Drsný muž Hynek Čermák a jeho poetické fotografie pro dobrou věc

8.11.2018 20:00   |   Společnost
Hynek Čermák, populární divadelní a filmový herec, držitel ocenění Český lev, nepřestává překvapovat. Jeho nejnovější výstava fotografických aktů, nazvaná Nik On Akt, je opět plná romantiky i poezie. A tudíž doslova v protikladu s rolemi drsných mužů, které ve své herecké tvorbě tak často ztvárňuje.

Hynek Čermák

Výstava, která dnes začala v umělecké galerii Nikon Photo Gallery na pražském Újezdě a potrvá celý měsíc až do 9. prosince, přináší nejen něžný pohled na ženskou krásu, ale zároveň i cennou snahu pomáhat dobré věci.

Fotografie pomáhají ženám

„Akty fotím řadu let a musím říct, že mě to moc baví. Fotografie z výstav se pak snažím prodávat a přispět tak na boj proti rakovině prsu. Prostě, prso za prso,“ stručně, bez zbytečných frází vysvětluje Hynek Čermák (na titulním snímku), kterého můžete právě vidět v novém filmu Ten, kdo tě miloval.

Nelze v této souvislosti nevzpomenout například velmi úspěšnou charitativní dražbu Čermákových fotografií v Anti.kvariátu Dejvického divadla. Uskutečnila se na závěr jeho dřívější výstavy s názvem Ještě máme naději! a v podstatě všechny fotografie si tehdy našly nového majitele. Výtěžek z prodeje byl určen pro Alianci žen s rakovinou prsu na podporu projektu Bellis Young & Cancer pro mladší pacientky do 45 let.

Zbytečná skromnost

„Avšak, co se kvality fotografií týče, nijak ji nepřeceňuji. Myslím, že se prodávají zejména proto, že jsem je fotil jako herec, kterého diváci znají, ale i proto, že získané peníze jdou na dobrou věc“, až příliš skromně říká autor, známý z divadelních i filmových rolí – například ze snímků Nevinnost, Americké dopisy, Gangster Ka, nebo ze seriálu Rapl.


Hynek Čermák – herec, který často ztvárňuje role drsných mužů, ale také fotograf, který naopak přináší něžný pohled na ženskou krásu.

Za pozornost jistě stojí, že Hynek Čermák nejdříve vystudoval střední školu technického směru a maturoval v oboru mechanik. Věnoval se bojovým sportům, létání a dodnes má v oblibě terénní auta, letadla. Jeho vysokoškolské studium DAMU a profesionální herecká kariéra i fotografické dílo ovšem prozrazují také umělecké, tvůrčí geny.

Pochází totiž z rodiny, která tíhla k umění a divadlu. Jeho otec Bedřich Čermák je výtvarník, pedagog a arteterapeut, matka Jarmila H. Čermáková je respektovanou básnířkou, loutkoherečkou a výtvarnicí.

Oba rodiče ve svých výtvarných dílech často pracují s aktem. V obrazech i literární tvorbě nechávají vyniknout ženské nahotě a mateřství jako výrazu naděje a svobody.


Manželka autora fotografií – Veronika Čermák Macková – si na vernisáži prohlíží jeden z vystavených aktů, pojatých v jemně humorném stylu.

Jakkoli se může zdát, že výstava aktů je pouze erotickým symbolem, Hynek Čermák doufá, že divák pocítí i odvahu, pokoru a samozřejmost, kterou nahota inspiruje. A rovněž tak fascinující možnost zastavit čas, jakou právě tvorba aktu nabízí.

Zkrátka, jak se říká, herci mají citlivou duši...

I když Hynek Čermák (45) často ztvárňuje role drsných mužů (na snímku vpravo), čímž se povětšinou zapsal i do povědomí diváků, ženy ve své fotografické tvorbě uctívá doslova jako bohyně. Rád je přesvědčuje, že jsou krásné.

Vznikla tak další série nádherných fotografií, jež pomáhají těm, co je postihla zákeřná nemoc.

A oporou je mu tady herečka Veronika Čermák Macková (23), která se rovněž podílí na výběru modelek.

Veronika je jeho múzou a od loňského léta i manželkou.

Před třemi roky se totiž Hynek Čermák rozešel se svoji dlouholetou partnerkou Danielou Choděrovou (43), scénáristkou, herečkou a uznávanou sportovkyní, s níž má čtrnáctiletého syna Bořivoje a třináctiletou dceru Hedviku.

Akt je o důvěře i o nahotě fotografa

„Akt je vždycky o důvěře mezi fotografem a modelkou, tedy o dialogu mezi člověkem a člověkem. O zastavení času a o splnění snu. Je o odvaze odhalit se. Vždyť nahota na snímku hovoří o nahotě samotného fotografa. Je to o technice, co nás ovládá a my jí dali život. Akt je o těch, které daly život nám,“ doplňuje Hynek Čermák své motto.

bri, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Drsný muž Hynek Čermák a jeho poetické fotografie pro dobrou věc

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci