Hity mezi vodami? Zde jsou, vyberte si!

28.10.2016 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Vybírat si pouze mezi perlivou, jemně perlivou nebo neperlivou vodou je minulostí. Hitem poslední doby se staly vody, které se odlišují chutí, perlivostí, oblastí původu a čistotou.

voda

Přinášíme vám sedm druhů vod, aby bylo jasno a vy si našli tu svou!

Minerální voda z Alp

Alpská minerální voda je dílem přírodní filtrace, která trvá obvykle až 15 let! Obsahuje vysoké množství vápníku, sodíku, hydrouhličitanu a síranu, díky čemuž získává svoji nezaměnitelnou chuť a křišťálovou čistotu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

S kvalitní vodou zacházejte jako s vínem
Chuťový zážitek z vína umocní správná voda
Budoucí maminky, umíte správně pít?

Známou oblastí, odkud pochází jedna z nejprestižnějších a nejkvalitnějších světových značek minerálních vod, je například vysokohorský Národní park Vysoké Taury v rakouských Alpách.

Voda z Čech

V Česku rozlišujeme dva typy vod, a sice přírodní minerální vodu a pramenitou (dříve stolní) vodu.

Přírodní minerální voda je slabě mineralizovaná a pochází z podzemního zdroje schváleného ministerstvem zdravotnictví. Upravovaná smí být pouze do té míry, pokud není změněn charakter jejího složení.

Pramenitá voda je, proti tomu, bez jakýchkoli úprav a příměsí stáčena přímo do láhví. Jejím rodištěm jsou například Adršpašsko-teplické skály. Několik desítek metrů hornin zde působí jako přírodní filtrace, která zároveň chrání před znečištěním.

Přírodně perlivá minerální

Naprostým unikátem je přírodní perlivá minerální voda. Obsahuje pouze minerální soli a přírodní plyn. Je tedy příjemně osvěžující, dokonale čistá a dodává organizmu prospěšné látky.

„Nejznámější přírodně perlivá minerální voda pochází z Francie a vyznačuje se stálým složením a nízkým obsahem sodíku. K dostání je i v několika přírodních příchutích a najdete ji např. v unikátním water menu v síti hotelů OREA HOTELS & RESORTS,“ doporučuje barman Martin Baťha, který s vodou pracuje na barmanských show.

Ledovcová

Tento typ vody obsahuje velký podíl přírodního kyslíku, vyznačuje se vysokým pH a nízkou mineralizací. Ledovcovou vodu lze najít například na Islandu, kdy vyvěrá z pramene Kaldárbotnar na sopečném podloží.

Tamní plošiny, tvořené převážně čedičem, jsou staré okolo 16 milionů let! Toto podloží pak funguje jako přírodní filtr vody vyvěrající z tajících ledovců a sněhové pokrývky. Patří se dodat, že Island se mj. pyšní nejčistějším vzduchem na světě!

Artézská

Měli jsme tu Rakousko, Island i Francii. Nyní zavítáme do Skandinávie, přesněji do Norska, kde se nachází nedotčené podzemní zdroje tzv. artézské vody. Voda, protékající vrstvami písku a horniny, je známá především tím, že samovolně vyvěrá.

Označení artézská studna známe všichni především z historie jako symbol starověkých egyptských a syrských legend. Takovéto typy studen jsou sice datovány do období tisíců let př.n.l., ale teprve francouzský kraj Artua dal vodě své jméno.

Od jiných podzemních vod se neliší ani tak chemickým složením, barvou či chutí, jako právě jedinečným geologickým uložením.

Kojenecká

Pochází z chráněného podzemního zdroje a smí být upravována pouze UV paprsky a kromě oxidu uhličitého se do ní nesmí nic jiného přidávat. Kojenecká voda musí splňovat ty nejpřísnější požadavky a je určena zejména pro přípravu kojenecké stravy.

Nejdůležitější rozdíl mezi kojeneckou a kohoutkovou vodou spočívá v obsahu dusíkatých látek. Organismus miminka si s nimi totiž neporadí a hrozí mu otrava dusičnany.

Kohoutková

S pitnou kohoutkovou vodou se setkáváme denně a její příchuť se odvíjí od množství látek, které zamezují růstu bakterií. V závislosti na jednotlivých krajích se mění také chuť kohoutkové vody, protože neexistuje jednotný standard její úpravy.

Zcela odlišnou chuť může mít například na vesnici, kde do kohoutku proudí přímo ze studní, bývá tvrdší, zato však chutnější. Ve městech z kohoutkové vody obvykle cítíme menší či větší množství chlóru a jiných chemických látek.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Hity mezi vodami? Zde jsou, vyberte si!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci