Nádivka a jehněčí nemůže o Velikonocích chybět!

17.4.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
K pohodě Velikonoc nepochybně patří svátečně nazdobený stůl plný dobrot. Tradičních i těch méně obvyklých. My se přidržíme tradic a upečeme si na Bílou sobotu nádivku a na nedělní Boží hod pak jehněčí.

velikonoční menu

Velikonoční nádivka neboli hlavička, režábek či velikonoční svítek se vždy podávala jako první jídlo po velikonočním půstu.

„Suroviny se liší kraj od kraje a rodina od rodiny. Někdo dává uzené maso, jiný si zase potrpí na houby, ale vždy by měla obsahovat zelené bylinky – nejčastěji kopřivy,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts, který uvařil jídla pro čtyřčlennou rodinu. 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Štědré Velikonoce projdou i naší kuchyní
Vejce v hlavní roli. Jak(á) vybrat?
Zkuste holubici, nebo beránka naslano

Nádivka s uzeným masem a kopřivami

Budeme potřebovat 800 g uzeného masa, osm rohlíků nebo jednu veku, osm vajec, 250 ml mléka, sůl a pepř, muškátový oříšek (na tři strouhnutí), listy mladých kopřiv a trocha libečku, sádlo a strouhanka na vymazání pekáčku.

Postup: Uzené maso uvaříme ve vodě a necháme vychladnout. Nakrájíme ho na malé asi půlcentimetrové kostky.

Mezitím si nakrájíme pečivo na větší kostky (1,5 cm). Připravíme mísu, ve které vše promícháme (takže raději větší).

Oddělíme žloutky od bílků. Pro zjednodušení můžeme žloutky rozmíchat v mléce, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek. Opatrně nalijeme do mísy s pečivem a necháme vsáknout.

Přidáme nakrájené uzené maso, nahrubo nasekané kopřivy, libeček a vše důkladně, ale opatrně promícháme.

Bílky lehce osolíme a ušleháme z nich sníh (musí být opravdu pevný a jako zkouška stačí otočit si nádobu nad hlavu dnem vzhůru a hned poznáte, zda je buď správně ušlehaný).

Sníh jemně vmícháme do rohlíků s masem. Vznikne nám krásná vláčná hmota, kterou vložíte do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče.

Nádivku pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu.

Na nedělní Boží hod si upečte vynikající jehněčí pečínku! Jehněčí maso je nejen dobré, ale dodá tělu největší přísun zdraví prospěšných látek.  Na rozdíl od vepřového  obsahuje mnohem méně tuku, je tak vhodné pro ty, kteří se chtějí zdravě stravovat a hlídají si  cholesterol.

Na co má jehněčí vliv?

1.Zdravý růst a vývoj

Pro svůj vyvážený nutriční podíl je doporučované zejména během těhotenství a kojení. Přítomné omega-3 a 6 mastné kyseliny pomáhají chránit srdce a cévy. Jehněčí je také jedním z nejhodnotnějších zdrojů lehce vstřebatelného železa, které je důležité pro krvetvorbu, metabolismus a vývin mozku. Bílkoviny červeného masa také daleko lépe podporují vstřebávání zinku, který je nezbytný pro růst, obranyschopnost organismu a hojení ran.

2. Prevence civilizačních onemocnění

Konzumace jehněčího masa je vhodná také pro ty, kteří mají potíže se sníženou funkcí štítné žlázy. Svým složením pomáhá podporovat činnost nadledvinek, stimuluje tak produkci jejich hormonů. Již zmíněné omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě a redukují tak vznik aterosklerózy.

3. Bohatý zdroj vitaminů skupiny B

Jehněčí maso obsahuje vitaminy B1, B2, B3, B4, B6 a je obzvlášť bohatým zdrojem vitaminu B12.  Vitaminy této skupiny se podílejí na regulaci mnoha chemických procesů v organismu. Některé se podílejí na správné funkci mozku, jiné na zabezpečení funkcí zraku, další napomáhají distribuci energie v organismu nebo se podílí na tvorbě červených krvinek.

4. Zdravý a vyvážený jídelníček

Má vysoký podíl bílkovin a naopak nízký podíl tuků a doporučuje se zejména těm, kteří se chtějí zdravě stravovat, a také pacientům, kterým naordinoval lékař dietu se sníženým obsahem tuků. 

5. Jídlo které chutná

Jehněčí  je šťavnaté, křehké a chutné. Nejlepší je takové, které pochází ze zvířat pět, maximálně šest měsíců starých. Dá se z nich připravit mnoho chutných receptů pro celou rodinu.  K pečení či grilování je vhodná kýta, plecko či hřbet, na dušení jsou vynikající bok nebo koleno.

Jehněčí pečínka na česneku a rozmarýnu s lepenicí

„K svátkům jara jednoznačně patří mladé jehněčí maso. Mezi mé nejoblíbenější úpravy  patří jehněčí pečínka na česneku a rozmarýnu s lepenicí. Určitě Vám bude chutnat,“ dodává Lukáš Lang.

Co budeme potřebovat na pečínku:  1 kg jehněčí kýty nebo plec, 6 stroužků česneku, 3 snítky rozmarýnu, 2 větší cibule, olej, vývar, 100 g hladké mouky, sůl a pepř.

Co budeme potřebovat na lepenici: 1 kg brambor, 500 g kysaného zelí, 100 g sádla, sůl, pepř a mletý kmín

Postup na jehněčí: Jehněčí maso lehce očistíme. Pokud je to neforemný kus, uděláme z něj váleček a zamotáme provázkem. Osolíme a opepříme.

Plochou stranou nože rozmáčkneme česnek, který společně s rozmarýnem dáme na střed pekáče. Nalijeme trochu oleje a položíme na to maso. Zalijeme troškou vývaru a pečeme na 160 stupňů cca hodinu.

Občas maso přelijeme výpekem z pekáče a v polovině pečení jej otočíme. Pokud se kůrčička zdá málo křupavá zvyšíme ke konci na 5-8 minut teplotu na 190 stupňů a výsledek bude dokonalý.

Jestli je maso měkké i uvnitř, ověříme dlouhou vidličkou, nebo (pokud máte) špikovací jehlou, kterou na 5 vteřin vpíchneme do středu masa. Po vytažení musí být horká, tzn. maso se dobře peklo i uvnitř a je hotové. Maso vyndáme a pustíme se do výpeku.

Výpek z pekáče přelijeme do hrnce, vyrestujeme do hněda (ne do černa!!!), lehce zaprášíme moukou a znovu restujeme asi 5 minut. Poté zalijeme vývarem, provaříme, dochutíme solí, pepřem a česnekem a vycedíme přes jemný cedník.

Postup na lepenici: Na rozpuštěné sádlo přidáte kysané zelí. Lehce provaříte a důkladně promícháte s uvařenými, rozšťouchanými bramborami do hladké směsi. Dochutíme solí, pepřem a mletým kmínem.

boh, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Nádivka a jehněčí nemůže o Velikonocích chybět!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci