Váháte před baklažánem? To je chyba!
29.10.2009 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEJe totiž vhodný jako dietní jídlo při žaludečních a střevních chorobách a při chorobách souvisejících s výměnou látkovou. Příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje vitamíny, zejména provitamín A, minerální soli a jiné účinné látky. Podporuje činnost jater a tzv. čistí krev. Proto je vhodný i jako podpůrný prostředek při léčbě kožních afektů a ekzémů. Lilek umí tělu dodat fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo a mangan.
Pojďme si uvařit oběd, který rozhodně bude trochu jiný, než tradiční omáčka s knedlíkem, kuře nebo smažák s bramborem. A možná vás to bude i víc bavit.
Bába razí heslo:U vaření se nenadřít! |
Lilek grilovaný se šermulou
Můžete nebo nemusíte být vegetariáni, ale měli byste zkusit lahodný lilek se šermulou, tedy pikantní arabskou marinádou z harissy, šafránu, paprika, citrón a máta.
Potřebujeme tři velké lilky (asi kilové), deci olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky koriandru, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetku šafránu, 2 lžičky harissy, 1 lžíce citrónové šťávy, 20 g čerstvé máty, 120 ml extra panenského olivového oleje.
Lilek nakrájíme podélně na centimetrové plátky. Posypeme je solí, dáme na cedník a necháme okapat na 40 minut.
Mezitím si připravíme šermulu. Smícháme česnek, koření, harissu, citronóvou šťávu, bylinky, špetku soli a 4 lžíce oleje. Získáme pastu, do které vmícháme zbývající olej, aby se vytvořila omáčka.
Předehřejeme troubu a grilujeme plátky lilku, potřené olejem. Grilujeme asi pět až šest minut po každé straně do zlatova. Grilujeme-li postupně, hotové lilky udržujeme v teplé troubě, aby nevychladly.Udržovat v teple v troubě, zatímco vy uvařit zbývající plátky.
Látky lilku servírujeme na mísu, zakápeme šermulou a na ozdobu posypeme lístky koriandru.
Harissa
Harissa je druh arabské ostré kořenící směsi vhodný na topinky, do omáček na špagety atd. Používáme ji všude tam, kde bychom použili chilli tj. k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, na "čínu", při grilování a pečení masa a ryb apod. Tradičně se podává se s kus - kusem nebo v aromatických polévkách a k dušeným pokrmům. Harissa se prodává zavařená ve skleničkách i u nás (Hamé Babice). Ale lze jí i do zásoby vyrobit a zavřít do sklenic.
Potřebujete 1 kg cibule, 1 kg papriky, 1 kg zralých rajčat, 10 ks feferonek, 2 dcl oleje, 2 dcl cukru, 2 dcl octa, 1 deko, 1 malá lžička soli.
Nakrájíme cibuli, papriku, rajčata a feferonky. Vše rozvaříme a potom nahrubo rozmixujeme. Přidáme olej, cukr, ocet, deko a sůl. Smícháme a hodinu vaříme. Naplníme do sklenic a sterilizujeme cca 20 minut při 80 až 90 °C.
boh
Podělte se s námi