Vyznáte se v dýních? Nejsou jen pro strašidla!

29.9.2015 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Je podzim, čas dýní a nejen proto, že se blíží anglosaský svátek Halloween, který ať chceme nebo ne, se stále více prosazuje i u nás.

dýně

Dýně dělíme podle užití do dvou skupin – na zeleninové a okrasné, které se konzumovat nedoporučují. Plody obou druhů dýní jsou tvarově i barevně velmi rozmanité. Jasně oranžové zabarvení dužniny je častější u zeleninových druhů a vzniká díky luteinu, což je barvivo náležející mezi karotenoidy.

Klasické gigantické dýně dorůstají až osmimetrové délky, ale zeleninová lahůdka dýně hokkaido měří jen 10–30 cm. Pochází z Japonska, ale své místo našla už i na našich zahradách. Nejen zastánce zdravého životního stylu potěší, že dýně jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály a doporučují se při redukčních i jiných dietách.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Zkuste dýňovou polévku krémovou
Dýni mamuta ne? Tak alespoň pár sklenic
Váháte před baklažánem? To je chyba!

Mnoho dýní najdeme na podzim i v obchodech. „Nejčastěji pěstovaným druhem dýně obecná. Její vyzrálé plody dosahují hmotnosti až několika desítek kilogramů. Vhodná je k vaření i kompotování,“ říká Stanislava Mele, manažerka nákupu zeleniny ve společnosti Tesco.

Dýně hokkaidó je nejžádanějším druhem pro kuchyňskou úpravu. Na oblibě získává také sladká máslová dýně, jež má typicky hruškovitý tvar a dokáže nahradit jako příloha například brambory.

„Za jednu z nejchutnějších je považována špagetová dýně, která má tu zvláštnost, že se po tepelném zpracování rozpadá na jemná vlákna, které vypadají právě jako špagety. Doporučit ale mohu také aromatickou muškátovou dýni,“ nabízí odbornice na zeleninu.

Podle ní jsou lepší dýně těžké, které obsahují více dužiny. Příliš lehká dýně může být vyschlá nebo plná semínek. Zralost dýně lze rozpoznat podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku, a také podle tvrdosti slupky, jež je oproti nezralým plodům spíše matná.

Dýně hokkaidó

U nás již téměř zdomácnělá dýně hokkaidó se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky a dále do celého světa. Je bohatá na vitamíny a minerální látky, jako například vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten a vitamíny A, B a C.

Tato dýně je pro svůj nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky rovněž vhodným doplňkem jídelníčku při redukční dietě a zároveň pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních chorobách.

Dýně hokkaidó je vhodná pro přípravu polévek a omáček, ale i sladkých a slaných receptů. Má jemně nasládlou, oříškovou chuť připomínající jedlé kaštany. Tato dýně se navíc při tepelném zpracování nemusí loupat.

Muškátová dýně

Dýně muškátová je francouzskou odrůdou dýně s výrazným žebrováním. Má sytě oranžovou, kvalitní a hutnou dužninu. Za syrova chutná velmi podobně jako meloun Galia. Zajímavostí muškátové dýně je, že má jádřinec jen v rozšířené koncové části a ne v celém středu, jak je to obvyklé u jiných druhů.

Je vhodná pro jakékoliv použití v kuchyni, zejména pak na přípravu polévek, dýně na sladko, do koláčů nebo jako zavařenina. Výborné jsou také marmelády, ale dá se konzumovat i jen tak bez teplené úpravy.

Máslová dýně

Dýně máslová je jednou z menších variant dýně muškátové. Patří do čeledi tykvovitých, kam se řadí také například okurky, patisony, cukety a všechny druhy melounů. Tato dýně je typická hruškovitým tvarem a světle oranžovou tuhou slupkou. Chuť a vůně máslové dýně je nasládlá a jemně aromatická.

Dýně máslová je výbornou ingrediencí do polévek a nádivek do drůbeže nebo jiného masa. Hodí se také do moučníků i jako zvláčňující příměs do těsta. Skvělá je také k těstovinám a rýži. Dá se také grilovat podobně jako lilek nebo cuketa a zároveň je možné ji použít jako přílohu do nejrůznějších salátů. Vynikající je také plněná masovými směsmi, sýry a zeleninou. V neposlední řadě se z dýně máslové dají vyrobit marmelády, džemy, džusy a spolu s ovocem také kompoty.

Dýně špagetová

Špagetová dýně pochází z Severní Ameriky a patří k chuťově nejlahodnějším dýním, které se nabízejí v poslední době v našich obchodech. Má hladkou tvrdou slupku žluté barvy, i dužnina je sytě žlutá.

Je velmi vhodná, když si sestavujete jídelníček na hubnutí, a také dobře poslouží při dietách, které se předepisují při některých onemocněních. Obsahuje poměrně značné množství betakarotenu (provitamín A).

Její příprava je snadná – můžete ji vařit buď vcelku (doporučujeme ji na několika místech propíchnout) nebo upéct po odstranění jádřince v troubě. Je skvělou přílohu k vegetariánským i masitým omáčkám, v čínských pokrmech, nebo v polévce jako náhražka nudlí.

Dýně florfruits

Tato dýně (někde ji označují jako mini muškátová) je charakteristická svojí sladkou chutí, velmi podobnou k syrové nebo vařené mrkvi. Dorůstá do váhy půl až tři kila. Skladovaná ve vhodném prostředí vydrží až do další sklizně.

Je vhodná pro přípravu polévek, ale i jako příloha k pečeným nebo dušeným masům.

zpt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Vyznáte se v dýních? Nejsou jen pro strašidla!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci