Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?
30.3.2022 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEKdyž nemáte příbuzné na vsi, nebo svého ověřeného dodavatele, vybrat kvalitní vejce může být docela věda. Není však třeba studovat oologii, abyste věděli, jak na to.
Co lze zjistit z údajů uvedených na obalu a co nám sdělují informace na skořápce?
Informace na obalu
S výběrem vajec nám mohou pomoci i značky kvality, které najdeme na obalu. Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat. Každý má úplně jinou funkci a poskytuje odlišnou informaci. Pokud na obalu najdeme zkratku CZ, znamená to, že vejce byla tříděna a balena v České republice, neoznačuje to jejich původ.
Tento kód však udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí. Znamená to, že ani z této informace není možné odvozovat zemi původu vajec. Tu je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen - většinou na vnitřní straně víčka.
Jak číst kód ze skořápky
Určitě jste zaregistrovali kódy, které se nacházejí přímo na vejci. Co přesně tyto údaje znamenají? Uveďme si konkrétní příklad - kód 1CZ7601.
První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic.
1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu
2 – vejce nosnic z chovu v halách
3 – vejce nosnic z chovu v klecích
0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)
Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemí, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.
Hmotnostní skupiny vajec
Vejce jsou stejně jako oblečení dělena podle velikostí. I jejich značení je obdobné - „S“ představují nejmenší vejce, „XL“ ta největší. V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi „M“ a „L“. Jak je to ovšem s jejich hmotností?
XL - velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
L - velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů
M - středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů
S - malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů
TIPY PRO KUCHAŘKYLahůdková vejce s kaviárem |
Snad v žádné domácnosti se Velikonoce neobejdou bez mazanců. Dosud jste si na jejich pečení netroufli? Zkuste to třeba letos.
Mazanec s jogurtem
Mazanec se tradičně (stejně jako nádivka) připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek byste měli mít za 90 minut (+ 150 minut kynutí) hotový.
Na jeden mazanec potřebujeme 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 120 g másla, 30 g droždí , 4 žloutky, 250 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, 1 vejce na potření, citronovou kůru, 50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě, 50 g mandlových lupínků, špetku soli.
- Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky
a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut). - Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
- Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
- Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
- Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
- Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.
ozt, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi