Proč je Mount Everest nejnebezpečnější místo na Zemi?

11.9.2015 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – V letové výšce boeingu nemá lidský organismus šanci dlouho přežít. Přesto se najdou odvážlivci, kteří do této výšky stoupají, aby pokořili Mount Everest, nejvyšší horu světa.

Everest

Nedbají na nepohodlí, zimu, nástrahy počasí i na to, že se zpátky dolů již také nikdy nemusejí vrátit.

Snímek Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic z května 1996, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování.

Video
Trailer z filmu Everest

Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale přicházejí tam doslova procesí dobrodruhů z celého světa.

Nic by nemělo stát v cestě

Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen zájemce, kteří již mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připraveni a vybaveni. Splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě.

Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?“ vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?“

Natáčelo se i na Everestu

Maximální autenticity dosáhli tvůrci mimo jiné tím, že do lokací, kde se natáčelo, zařadili kromě Alp a Islandu také základní tábor na úpatí Everestu. Tam všude dostali zmínění herci, ale i Josh Brolin, Keira Knightley, John Hawkes, Robin Wright Sam Worthington a další co proto…

„Všichni tihle slavní herci poznali na vlastní kůži, jaké to je být v základním táboře, zažívat ukrutnou zimu, fyzicky náročné výšlapy a ve finále stanout tváří v tvář hoře. Každý z nich přiznával, že z tohoto zážitku při natáčení dost čerpal,“ říká režisér Kormákur.

Josh Brolin hraje Becka Weatherse, texaského patologa, který expedici přežil, ale přišel o pravou ruku a o prsty a palec na levé ruce. Navíc mu během expedice doslova umrzl nos. Napsal o své zkušenosti knihu, ze které film čerpá, a dál pokračuje v medicíně.

Nepoznáte to, dokud vás to nepohltí

Brolina k projektu přilákala hora sama o sobě: „Co jsem si na Everestu zamiloval, bylo, že největším antagonistou i protagonistou byla hora sama. Líbí se mi představa toho něčeho neskutečně neznámého.“

„Jdete tam nahoru s těmi nejlepšími úmysly – a možná je v tom i nějaký útěk, neschopnost vypořádat se s rodinnými nebo osobními problémy nebo s čímkoli jiným – a musíte čelit něčemu daleko většímu, než co jste kdy byli schopni pochopit. Ale nepoznáte to, dokud vás to nepohltí,“ vyznává se americký herec.

Díky dokonalému 3D zážitku si stejně intenzívní pocity z filmu odnesou i horám neholdující diváci.

Film Everest vyjde koncem ledna příštího roku rovněž na DVD a na Blu-ray.

tzp, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také

Diskuse: Proč je Mount Everest nejnebezpečnější místo na Zemi?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci