Čaj je už pět tisíc let věrným průvodcem člověka

30.1.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Módní vlny se přelévají a staré hodnoty zůstávají. Platí to i o čaji, který „vynalezli“ v Číně v roce 2737 před naším letopočtem. A chutná stále stejně dobře. Ale jednu novinku vám představíme...

čaj

Anály praví, že čínský čínský císař a léčitel Šen Nung II. prý náhodou upustil uschlé lístky neznámé rostliny do nádoby s horkou vodou – a nový nápoj byl na světě! Dnes je čaj po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem a denně se ho vypije na osm miliard šálků! Pro lidský organismus má mimořádně příznivý vliv.

Černý čaj

  • Černý čaj výrazně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Obsahuje třísloviny, které mají blahodárný vliv na trávicí trakt a kardiovaskulární systém
  • Pravidelné pití černého čaje přispívá k prevenci srdečních chorob a infarktu
  • Je prospěšný i při průjmových a horečnatých onemocněních, protože mírní křeče a podporuje pocení
  • Najdeme v něm také mnohé vitamíny, zejména B1, B2, C a A, minerální látky, hlavně fluor a draslík
  • Obsahuje i éterické oleje a aromatické látky, které zklidňují nervový systém a stimulují duševní činnost
  • Každodenní pití alespoň jednoho šálku černého čaje je prý prevencí proti diabetu druhého typu

Zelený čaj

  • Odborníci doporučují jeho pravidelnou konzumaci k prevenci rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty
  • Snižuje riziko výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením
  • Prokazatelně prospěšně působí proti vzniku metastáz
  • Za takřka až neuvěřitelnou vlastnost zeleného čaje označují vědecké výzkumy jeho antioxidační účinky (jsou až 7 x silnější než u čaje černého)
  • Má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům.

Sypaný, nebo porcovaný?

Čaj se po tisíciletí používal sypaný. Až počátkem minulého století jistý anglický obchodník dostal nápad rozporcovat čaj do papírových sáčků, který v roce 1904 další obchodník – tentokrát Američan – podpořil svým kapitálem. Tak vzniklo balení, které je hygienické a především praktické, umožňující rychlou přípravu nápoje, což v dnešní uspěchané době hraje velkou roli.

Opravdoví milovníci čaje však tímto způsobem balení nejsou nadšení: Skrze neprůhledný papírový sáček porcovaného čaje lze těžko prohlédnout strukturu čajových lístků. A tak odborníci hledali další způsob balení.

Pyramida plná čaje

Docela nedávno přišli s revoluční novinkou: porcování čaje do průhledných pyramid. „Jejich výhodou proti papírovým sáčkům je právě ona průhlednost, která umožňuje nejen optickou kontrolu čaje, ale sledovat i „dění“ v horkém šálku“ – vysvětluje Vlasta Mager z firmy Alois Dallmayr ČR.

Tento německý výrobce kvalitních čajů s více než stoletou tradicí přichází se zmíněnou novinkou na český trh právě v těchto dnech. „Při balení používáme sáčky nikoliv z papíru či jemné bavlny, jako většina ostatních světových výrobců, ale průhledný materiál na bázi kukuřičného škrobu, biologicky odbouratelný,“ dodává Mager.

Přečtěte si o čaji

Jak čaj správně připravit?
Zelený čaj pomáhá proti rakovině
Recepty na léto – vyberte svůj ledový čaj

Pyramidové sáčky jsou neutrální v chuti a nabízejí dostatek prostoru pro rozvinutí všech chutí a vůní. Jemná struktura sáčkového materiálu umožňuje optimální kontakt mezi složkami a převařenou vodou. Tento druh balení kombinuje výhody klasických sáčků čaje s elegantním požitek z čaje sypaného.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Čaj je už pět tisíc let věrným průvodcem člověka

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci