Vojtěch Kotek představil svou Padesátku

12.11.2015 20:00   |   TV a FILM
VIDEO – Situační i konverzační humor a překvapivé zvraty nabízí komedie Padesátka od scénáristy Petra Kolečka a debutujícího režiséra Vojtěcha Kotka (na titulním snímku).

Padesátka

Film se odehrává v zimě na horách a jeho děj se točí okolo lidí ze zasněžených hřebenů, běžkařského závodu Tříkrálová padesátka a muže, který se rozhodl poznat svého otce.

„Chceme tak navázat na klasické horské komedie jako ´S tebou mě baví svět´ a ´Anděl na horách´ či ´Krakonoš a lyžníci´ nebo ´Sněženky a machři´. Z našeho filmu by měl ale také zavanout pověstný ´vichr z hor´ Járy Cimrmana,“ upozorňoval Vojta Kotek již před první klapkou.

Video
Trailer ke komedii Padesátka.

Jako ochutnávku dokončovaného díla ještě před jeho vánoční premiérou teď jeho autoři odtajnili některé zajímavé filmové záběry, hereckou akci, hlavní postavy a především pak „takovej horskej humor“.


Jakub Prachař a jeho filmový otec Ondřej Pavelka.

Ondřej Pavelka jako nadšený běžkař si symbolickou tříkrálovou zkratku „K+M+B“ překládá jako „Kurva, Musíš Běžet“, zatímco Jakub Prachař v roli jeho syna dává zase originální význam názvu „Padesátka“. Namísto dlouhých běžeckých tratí totiž raději svádí zralé ženy ve věku kolem „padesátky“.


Jan Hilský (Marek Taclík) s matkou Kateřinou Hilskou (Vilma Cibulková).

V upoutávce Vojta Kotek představuje také Vilmu Cibulkovou a její zálibu ve věštění, retropasáž ze sedmdesátých let s Terezou Voříškovou, Jiřím Mádlem nebo skladbu Padesátka od Michala Hrůzy.

Řada herců se ve filmu představí na běžkách bez použití triků. V rámci příprav na natáčení museli podstoupit i běžkařský trénink. Například Marka Taclíka připravoval – a velmi jeho sportovní přístup chválil – sám mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

„Co k tréninku říct? Celou dobu jsem Martinovi koukal na záda,“ s humorem zavzpomínal Marek Taclík. „Vůbec jsem se neodvážil ani naznačit, že už nemůžu.“


Tereza Voříšková jako Kateřina Hilská v retropasáži ze sedmdesátých let.

Pro Vojtu Kotka znamenala režie filmu zcela novou zkušenost. Režijně totiž vedl hvězdy, se kterými jindy pracuje jako kolega. A co na to herci?

„To, že jsme všichni tak trochu kamarádi, v konečném důsledku znamená, že makáme víc, než jindy. Nikdo to nechceme tomu druhému pokazit,“ podotýká Marek Taclík.


Béďa Famfulík (Jiří Mádl) v sedmdesátých letech.

„Já si moc nedokážu představit, kvůli komu jinému bych asi jinak jel na běžky a k tomu ještě s trenérem,“ připomíná Marek Taclík za všechny představitele hlavních mužských rolí jejich běžkařský trénink. Kromě něho jej absolvovali například Jakub Prachař i Ondřej Pavelka.


Jura Bulán (Jakub Prachař) ve filmu Padesátka.

Filmová Padesátka bude mít premiéru na Štědrý den a koncem dubna příštího roku vyjde také na DVD a na Blu-ray.

zto, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také

Diskuse: Vojtěch Kotek představil svou Padesátku

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci