Váháte před baklažánem? To je chyba!

29.10.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Lilek, nebo baklažán, pochází z jižní Evropy, hlavně z Balkánu. V našich obchodech je běžně ke koupi, pohříchu se však moc nespotřebuje. Nejsme na něho zvyklí, nebo jej snad neumíme upravovat?

Váháte před baklažánem? To je chyba!

Je totiž vhodný jako dietní jídlo při žaludečních a střevních chorobách a při chorobách souvisejících s výměnou látkovou. Příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje vitamíny, zejména provitamín A, minerální soli a jiné účinné látky. Podporuje činnost jater a tzv. čistí krev. Proto je vhodný i jako podpůrný prostředek při léčbě kožních afektů a ekzémů. Lilek umí tělu dodat fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo a mangan.

Pojďme si uvařit oběd, který rozhodně bude trochu jiný, než tradiční omáčka s knedlíkem, kuře nebo smažák s bramborem. A možná vás to bude i víc bavit.

Bába razí heslo:

U vaření se nenadřít!

Lilek grilovaný se šermulou

Můžete nebo nemusíte být vegetariáni, ale měli byste zkusit lahodný lilek se šermulou, tedy pikantní arabskou marinádou z harissy, šafránu, paprika, citrón a máta.

Potřebujeme tři velké lilky (asi kilové), deci olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky koriandru, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetku šafránu, 2 lžičky harissy, 1 lžíce citrónové šťávy, 20 g čerstvé máty, 120 ml extra panenského olivového oleje.

Lilek nakrájíme podélně na centimetrové plátky. Posypeme je solí, dáme na cedník a necháme okapat na 40 minut.

Mezitím si připravíme šermulu. Smícháme česnek, koření, harissu, citronóvou šťávu, bylinky, špetku soli a 4 lžíce oleje. Získáme pastu, do které vmícháme zbývající olej, aby se vytvořila omáčka.

Předehřejeme troubu a grilujeme plátky lilku, potřené olejem. Grilujeme asi pět až šest minut po každé straně do zlatova. Grilujeme-li postupně, hotové lilky udržujeme v teplé troubě, aby nevychladly.Udržovat v teple v troubě, zatímco vy uvařit zbývající plátky.

Látky lilku servírujeme na mísu, zakápeme šermulou a na ozdobu posypeme lístky koriandru.

Harissa

Harissa je druh arabské ostré kořenící směsi vhodný na topinky, do omáček na špagety atd. Používáme ji všude tam, kde bychom použili chilli tj. k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, na "čínu", při grilování a pečení masa a ryb apod. Tradičně se podává se s kus - kusem nebo v aromatických polévkách a k dušeným pokrmům. Harissa se prodává zavařená ve skleničkách i u nás (Hamé Babice). Ale lze jí i do zásoby vyrobit a zavřít do sklenic.

Potřebujete 1 kg cibule, 1 kg papriky, 1 kg zralých rajčat, 10 ks feferonek, 2 dcl oleje, 2 dcl cukru, 2 dcl octa, 1 deko, 1 malá lžička soli.

Nakrájíme cibuli, papriku, rajčata a feferonky. Vše rozvaříme a potom nahrubo rozmixujeme. Přidáme olej, cukr, ocet, deko a sůl. Smícháme a hodinu vaříme. Naplníme do sklenic a sterilizujeme cca 20 minut při 80 až 90 °C.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Váháte před baklažánem? To je chyba!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci