Ve švestkové sezóně nevařte jen švestkové knedlíky

27.8.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
K času švestek, trnek, duranců, slivek, kadlátek a jak se ještě oněm sladkým, šťavnatým namodralým plodům říká, samozřejmě patří i švestkové knedlíky. Ale nemusíme vařit jenom je.

švestky

Většina světových kuchyní se švestkami pracuje a oceňuje jejich chuť. A nebojí se s jejich pomocí připravovat jakékoli maso.

Kuřecí prsa marinovaná ve švestkové omáčce

Potřebujeme 600 g kuřecích prsíček, dvě lžíce oleje, švestkovou omáčku, koření na čínu.

Čínskou švestkovou omáčku lze sice koupit, ale není složité si ji připravit. Na jeden šálek potřebujete asi 10 - 12 švestek, drobně nasekaný česnek (2 stroužky), jemně nasekanou půlku menší cibule, jednu lříci strouhaného zázvoru, dvě lžíce sójové omáčky a chili (ale jestli nemáte rádi moc ostré, vynechte).

Švestky vypeckujeme, nakrájíme do kastrolu a smícháme s ostatními ingrediencemi. Asi dvacet minut za častého míchání vaříme na minimálním plamenu (pustí-li švestky málo vody, trochu přilejeme). Necháme zchladnout a rozmixujeme. Můžeme si omáčku udělat do zásoby, v lednici bez problémů vydrží určitě měsíc.

Kuřecí maso opereme, jemně posolíme (nebo vůbec – vzhledem k sójovce), posypeme kořením a vložíme do misky. Na maso přidáme dvě lžíce oleje a švestkovou omáčku a necháme půl hodinky marinovat.

Poté prsíčka pečeme asi 30 až 40 minut, raději maso alespoň jednou obrátíme, aby bylo dobře propečené.

Podáváme s dušenou rýží.

Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Kdo se nechce vzdát oblíbeného vepřového, má ho mít. Ale je přece jenom lepší volit maso kvalitnější, nebojte se sáhnout po panence.

Připravíme si asi tři čtvrtě kila panenky, dva tři stroužky rozdrceného česneku, špetku pepře, lžičku sladké papriky, dvě lžičky grilovacího koření, dvě lžíce oleje, šálek bílého vína, šálek čínské švestkové omáčky (tu už umíme z předcházejícího receptu), lžíci škrobu a sůl.

V malé misce smícháme dohromady česnek, sůl a koření. Potřeme jím maso ze všech stran. Smícháme bílé víno, švestkovou omáčkou a škrob, přelijeme směsí maso a dáme péct. Po dokonalém upečení necháme panenku čtvrt hodinky odpočinout a teprve pak krájíme na zhruba centimetrové plátky.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hubnete? A víte, jak upravovat maso?
Pořádně se nasnídejte
Pečivo při dietě? Ale vybírejte správně

Knedle s sljivama

Abyste o švestkové knedlíky přece jenom nepřišli, dáváme k dobru jeden recept. Chorvatské švestkové knedlíky - Knedle s sljivama – lze posypat cukrem a jíst jako zákusek, ale dobré jsou i jako bezmasý hlavní chod, a hlavně také jako příloha k jakémukoliv masu.

Na 16 knedlíků potřebujeme vychlazenou bramborovou kaši asi ze tří velkých brambor, dvě vejce, půl lžičky soli, jeden a půl šálku polohrubé mouky, 16 vypeckovaných švestek, 16 kostek cukru, čtyři lžíce másla, půl šálku strouhanky.

Ve velké míse smícháme kaši, vejce a sůl. Dobře vymícháme, přidáme mouku a zpracujeme do jednolitého těsta.

Místo pecky do každé švestky vložíme kostku cukru.

Lehce si pomoučníme ruce a z těsta uděláme kuličku, prstem vytvoříme místo na švestku a zabalíme ji do těsta, aby nikde neprosvítala. Knedlíky vložíme do osolené vařící vody a vaříme asi 20 minut.

Rozpustíme si máslo v malém rendlíku, přidáme strouhanku a necháme ji zhnědnout. Knedlíky vyndáme na cedník, aby okapaly. Na talíři posypeme strouhankou a polijeme máslem.

Při servírování „na sladko“ samozřejmě přidáme moučkový (nebo krystalový) cukr, eventuálně mletou skořici, jak kdo rád.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Ve švestkové sezóně nevařte jen švestkové knedlíky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci