Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

10.4.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce. Jak je - a jaká vlastně - vybrat?

vejce

Když nemáte příbuzné na vsi, nebo svého ověřeného dodavatele, vybrat kvalitní vejce může být docela věda. Není však třeba studovat oologii, abyste věděli, jak na to.

Co lze zjistit z údajů uvedených na obalu a co nám sdělují informace na skořápce?

Informace na obalu

S výběrem vajec nám mohou pomoci i značky kvality, které najdeme na obalu. Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat. Každý má úplně jinou funkci a poskytuje odlišnou informaci. Pokud na obalu najdeme zkratku CZ, znamená to, že vejce byla tříděna a balena v České republice, neoznačuje to jejich původ.

Tento kód však udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí. Znamená to, že ani z této informace není možné odvozovat zemi původu vajec. Tu je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen - většinou na vnitřní straně víčka.

Jak číst kód ze skořápky

Určitě jste zaregistrovali kódy, které se nacházejí přímo na vejci. Co přesně tyto údaje znamenají? Uveďme si konkrétní příklad - kód 1CZ7601.

První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic.

1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu

2 – vejce nosnic z chovu v halách

3 – vejce nosnic z chovu v klecích

0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemí, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu. 

Hmotnostní skupiny vajec

Vejce jsou stejně jako oblečení dělena podle velikostí. I jejich značení je obdobné - „S“ představují nejmenší vejce, „XL“ ta největší. V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi „M“ a „L“. Jak je to ovšem s jejich hmotností?

XL - velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů

L - velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů

M - středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů

S - malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů

TIPY PRO KUCHAŘKY

Lahůdková vejce s kaviárem
Víme, která nádivka je nejlepší!
Zkuste holubici, nebo beránka naslano

Snad v žádné domácnosti se Velikonoce neobejdou bez mazanců. Dosud jste si na jejich pečení netroufli? Zkuste to třeba letos.

Mazanec s jogurtem

Mazanec se tradičně (stejně jako nádivka) připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek byste měli mít za 90 minut (+ 150 minut kynutí) hotový.

Na jeden mazanec potřebujeme 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 120 g másla, 30 g droždí , 4 žloutky, 250 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, 1 vejce na potření, citronovou kůru, 50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě, 50 g mandlových lupínků, špetku soli.

  • Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky
    a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
  • Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
  • Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
  • Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
  • Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
  • Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci