Bába razí heslo: U vaření se nenadřít!

26.9.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Protagonista novácké cookingshow Babicovy dobroty si splnil svůj sen. Právě mu vyšla kniha receptů. Babicovy dobroty mu v pražské restauraci U Kata pokřtil plzeňskou dvanáctkou Ondřej Hejma.

Bába razí heslo: U vaření se nenadřít!

„Všichni se ptají, proč právě já mám být kmotrem,“ usmívá se tajuplně Hejma na křtu prvotiny Jiřího Babicy. „To je prosté!“ Dávno – nedávno se na Šumavě sešla parta kamarádů, popilo se, zazpívalo... „Druhý den ráno vařil Babica v kuchyni polévku,“ pokračuje Hejma ve vyprávění. „Tehdy jsem si uvědomil, že na vaření je tím nejkrásnější to pití...“

„To je pravda,“ skáče mu do řeči kuchař.  „Vařili jsme polévku a dali do ní, co dům nabídl. A hlavně jsme ji nemíchali, protože když polévku nemícháte, moc se nenadřete a svůj čas ušetříte.“

A jak vznikl nápad vytvořit podle kulinářské show knihu receptů? „Každý člověk si přeje mít vlastní knihu,“ burácí svým sytým hlasem Babica, kterému prý kamarádi neřeknou jinak než „Bába“. „No a protože razím heslo hlavně se u vaření moc nenadřít, tento druh kuchyně lidi dost zajímá.“

Kuchařka pro „nekuchaře“

„Cílová skupina čtenářů je podobná mému otci a tadyhle Ondřejovi,“ prozradil dále autor publikace, která má v nadtitulku Jak jíst dobře, levně a s chutí. „Oba totiž rádi jedí, ale ani jeden z nich neví, jak na to. A na tom je to celý postavený.“

Proto je každý recept uveřejněn na dvoustraně. Na levé polovině je velká fotografie pokrmu, na pravé pak název jídla, heslovitě uvedeny potřebné ingredience a velmi stručný návod k jejich zpracování.

Praktický uživatel knihy si prý vybere obrázek jídla, na které dostane chuť, podle uvedeného seznamu nakoupí potřebné suroviny, podle jednoduchého návodu připraví  a – slovy autora:  „Vznikne z toho to, co je tam vyfocený!“

Jak nebýt nezaměstnaný

Protože Jiří Babica nějakou dobu vařil v cizině, má další radu. Vedle prvního bodu, kterého se drží – „moc se nenadřít“ –, razí i další heslo: „Aby to moc dlouho netrvalo“. „To víte, v té cizině mi kapitalisté moc času nedali, proto jsem vymýšlel jen rychlý recepty.“

Na křtu zavzpomínal Babica na svého kamaráda z Jemenu. „Vařil jídla tak strašně, ale tak strašně dobrý... a přesto byl 15 let nezaměstnaný,“ popisuje jeho život. Důvod byl prozaický. „Řekl mi, že správná jemenská rajčatová omáčka se vaří dvě a půl hodiny, a trval na tom, že se doba musí dodržet. Jenže už po hodině ho každý šéf od sporáku vyhodil.“

„Bába“ na křtu své knihy neskrýval nadšení. „Mně se ta kniha líbí! Moc!“ pochvaloval si. A když tu „první“ polil Hejma pivem, pak už ty ostatní jen podepisoval a podepisoval a podepisoval...

Ale pojďme už konečně vyzkoušet ty Babicovy dobroty:

Vepřové roládky s fazolkami a nivou

Potřebujeme 4 plátky vepřové kýty, 4 stroužky česneku, 1 menší cibule, 2 lžíce rajského protlaku, špetka cukru, 2 lžíce vody, 100 g nakládaných fazolek, 8 plátků slaniny, 50 g nivy, hladká mouka
na obalení, 2 vejce, strouhanka na obalení, olej na smažení, sůl

Na rozpálený olej dáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou ciuli, rajský porotlak, ochutíme cukrem a solí a podlijeme vodou. Po chvíli přidáme fazolové lusky, směs promícháme
a asi 1 minutu povaříme.
Vepřové plátky naklelpeme a osolíme je.
Na každý plátek masa položíme 2 plátky slaniny, 2 lžíce připravené směsi a kousek nivy. Roládky pevně stočíme a obalíme je v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažíme je ze všech stran v menším hrnci s větším množstvím oleje.

Roládky podáváme s bramborami nebo s bramborovou kaší.

Kuřecí kousky v chipsech

Připravíme si 4 kuřecí prsa, 3 hrsti paprikových chipsů, 200 g bílého jogurtu, šťáva z 1/2 citrónu, 1 lžička kari, 1 lžička soli, listy ledového salátu

Maso nakrájíme na menší kousky, které osolíme. Kousky masa pak obalíme ve směsi připravené z jogurtu, citrónové šťávy, kari a soli. Poté maso obalíme v rozdrcených chipsech a dáme je na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 20 minut. Podáváme na listech ledového salátu.

Pozn.: Velmi populární dětské jídlo. Chuť se mění podle vybraných druhů chipsů. Pro dospělé přidáme chilli koření.

Kuřecí prsní řízky v marinádě

Potřebujeme kilo kuřecích řízků, 4 vejce, 4 lžičky solamylu, 4 lžičky obyčejné hořčice, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře, 2 lžičky worcesteru, 2 lžičky sojové omáčky a 4 stroužky česneku.

Maso nakrájíme na plátky a lehce poklepeme dlaní. Připravíme si směs z ingrediencí na marinádu a kuřecí prsa do ní naložíme. Necháme je den uležet v lednici. Poté můžeme sázet na pánev, případně na gril. Podáváme s rýží.

dp

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Bába razí heslo: U vaření se nenadřít!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci