Nápadník je komedie o cestě do pelíšku

10.11.2017 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Romantickou komedii Nápadník o představách rodičů, jak by mělo vypadat štěstí jejich dětí, natočil Jan Hřebejk podle scénáře Petra Jarchovského.

Nápadník

Nápadník je třetí, závěrečná kapitola trilogie Zahradnictví, rodinné ságy, kterou Hřebejk s Jarchovským považují za své "životní dílo".

Příběh filmu se odehrává na konci 50. let a s tragikomickým nadhledem vykresluje střet mezi předválečnou a poválečnou generací. Každá tato generace má svoji představu o tom, jak k štěstí dojít a jisté je, že si k němu musí cestu vybojovat cestu sama.

Video
Trailer k filmu Nápadník

„Ve filmu jsem studentka Daniela, holka, která si o prázdninách u tety v zahradnictví najde lásku. Jenže to se jejímu tátovi v Praze moc nelíbí a snaží se jí ve vztahu s Mirkem všemožně zabránit,“ popsala mladá svoji roli herečka Anna Fialová (na titulním snímku), mimochodem vnučka Karla Fialy (Limonádový Joe).

Maminka Jarchovského

Hraje v příběhu, jejímž předobrazem byla maminka scénáristy Petra Jarchovského. „Byl zvláštní pocit a chvíli mi to trvalo, než jsem si uvědomila, že vlastně hraju maminku Petra,“ dodala herečka, jejíž rodiče ztvárňují Martin Finger a Aňa Geislerová.


Despotický otec (Martin Finger) s dcerou Danielou (Anna Fialová) a manželkou (Aňa Geislerová).

Právě tato postava se neobjevila v kultovních Pelíšcích. „Maminka už byla v té době, o které jsem v Pelíšcích psal, vdaná a bydlela se svojí rodinou jinde,“ vysvětluje Jarchovský.

Splacený dluh

„Měl jsem potom vůči ní takový pocit dluhu, že z tohoto příběhu vypadla, a tak jsem v Zahradnictví sáhl právě po jejím portrétu od momentu jejího příchodu na svět až do jejích dvaceti let, kdy si brala mého tátu,“ doda scénárista.


V poslední části trilogie Zahradnictví září především
mladá dvojice Anna Fialová a Ivan Lupták.

Diváci uvidí stejně jako v předchozích filmech trilogie například Gabrielu Míčovou, Karla Dobrého, Sabinu Remundovou, Davida Novotného, Lenku Krobotovou, Kláru Melíškovou, ale v menších rolích také například muzikanty Kryštofa Michala nebo Jana Kalinu. 

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Nápadník je komedie o cestě do pelíšku

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci