřem netrvá déle než tři hodiny a rybu je možné rovnou jíst, nebo ji dále zpracovávat. Právě taková (mimo jiných ryb) se udí i v Roudnici nad Labem ve společnosti Papei“, říká ředitel této společnosti Tomáš Fábel.
Její maso při tomto způsobu přípravy snadno odpadává od kostí a dobře se konzumuje, je slané a má příjemné kouřové aroma.
„Uzená makrela skvěle chutná jen tak samotná, s kouskem dobrého pečiva, nebo můžete zapojit svoji fantazii a využít ji třeba do nápaditých pomazánek, salátů nebo těstovin“, radí bloggerka Cooking with Šůša, která spolupracuje s Papei.
Chcete tip, jak makrelu připravit? Zkuste recept podle blogu Cooking with Šůša:
Rizoto s uzenou makrelou
Pro dvě soby si připravíme 250 g rýže arborio. 100 g masa z uzené makrely, jednu šalotku, 450 ml zeleninového vývaru, 70 g másla, 1dcl bílého vína, mražený hrášek, strouhaný parmezán, citrónovou kůru, sůl a pepř.
V hluboké pánvi necháme rozpustit máslo. K máslu vsypeme rýži a necháme ji asi tři minuty restovat.
Poté rýži zalijeme bílým vínem, necháme ho odpařit a po troškách přiléváme vývar. Rýži vaříme tak dlouho, dokud není tzv "na skus".
Uhasíme plamen a v rizotu necháme rozpustit kousek másla.
Nakonec vmícháme maso z uzené makrely, hrášek, nastrouhaný parmezán, pepř a podle chuti dosolíme.
Na talíři rizoto posypeme nastrouhanou citronóvou kůrou a můžeme podávat.
otz, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi