Víme, která nádivka je nejlepší!

4.4.2010 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Která nádivka je nejlepší? Nebo lépe řečeno – která kuchařka umí nádivku nejlíp? Všichni se asi shodnou, že ta od maminky, nebo od babičky. Na pár se podívejme.

krůtí s nádivkou

Nenutíme nikoho, aby podle následujících receptů vařil. Ale porovnávat přece můžete i při pouhém čtení. A jestli vás recepty něčím inspirovaly, splnily účel. Kdo by je ale přece jenom chtě zkusit, chutnají všechny opravdu výtečně – samozřejmě s pořádným kuřetem nebo krocanem…

Nádivka se šalvějí a celerem

Potřebujeme 3 / 4 šálku másla, 2 1 / 2 šálky nasekané cibule, 2 šálky nasekané celer, 4 lžíce sušené šalvěje, 1 kávová lžička soli, 1 čajovou lžičku polévkového koření, 1 kávová lžička pepře, 1 čajovou lžičku majoránky, 1 / 2 lžičky sušeného tymiánu, 14 šálků na kostičky nakrájené žemlovky (ne moc čerstvé).

nádivka

Ve velké pánvi rozpustíme máslo nad střední teplotě. Zesklovatíme cibuli a celer, přidáme sušené bylinky, sůl a pepř, asi po 10 minutách směs vylijeme do velké mísy na kostičky veky a promícháme.

Nádivkou plníme kuře či krůtu, nebo můžeme péci zvlášť v pekáčku. Další možností je přimíchat do směsi dva žloutky a z bílků namíchat sníh, který nádivku zlehčí.

Nádivka z toastového chleba

Bílý toastový chléb je výborným začátkem skvělé nádivky. Asi 30 plátků lehce opečeme a klidně do druhého dne necháme ztvrdnout. Připravíme si dále 2 lžíce másla, 1 velkou cibuli, jemně nasekanou, 2 stonky celeru, jemně nasekané, 2 vejce, 2 šálky kuřecího vývaru, 2 lžičky šalvěje, 1 lžičku česnekového prášku, sůl a pepř podle chuti.

nádivka

Předehřejeme si troubu na 165 ° C. Tukem vymažeme pekáček, válečkem rozdrobíme ztvrdlý chléb a nasypeme do pekáčku. Na másle zpěníme cibuli a přidáme celer a uvaříme do měkka. V kuřecím vývaru rozmixujeme vejce a nalijeme do strouhanky. Směs by měla být vlhká, neměla by z ní vzniknout polévka. ne sentimentální. Poté přidáme cibuli s celerem, šalvěj, česnek, sůl a pepř.

Směs v pekáčku či zapékací misce upěchujeme a pečeme asi 1 hodinu až je horní vrstva hnědá a křupavá.

Babiččina nádivka z kukuřičného chleba

Třicet let starý recept je s postupujícím časem lepší a lepší… Recept je pro velkou rodinu, postačí pro osm strávníků.

Připravíme si 6 šálků na kostičky nakrájeného kukuřičného chleba, 6 šálků obyčejného chleba na kostky, 3 šálky nasekané cibule, 1 šálek sekaného celeru, 3 šálky nakrájených hub (když dáme sušené, necháme je nejméně dvě hodiny máčet), 1 / 2 šálku másla, 1 šálek nasekaných ořechů, čtyři nohy klobásy, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku sušeného tymiánu,1 lžíci grilovacího koření na drůbež, 2 vejce, 1 lžičku soli (ale jen když je grilovaní koření bez soli), 1 lžičku čerstvě mletého pepře, 1 1 / 2 šálku kuřecího vývaru.

nádivka

Nakrájíme klobásu na tenká kolečka, na velké pánvi pak na másle zesklovatíme cibuli, přidáme celem a houby a vaříme asi 3 minuty. Poté do pánve přidáme klobásku a po třech až pěti minutách celý obsah pánve přidáme do mísy s kostkami chleba. Přidáme všechny ostatní ingredience a pečlivě promícháme, dosolíme.

Když je nádivka příliš drobivá, přidáme vývar, aby byla vlhká. Přendáme do pekáčku či zapékací misky a pečeme v pečeme při 170 stupních C asi 20 minut. Po polovině doby nádobu odkryjeme, aby se vytvořila křupavá.

Tak, nádivku bychom měli. Zbývá dopéci kuřata nebo krůtu a pustit se do jídla. Dobou chuť!

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Víme, která nádivka je nejlepší!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci