Kromě zážitků si z výletu můžete přinést klíště

4.6.2021 00:00   |   Wellness
Spolu s příjemnými slunečnými dny přichází také doba, kdy na nás venku číhají klíšťata. Tihle paraziti nejsou jen otravní, ale mohou i přenášet závažná onemocnění.

klíšťata

Klíště má pro člověka připravenou baterii nákaz jako je lymeská borelióza, klíšťová encefalitida, tularémie, anaplasmóza, rickettsióza, babezióza a další. Zopakujme si tedy zásady ochrany proti klíšťatům.

Kde se vyskytuje

Klíště se pohybuje nejčastěji v trávě. Narazit na něj můžeme zejména v lesích a povodích řek či potoků, ale potkat ho můžeme i v městském parku. Na výskyt klíšťat má velký vliv počasí. Jejich sezóna nejčastěji začíná v dubnu a končí koncem září, ale záleží samozřejmě na teplotě a vlhkosti.

„Klíšťatům nesvědčí mráz, ale ani suchá vedra, při kterých jsou schovaná. Vyplatí se sledovat například předpověď aktivity klíšťat na webu Českého hydrometeorologického ústavu,“ doporučuje doc. RNDr. Alena Žákovská, Ph.D., imunoložka a vysokoškolská pedagožka zabývající se dlouhodobě klíšťaty.

Jak se chránit

Čím pečlivěji se budeme před klíšťaty chránit, tím menší je riziko, že se na nás přisají.

Repelent
Repelent bychom měli používat vždy, když se chystáme vyrazit do přírody. Aplikovat bychom jej měli pečlivě na všechna místa těla kromě obličeje a aplikaci opakovat podle toho, po jakou dobu dokáže repelent působit.

„Podle našeho testování účinek nejvíce opadá po třech hodinách. Profesionální repelent vám poskytne garantovanou ochranu, člověk má jistotu, že funguje. Dokazují to i naše výzkumy, které jasně deklarují, že tyto repelenty riziko ataku klíštěte výrazně snižují. Třeba vysoce efektivní repelenty značky Predator při našich pokusech odpudily až 96 % klíšťat,“ říká Alena Žákovská.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nepodceňujte klíšťata, mohou i zabít!
Nejúčinnější proti borelióze je prevence
Klíšťata se naučila žít blíž lidem

Repelent můžeme většinou aplikovat jak na samotnou kůži, tak na oděv. Není ale vhodné ho stříkat na pokožku čerstvě opálenou nebo dokonce spálenou či jinak poškozenou. Nejlepším místem jsou nohy a ruce.

Oblečení
Ideálním oděvem do přírody je světlé oblečení z hladké látky, které bude mít dlouhý rukáv i nohavice. Skvělým materiálem pro horké letní dny je len, který dokáže chladit.

Strava
V boji s klíšťaty nám může pomoci také strava. „Podle dotazníkového šetření patří k odpuzujícím například vitaminy B-komplexu kvůli charakteristickému odéru,“ říká imunoložka.

Důkladná prohlídka 
Nejčastějšími místy přichycení klíštěte jsou ta, kde se více zahříváme, jako jsou podkolenní jamky, třísla, podpaží, prostor za ušima, ale také hlava a intimní partie. Po každém příchodu z venku bychom se měli důkladně prohlédnout a prohlídku zopakovat i večer, například při sprchování.

Když už jsme si klíště přinesli

  1. I když jsme udělali všechno, co jsme mohli, někdy si prostě klíště z venku přineseme a je nutné se jej co nejrychleji zbavit.
  2. V první řadě je nutné místo dezinfikovat.
  3. Pomocí navlhčené textilie lehce pohybujte klíštětem ze strany na stranu, až se po 2-3 minutách uvolní. Rozhodně s ním ale netočte. Během otáčení se může jeho část odtrhnout a způsobit v kůži nepříjemnou infekci. Použít můžete také speciální pinzety nebo karty se zářezy.
  4. Místo opět dezinfikujte.
  5. Klíště je nutné brát jako infekční materiál, a proto ho nikdy neházejte jen tak do odpadkového koše. Nemačkejte ho ani ho jinak mechanicky nezneškodňujte, ale zabalte jej do papíru a na nehořlavém povrchu spalte.

Místo, kde bylo klíště přisáté, je nutné i několik týdnů důkladně pozorovat a nevystavovat ho přímému slunci. Sání klíštěte přirozeně vyvolává na kůži zarudnutí, které může trvat až tři dny. Pokud se nezvětšuje a zarudnutí se nezhoršuje, klíště nebylo infikováno.

Pokud ale skvrna nemizí, zvětšuje se a objevuje se v ní světlý střed, pak je nutné poradit se s lékařem. Objeví-li se i zvýšená teplota, únava a další příznaky, které se podobají chřipce, neodkládejte cestu k lékaři ani minutu.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kromě zážitků si z výletu můžete přinést klíště

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci