Steve Jobs – génius a tyran, který změnil svět

27.10.2015 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Steve Jobs, jeho vize poznamenaly milióny lidí a mnohým změnily život. Když ve svých 56 letech před čtyřmi roky zemřel, nemine od té doby den, aby se nepřipomínalo, jaký vlastně Steve Jobs byl a co pro počítačovou dobu znamenal. Stačí připomenout: Macintosh, iMac, aPod, iPhone, uPad.

Steve Jobs

Výjimečný muž Steve Jobs by si zasloužil i výjimečný film. A natáčení, na němž se sešli tři výjimeční muži světové kinematografie napovídá, že by se to mohlo podařit.

Originální režisér Danny Boyle, jeden z nejlepších scenáristů současnosti Aaron Sorkin a vynikajícím talentem obdařený herec Michael Fassbender natočili životopisné drama o největším počítačovém vizionáři naší doby.

Video
Trailer k novému filmu Steve Jobs.

Na filmu Steve Jobs je fascinující především to, že nemusíte ani rozeznat Apple od Microsoftu, aby vás příběh této mimořádné osobnosti doslova pohltil.

Pohledy ze zákulisí

Klíč ke skvělému životopisnému filmu vězí v originálním přístupu. Když například režisér Miloš Forman natáčel Amadea, díval se na Mozarta očima jeho souputníka Salieriho, zato režisér Danny Boyle sleduje svého hrdinu Jobse ze zákulisí a to doslova.

Film Steve Jobs se odehrává během vyhrocených momentů před zahájením klíčových prezentací, které měnily dějiny, a to nejen počítačové. Poprvé Jobse potkáváme v polovině osmdesátých let, kdy na trh uvedl Macintosh.


Steve Jobs (Michael Fassbender) s
e Stevem Wozniakem (Seth Rogen), spoluzakladatelem společnosti Apple.

Od prvních minut utvrzuje diváky v tom, že legendy o jeho asociálnosti a nesnesitelnosti nelhaly. Je to monstrum, které šikanuje své podřízené za neplnění nesplnitelných příkazů, ponižuje matku (Katherine Waterston) své dcery, jejíž otcovství přes soudní rozhodnutí neuznává.

Do krve se hádá se svou pravou rukou Joannou Hoffman (Kate Winslet), dokud nedosáhne svého. S ubíhajícími minutami se však z jednorozměrného psychopata stává mnohovrstevná osobnost, kterou budou diváci chápat, obdivovat, ale samozřejmě také nenávidět. Asi jako každou výjimečnou lidskou bytost, která viděla o kus dál, než všichni ostatní.

Ani génius není dokonalý

„Doufám, že až diváci náš film uvidí, uvědomí si, jak moc se změnil svět díky neskutečnému nasazení, vášni a inteligenci jednoho člověka, a ocení, jakou osobní oběť musel přinést. Tenhle génius se lidskou bytostí stane vlastně až ve chvíli, kdy si sám uvědomí, že ani on rozhodně není dokonalý,“ říká režisér Danny Boyle.


Michael Fassbender a Kate Winslet, jež hraje Joannu Hoffman, bývalou marketingovou šéfku Macintosh.

„Přečetl jsem si scénář a uvědomil si, že bych byl blázen, kdybych to neudělal. Vzalo mi to dech,“ přiznává režisér Danny Boyle. „Výzvy ve filmu – jak soběstačné to bylo, jaké bezdeché cvičení v řeči to bylo – to vše se mi nesmírně zamlouvalo.“

„Steve Jobs, který existuje ve scénáři, se v některých směrech překrývá se skutečnou postavou a v jiných směrech zase ne, mě velmi oslovila. Je to postava shakespearovských rozměrů. Je uchvacující, necitlivý i zábavný,“ řekl režisér.

40 let stále vpřed

Podobně fascinoval Steve Jobs i jeho filmového představitele, herce Michaela Fassbendera:

„Já si myslím, určité machiavellistické rysy u Jobse byly. Byly některé povahové rysy jeho osobnosti kruté? Možná. Je nutné takhle nadávat lidem? Možná ne ... ale někdy jsou osobnost a úspěchy velmi úzce propojené.“


Šéf, vizionář, nebo dirigent velkého orchestru?

„Někdy lidé potřebují provokaci a manipulaci. Jako herec vím, že režiséři někdy používají stejnou taktiku,“ míní Fassbender. „Steve Jobs si byl velmi dobře vědom toho, že je třeba jít stále kupředu. Máte-li vizi, snažíte se jí realizovat, a strávíte zhruba 40 let tím, že tuto vizi držíte při životě a ženete jí stále kupředu

Když Steve Jobs zemřel, vyvolalo to po celém světě obrovský zármutek. To bylo překvapující, alespoň pro některé lidi – takové emoce byste spíš očekávali při úmrtí rockové hvězdy nebo světově uznávané osobnosti.

„Ať jdete nyní kamkoliv, lidé na svůj iPhone nahrávají, fotografují, píší textové zprávy, emailují, tweetují. Myslím, že je to jako vynásobit Henryho Forda tisícem – to, co udělal, naprosto změnilo způsob našeho života,“ připomíná Michael Fassbender.

Americký film Steve Jobs vyjde v březnu příštího roku také na DVD a na Blu-ray.

tpz, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také

Diskuse: Steve Jobs – génius a tyran, který změnil svět

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci