S kvalitní vodou zacházejte jako s vínem

13.9.2016 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Voda není jen životní nutností a každodenní samozřejmostí zahánějící žízeň. Má i své specifické chuťové vlastnosti, které ovlivňují také víno, menu nebo koktejl, jehož je voda součástí.

voda

Vliv vody a její schopnost povzbudit chuťový zážitek z vína či jídla si začínají uvědomovat také šéfkuchaři a sommeliéři, kteří jako součást nápojových lístků začínají zařazovat i lístky vodní.

Základní principy snoubení jídla s vodou jsou podobné jako u vína. Jemné úpravy si žádají méně výrazné vody, které nebudou výsledný delikátní chuťový efekt narušovat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chuťový zážitek z vína umocní správná voda
Budoucí maminky, umíte správně pít?
Víte, co pijete? Čtěte etikety!

K jídlu o osvěžení

Vedle toho kořeněná jídla, grilované, červené maso nebo zvěřina naopak podpoří výraznější minerální voda s vyšším obsahem hořčíku a sodíku s perlením.

Lehká stolní, minerální, perlivá - to jsou všeobecně známá označení vod, ale tím to zdaleka nekončí. Každý chuťový odstín vody má své uplatnění a měl by podtrhovat chuť hlavní složky pokrmu, nechat vyniknout aroma a chuťovým nuancím vína atd.

„Párování s jídlem a vínem nebo osvěžení. To vše může být zážitek a my jej chceme svým hostům dopřávat,“ vysvětluje Přemysl Grunt ze sítě Orea Hotels & Resorts, hlavní důvod, proč se rozhodla známá síť hotelů nabízet široké spektrum tuzemských i zahraničních vod.

Tepota je rozhodující

Obdobné principy jako u vína nacházíme také u teploty podávání vody. Příliš nízká teplota, řekněme pod 8 °C, tlumí chuťový výraz vody a zároveň zeslabuje vjemy chuťových pohárků pro konzumaci jídla nebo vína.

Naopak málo vychlazená voda blížící se pokojové teplotě nepůsobí osvěžujícím dojmem a narušuje chuťový zážitek. Optimálně by se tedy voda měla podávat při teplotě 12 – 15 °C, v teplých dnech u lehkých vody i něco méně.

U výrazných minerálních vod, jejichž specifika si chceme vychutnat a nebereme vodu jen jako vhodných doplněk jídla či vína může být teplota podávání ještě o něco vyšší.

Zásadní pro zážitek z vody je práce personálu. Musí být schopen zákazníkovi s výběrem poradit, umět odprezentovat to, čím je daná voda výjimečná, proč a jak právě ona dokáže ostatní složky doplnit.

Kvalitní, čistá, bez příměsi

„Zatímco vybrat si z jídelního nebo nápojového lístku není zpravidla velký problém, voda a umění si ji užít a vychutnat je u nás pořád ještě v plenkách,“ dodává barman Martin Baťha, který s vodou pracuje u svých barmanských show.

„Je-li voda kvalitní, čistá, bez příměsí, pak není dobrá nebo špatná. Každá je dobrá pro někoho a k něčemu a je na nás, abychom to objevili a sdíleli,“ dodává barman.

Lidské tělo je tvořeno vodou ze 70 procent. Už jen proto by voda neměla být pouze okrajovou záležitostí, které nevěnujeme pozornost. Voda je naší nedílnou součástí a její svět nespočtu chuťových odstínů láká k bližšímu zkoumání.

DuO, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: S kvalitní vodou zacházejte jako s vínem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci