Pořídili jste si štěně? Pozor na správnou imunitu!

7.4.2021 00:00   |   Zvířata
Mezi důležitými pojmy u majitelů malých štěňat by mělo být i tzv. imunitní okno. Bohužel tento pojem mezi chovateli psů není moc často frekventovaným, ale v životě psa a pro jeho zdraví hraje jednu z nejdůležitějších rolí.

štěně

Imunita u štěňat a imunitní okno by měl umět řešit každý chovatel.

Štěňata se rodí s velmi nízkou imunitou. Malou část protilátek získávají od matky přes placentu a pak především z kolostra (mleziva). Hladina protilátek v kolostru v průběhu času klesá. Nejvyšší je do dvanácti hodin od porodu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chybami při krmení psím miláčkům ubližujeme
Mohou kočky účinkovat v divadle? Jistě, a jak!
K zubaři musejí psi i kočky

Protilátky pak štěně částečně chrání před patogeny z vnějšího prostředí, což mohou být i závažné choroby jako je psinka nebo parvoviróza. Tyto získané protilátky postupně vymizí, přibližně do 6. týdne věku štěněte, kdy se může začít s vakcinací.

Toto období, kdy už štěně není chráněno mateřskými protilátkami, ale zároveň nemá ještě dostatečně vyvinutou vlastní imunitu nazýváme imunitní okno.

Zanedbání “imunitního okna” je pravděpodobně jedním z důvodů vysoké mortality štěňat kolem 59. dne od narození. Podle světových klinických studií se tato mortalita pohybuje okolo 20 procent.

Jak štěně ochránit?

Obranyschopnost štěňat lze posílit už při jejich vývinu (prvních 42 dní od zabřeznutí feny) a růstu v děloze (16 -28 dní) prostřednictvím kvalitní potravy pro feny.

Strava by měla být bohatá na kvalitní přírodní bílkoviny, přírodní tuky, vápník, fosfor, doplňkové a stopové látky, vitamíny ve správném poměru a také probiotika.

„V době březosti je vhodné použít některý z přírodních doplňků potravy obsahující probiotika, nebo i je kombinovat. Příkladem mohou být například i speciální jogurty pro psy v kombinaci s probiotiky pro psy,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Vsaďte na probiotika

Probiotika pro psy pomáhají budovat imunitu organismu feny. Následně lze obranyschopnost organismu štěňat posílit v 3. – 4. týdnu jejich věku, kdy začínáme s příkrmem granulemi.

Většinou se uvádí, že hladina protilátek začíná výrazně klesat okolo 4.-5. týdne věku štěňat a štěně starší 3 měsíců již žádnou od matky získanou imunitu pravděpodobně nemá.

Zde opět platí, že granule na příkrm by měly obsahovat kvalitní přírodní bílkoviny, přírodní tuky, vápník, fosfor, doplňkové a stopové látky, vitamíny ve správném poměru vhodném pro štěňata a také probiotika.

Po očkování do 6. měsíce věku štěněte je možné podpořit tvorbu obranyschopnosti organismu štěněte přidáváním probiotických doplňků potravy.

ozp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Pořídili jste si štěně? Pozor na správnou imunitu!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci