Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

16.7.2019 00:00   |   Společnost
Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“ obdobu našeho českého plněného knedlíku – na slano či na sladko.

Roter Hahn3

Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

Tradiční pokrm „knödle“ má v této zemi dlouholetou historii. V zámecké kapli Hocheppan dokonce existuje freska z roku 1 100, na které je namalována osoba a pochutnává si zrovna na jednom z lokálních knedlíků.

Základní pravidlo při jejich formování je mít vždy dlaně navlhčené a hmotu dobře do kulata stlačovat. Při servírování je důležité dbát na místní zvyk, kdy se používá vždy jen vidlička a nikdy se nesmí krájet nožem. To by totiž znamenalo, že selka knedlík neuvařila dost dobře a těsto je tvrdé.

Jaro: Kopřivový knödle na Zmailerhofu

Zpoza kopce nad obcí Schenna vyhlíží statek Zmailer-Hof, který je ideálním cílem pro turisty, kteří chtějí poznat zdejší krásnou divokou přírodu. Na statku je část historické selské budovy památkově chráněná, a to tam, kde se nachází kuchyně, hala a nádherné fresky u vchodu do domu.

Na slunečné terase či v útulné selské světnici si hosté mohou užívat delikatesy ze statku. Za návštěvu stojí už jen zdejší výtečné ovocné šťávy. Místní specialitou je také zejména oblíbené jídlo jihotyrolských pánů.

Na tomto šenku si hosté mohou pochutnat například na kopřivových, sýrových či špekových knedlících se salátem (na jaře i s pampeliškami). Recepty na originální domácí knedlíky včetně těch kopřivových jsou dostupné právě v selské kuchařce.

Léto: Marillenknödel z Rauthofu

Přijet, nadechnout se a přivonět - statek Rauthof nadchne nádherným výhledem do okolí na kotlinu Merana a zejména přitažlivou vůní, která se line ze selské světnice. Z verandy je tak možné pozorovat dění v otevřené kuchyni a třeba se i přiučit pár místních kulinářských triků.

Kdo se chce raději nechat překvapit, může na prosluněné terase jen odpočívat a poté si užít pokrm z čerstvých, vlastními silami vypěstovaných, surovin. Léto je tu ve znamení meruňkových knedlíků. Kdo na ně dostal chuť už teď, může si je udělat díky receptu z poctivé kuchařky Roter Hahn.

Podzim: Rohnenknödel na Schnalshuberhofu

Na statku Schnalshuberhof udává tón příroda, venku už čekají zralé hrozny na svou sklizeň a zemi čekají bujará vinobraní. Doba, kdy země pomalu ulehá k odpočinku a oslavuje se konec sklizně. Uvnitř biostatku se skrývají památkově chráněné světnice, které umocňují zdejší klid, kde čas určuje jen roční období. Všude je cítit zcela jedinečná a především zdravá atmosféra.

Výlet do minulosti hosté zažijí v tak zvané "novinové" světnici. Na jejích obkladech jsou totiž k prohlédnutí noviny z dřívějších časů. V prodejna si pak každý může zakoupit poctivé bioprodukty nebo v selském šenku ochutnat knedlíky z červené řepy.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

ROTER HAHN V JIŽNÍM TYROLSKU:
Připraveno je přes 1700 farem!
Letní odpočinek na horském vzduchu

Zima: Speckknödel z Hofschanku Niedermair

Nebi téměř na dosah, vysoko nad městečkem Kastellbell pod horou Trumsberg leží statek Niedermairhof. Nejen, že se ze slunné terasy nabízí fantastický výhled dolů na Vinschgau a do údolí Martelltal, ale nachází se tu i příjemné posezení.

Rodina Kaserer používá při přípravě jídel mnoho vlastních produktů. Lze tedy v tuto roční dobu ochutnat právě proslulé špekové knedlíky.

Ten, kdo se však nechce pouštět do experimentů a touží si užít Tyrolský knedlík ve své autentické podobě, může vyhledat některý ze 41 selských šenků Roter Hahn. Tady selky připraví ty nejrůznější druhy knedlíků, jakou jsou špenátové knedlíky, játrové, bylinkové, či sýrové knedlíky, podle tradičních receptů a převážně z vlastních produktů. To určitě ocení každý požitkář a gurmán.

vkv, ŽenyproŽeny.cz



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci