Matt Damon: Chce lepší život, nechá se proto zmenšit

13.12.2017 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Matt Damon je herec a scénárista velkého formátu. Nicméně, to mu nijak nebrání, aby se nechal zmenšit a pokusil se diváky zaujmout příběhem miniaturizovaných lidí. Film bude mít světovou premiéru příští týden a do našich kin vstoupí začátkem ledna.

Zmenšování, film

V originálním snímku, který natočil režisér Alexander Payne, ztvárnil Matt Damon roli čtyřicátníka, jenž se s vidinou lepšího života nechá dobrovolně a trvale zmenšit. Paradoxně až poté začne konečně pořádně žít.

Představte si, že byste mohli pohádkově zbohatnout. Stačilo by splnit jednu jedinou podmínku: absolvovat nevratnou proceduru, na jejímž konci byste měřili kolem deseti centimetrů. Šli byste do toho?

Video
Trailer k filmu Zmenšování.

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé méně snědí a zaberou méně místa – to přece dá rozum...

A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Paul Safranek (Matt Damon) a jeho žena Audrey (Kristen Wiig) jsou osloveni vidinou lepšího života a zapojí se tak do programu miniaturizace.


Paul Safranek se svojí ženou Audrey zjišťují, co je čeká.

Bezdětní čtyřicátníci s nudným zaměstnáním a neútulným bytem jsou přesvědčeni, že stejně nemají žádnou perspektivu, připadají si jako v pasti. Po absolvování vstupního pohovoru tedy následuje nutná úprava (veškerý tělesný porost a plomby musejí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace.

Když se Paul Safranek probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey si proceduru miniaturizace rozmyslela, protože neměla sílu opustit své blízké. Bohatého a nakonec i rozvedeného Paula ale nenechají dlouho truchlit jeho noví přátelé – srbský playboy Dušan Mirkovič v podání Christopha Waltze a vietnamská aktivistka Ngoc Lan Tran, kterou ztvárnila Hong Chau.


Dušan Mirkovič (Christoph Waltz) a Ngoc Lan Tran (Hong Chau). 

S novými přáteli toho zažije během pár týdnů víc, než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci.

„Přemýšleli jsme o tom, že by se zmenšování stalo mezinárodním trendem, proto jsme tomu chtěli dát smysl, díky kterému se to rozšíří po celém světě. Nechtěli jsme ukázat jen to, jak to zasáhne Ameriku,“ říká režisér Alexander Payne.


Zmenšených lidí se například i do autobusu nebo letadla vejde mnohonásobně víc.

„Naši hrdinové jsou Američan, Vietnamka a Srb. Ve filmu uslyšíte angličtinu, vietnamštinu, srbštinu, španělštinu, norštinu, řečtinu, korejštinu, tagalštinu, arabštinu, francouzštinu a na okamžik zahlédnete i americkou znakovou řeč,“ dodává režisér filmu.

„Neplánovali jsme udělat film, kde by bylo množství jazyků, ale posloužilo to příběhu i myšlence, že se Paulův svět zvětší, jakmile se rozhodne být menším,“ vysvětluje Alexander Payne.


Ngoc Lan Tran a překvapený Paul Safranek.

„Ten příběh je nádherný, vtipný a dojemný,“ shrnuje Matt Damon své pocity z filmu. držitel filmového Oscara z roku 1997 za scénář k filmu Dobrý Will Hunting, který napsal se svým kamarádem Benem Affleckem.

Podle Damona je Zmenšování velmi dobře načasovaná brilantní satira o muži, který se nechá udělat malým, zatímco světová populace roste. Právě teď je ten správný čas na tenhle film, protože promlouvá ke světu, ve kterém žijeme.


Ergoterapeut Paul Safranek (Matt Damon). 

„Ano, Zmenšování vám může trhat srdce. Jenže ve vás také může začít nutit k přemýšlení. Doufejme, že bude dál žít ve vaší paměti,” uzavírá Matt Damon.

Byla by tedy chybou vnímat nový film jen jako netradiční komedii o miniaturizaci lidí. Je to hořkosladké dobrodružné sci-fi o obyčejném člověku, který dostane šanci prožít smysluplný život.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Matt Damon: Chce lepší život, nechá se proto zmenšit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci