Štrúdl a vdolky aneb Když přichází jablečný čas

14.8.2019 00:00   |   Společnost
Jablko patří mezi nejoblíbenější ovoce u nás, v kuchyních je pak oblíbené do štrúdlu, salátu s karamelizovanými jablky nebo třeba k výrobě jablečného octa. V Jižním Tyrolsku sklízí farmáři skoro pětkrát tolik jablek jako u nás a dobrot z nich vaří a pečou také nepočítaně...

Tyrolsko

A není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

Sklizeň je tu vždy velkou událostí. Hosté mohou na farmách pomoci sklízet šťavnaté ovoce, které uzrálo na teplém italském slunci, a mají tak i možnost ochutnat čerstvě vyrobený mošt.

Více než 500 z 1 700 sdružení farem Roter Hahn pěstuje několik oblíbených druhů, jako jsou Golden Delicious, Red Gala a Granny Smith.

Zemědělci prodávají svá roční úsilí v podobě jablek napřímo, pokud je zrovna nevyužijí na výrobu jablečného octa či džemů. Dále z nich vyrábějí lahodné sladké pochoutky, jako jsou například jablečný závin a sladké žemle.

Sladké jablečné žemle od Elisabeth Mittelberger

Na útulném statku Eichernhof peče Elisabeth Mittelberger jedny z nejlepších žemlí v okolí. Na jejich přípravě není nic těžkého, každý si to může vyzkoušet v pohodlí domova a pečená jablka navíc krásně provoní všechny pokoje. Jak na to?

Elisabeth používá odrůdu Golden Delicious, jablka jsou šťavnatá příjemně navinulá a dobře se s nimi pracuje. K přípravě stačí vzít dvě větší jablka a nakrájet je nahrubo na kostičky, potom je nasypat do mísy, přidat rozinky, ořechy a anýz.

Do směsi přimícháme lžíci soli a 500 g špaldové celozrnné mouky. Nato 350 ml vlažné přírodně zakalené jablečné šťávy, 20 gramů kvasinek a dvě lžíce medu. Vše promícháme a přidáme 40 gramů másla.

Poté stačí těsto přikrýt a nechat odstát dokud nenabyde zhruba na dvojnásobek. Lžící poté naporcujeme a vyválíme jednotlivé kousky v celozrnné mouce, a položíme na moukou vysypaný plech.

Žemle se pečou v rozehřáté troubě na 180 stupňů Celsia (v horkovzdušné troubě) 25 až 30 minut. Ať se všem dílo podaří, přeje selka Elisabeth ze statku v obci Vöran, kde je také možnost skvělého ubytování. Celý recept a spousta dalších je ZDE.

ROTER HAHN V JIŽNÍM TYROLSKU:

Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně
Připraveno je přes 1700 farem!
Letní odpočinek na horském vzduchu

Tradiční jablečný závin z farmy Pirchhof

Lahodný jablečný závin připravuje z čerstvých jablek Andrea Müller, která se ho naučila od své babičky a dědí se tak již po generace. Každé ráno, když selka začne péct jablečný závin, voní po celém statku. Proto nelze odolat a dát si alespoň malý kousek k ranní kávě.

Jak na tněj? Na zlatavé těsto je potřeba smíchat 500 gramů polohrubé mouky, pečící prášek, dvě vejce, 180 gramů margarínu, 200 gramů cukru a vanilkový cukr. Vytvoří se krásně hladké těsto, které se nechá půl hodiny odpočívat.

Na přípravu ovocné náplně je potřeba oloupat 10-12 jablek, nakrájet je na malé kousky, smíchat s vanilkovým cukrem a rozinkami podle chuti. Podle libosti je možné přidat také rum.

Potom, co si těsto chvíli odpočine, musí se rozdělit na dvě stejné půlky, vyválet, naplnit a zavinout. Tím se vytvoří hladký bochníček štrúdlu. Nakonec se štrúdl potře trochou mléka, aby byl krásně křupavý a získal svoji typickou zlatavou barvu.

Pečeme na 180 °C asi 45 minut a ještě teplý štrúdl můžeme posypat práškovým cukrem. Po upečení je důležité štrúdl nechat alespoň půl hodiny vychladnout, při krájení za horka by se rozpadl.

A ten kdo má náladu hřešit, může si dopřát závin s poctivým vanilkovým přelivem nebo jahodovou zmrzlinou! Dobrou chuť přeje Andrea Müller, selka z Hofschanku Pirchhof u Naturns. Tento i další recepty jsou dostupné ZDE.

Jablečné vdolky Apfelkiechl

Na slunečné straně Dolomit leží v nadmořské výšce 1475 metrů statek Lüch de Survisc. Rodina Vallazza umí svým hostům vytvořit velmi příjemnou atmosféru tyrolského rodinného statku, kterou ještě více umocňuje přítomnost tradičních jablečných vdolků Apfelkiechl.

Recept je jednoduchý: Stačí koupit čtyři sladká jablka, která se oloupou, odstraní se jádra a nakrájí na jeden až dva centimetry široké plátky. Ještě je pokapat citronem, posypat skořicí a jde se na těsto.

Ze dvou žloutků, 12 dkg hladké mouky, špetky soli, 1/8 l mléka, dvou polévkových lžic rumu a ušlehaných bílků se připraví směs. Plátky z jablek se v něm obalí a na horkém oleji se začnou opékat do zlatova. Na závěr se už jen posypají cukrem.

Tip - namísto mléka lze použít i bílé víno. Celý recept je dostupný ZDE.

vkv, ŽenyproŽeny.cz



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci