Denim, chcete-li džínovina, nesmí v šatníku chybět

15.3.2017 00:00   |   Styl
Džínovinu najdeme nejspíš v šatníku každé ženy. Skvěle padnoucí džíny patří k základním módním kouskům, stejně jako bílá halenka nebo černé sako. Módní trendy nyní představují denim i v jiných podobách.

denim

Tkaniny podobné džínovině nosili už janovští námořníci v 17. století. A ze zkomoleného francouzského Jannes – Janov, Genova – se o dvě stě let později vytvořilo slovo "jeans".


Ukázka z kolekcí značek Deichmann, Esprit, Takko a Cellbes.

V 19. století se v Americe pro výrobu pracovního oblečení začal používat bavlněný serž, dovážený z francouzského města Nîmes. Ze slovního spojení "serge de Nîmes", tedy: serž denim, pak vzniklo dnes známé označení denim.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte vybírat oblečení? Nechte si poradit!
Halenka, košile, tunika. A pořád sluší!
Funkční prádlo vyžaduje pečlivé zacházení

První džíny si nechal patentovat v roce 1873 Levi Strauss, který vyráběl pracovní oděvy. Tyto pevné kalhoty s cvočky, kapsičkou a poklopcem na knoflíky se setkaly s takovým ohlasem, že se z nich postupem času stal módní kousek.

Ukázka z kolekce značky Esprit.

Velký boom zažily džíny ve 30. letech 20. století, kdy jejich nošením mládež vyjadřovala odpor vůči konzervativní společnosti. Největší obliba denimu však nastala v 70. letech, kdy bylo běžné obléct se do džínoviny od hlavy po paty. Pánové dokonce nosili celodžínové obleky.

Ve východní Evropě 70. let byly džíny něčím nepřípustným. Teprve v roce 1978 se začaly džíny vyrábět také v Čechách pod značkou Yukon. Ale na „americké“ texasky či rifle tyto tzv. „východní“ džíny prostě neměly a řada lidí se jejich provedení vysmívala.

Ukázka z kolekce značky Esprit.

Nejznámější podobou denimu je klasicky modrá džínovina, které ale v současných kolekcích směle konkurují také kousky v černé nebo šedé barvě. Výjimkou není ani barevná džínovina. Denim prostupuje v rozmanitých podobách celou aktuální kolekcí.

Nepřeberné variace

Nosí se klasické džíny, sukně, džínové šaty, lacláče, overaly, vestičky, košile, bundy, ale i módní doplňky a obuv z denimu. Džínové oblečení se vyrábí v množství délek a střihů, hodí se na každou postavu. Stačí jen správně zvolit s ohledem na proporce a vyhnout se výstředním kombinacím ve stylu 70. let.

Ukázka z kolekce značky Deichmann.

Dnes si bez nich svůj šatník snad ani nedovedeme představit. Vybírat můžeme z rozmanitých střihů, od skinny přes boyfriend po zvonové. Pro letošní jaro a léto si pohrajte s barvami a kombinujte mezi sebou odlišné odstíny.

Džísky a košile

Prim bude hrát pověstná džínová bunda. Zapomeňte na ocvočkované, zbytečně velké bundy z 90. let. V módě budou vypasované džísky, buď bez zdobení, nebo jednoduše zdobené nyní tak módními nášivkami. V kolekcích nebudou chybět ani džínové šaty různých střihů a barev, od laclových po denimové pouzdrové.

Ukázka z kolekce značky Takko.

Vzpomínáte na džínové košile? I ony se vracejí, jen v modernizovanější podobě. Vyzkoušejte puntíkovanou, pruhovanou nebo model s rozpáraným lemem.

Džínová košile se perfektně hodí k úzkým světlým kalhotám nebo tmavým skinny džínům. Skvěle vypadá i zastrčená do kožené sukně v délce nad kolena.

Ukázka z kolekcí značek Esprit a Takko.

Nejen oblečení přímo z denimu, ale také ve vzhledu denimu bude v módě. „Falešný“ denim se vyrábí ze směsi různých tkanin s recyklovaným celulózovým vláknem. Tato látka je hladká, jemně lesklá, splývavá a především velmi příjemná na nošení.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Denim, chcete-li džínovina, nesmí v šatníku chybět

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci