Čaj je už pět tisíc let věrným průvodcem člověka
30.1.2019 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEAnály praví, že čínský čínský císař a léčitel Šen Nung II. prý náhodou upustil uschlé lístky neznámé rostliny do nádoby s horkou vodou – a nový nápoj byl na světě! Dnes je čaj po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem a denně se ho vypije na osm miliard šálků! Pro lidský organismus má mimořádně příznivý vliv.
Černý čaj
- Černý čaj výrazně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- Obsahuje třísloviny, které mají blahodárný vliv na trávicí trakt a kardiovaskulární systém
- Pravidelné pití černého čaje přispívá k prevenci srdečních chorob a infarktu
- Je prospěšný i při průjmových a horečnatých onemocněních, protože mírní křeče a podporuje pocení
- Najdeme v něm také mnohé vitamíny, zejména B1, B2, C a A, minerální látky, hlavně fluor a draslík
- Obsahuje i éterické oleje a aromatické látky, které zklidňují nervový systém a stimulují duševní činnost
- Každodenní pití alespoň jednoho šálku černého čaje je prý prevencí proti diabetu druhého typu
Zelený čaj
- Odborníci doporučují jeho pravidelnou konzumaci k prevenci rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty
- Snižuje riziko výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením
- Prokazatelně prospěšně působí proti vzniku metastáz
- Za takřka až neuvěřitelnou vlastnost zeleného čaje označují vědecké výzkumy jeho antioxidační účinky (jsou až 7 x silnější než u čaje černého)
- Má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům.
Sypaný, nebo porcovaný?
Čaj se po tisíciletí používal sypaný. Až počátkem minulého století jistý anglický obchodník dostal nápad rozporcovat čaj do papírových sáčků, který v roce 1904 další obchodník – tentokrát Američan – podpořil svým kapitálem. Tak vzniklo balení, které je hygienické a především praktické, umožňující rychlou přípravu nápoje, což v dnešní uspěchané době hraje velkou roli.
Opravdoví milovníci čaje však tímto způsobem balení nejsou nadšení: Skrze neprůhledný papírový sáček porcovaného čaje lze těžko prohlédnout strukturu čajových lístků. A tak odborníci hledali další způsob balení.
Pyramida plná čaje
Docela nedávno přišli s revoluční novinkou: porcování čaje do průhledných pyramid. „Jejich výhodou proti papírovým sáčkům je právě ona průhlednost, která umožňuje nejen optickou kontrolu čaje, ale sledovat i „dění“ v horkém šálku“ – vysvětluje Vlasta Mager z firmy Alois Dallmayr ČR.
Tento německý výrobce kvalitních čajů s více než stoletou tradicí přichází se zmíněnou novinkou na český trh právě v těchto dnech. „Při balení používáme sáčky nikoliv z papíru či jemné bavlny, jako většina ostatních světových výrobců, ale průhledný materiál na bázi kukuřičného škrobu, biologicky odbouratelný,“ dodává Mager.
Přečtěte si o čajiJak čaj správně připravit? |
Pyramidové sáčky jsou neutrální v chuti a nabízejí dostatek prostoru pro rozvinutí všech chutí a vůní. Jemná struktura sáčkového materiálu umožňuje optimální kontakt mezi složkami a převařenou vodou. Tento druh balení kombinuje výhody klasických sáčků čaje s elegantním požitek z čaje sypaného.
tzo, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi