Dýni mamuta ne? Tak alespoň pár sklenic!

29.8.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Dýně se pěstují z několika důvodů. Ten nejprozaičtější je, že ji po dozrání sníme. Jenomže zdaleka ne každá tak končí. Leckterá slouží jako dekorace, mnohá poslouží jako maska. A nemálo dýní hýčkají zahradníci jenom proto, aby překonali rekordy...

Dýni mamuta ne? Tak alespoň pár sklenic!

Dýně patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), tedy do příbuzenstva okurek, cuket a melounů a řadíme ji tedy mezi zeleninu. Protože rychle roste a často do gigantických rozměrů, bývají u zahrádkářů oblíbené. Letošní NEJ už za chvíli začnou plnit stránky, tak si připomeňme absolutní rekord: je to macek z Ameriky o váze 766 kilogramů!

Na několik "drobečků" se podívejte ve FOTOGALERII.

U nás kvůli vegetačním podmínkách tolik dýně nenaroste, ale hlavně se tu také málo jí. Nechcete si zkusit alespoň nějakou menší krasavici zpracovat?

Zavařená dýně

Na 1 kg dýně 2,5 litru vody, 1 kg cukru, skořice, vanilka, 1 citron, 2 pomeranče, ocet

Dýni oloupeme, nakrájíme na dílky, dáme do mísy a zalijeme octovým roztokem 1:1 (4%ocet: voda) – necháme stát 24 hodin.

Druhý den svaříme vodu s cukrem vanilkou a skořicí. Z dýně slijeme vodu, necháme okapat, dýni vaříme po částech v cukerném roztoku tak dlouho, až je průhledná – rychle vyjmeme na mísu – v roztoku povaříme krájený citron a šťávu z pomeranče.

Narovnáme dýni do sklenic, zalijeme cukerným roztokem a povážeme celofánem.

Ananasová dýně

Na tříkilovou dýni potřebujeme  2 litry  studené  vody, dva šálky cukru krystalu a  30 g kyseliny citronové. Dýni pokrájíme na kousky, zalijeme a necháme odpočívat v chladnu 24 hodin. Druhý den vodu slijeme.

Do hrnce dáme dva litry vody, zamícháme dva šálky cukru a přivedeme do varu. Pak do vroucí vody dáme dýni a vaříme, dokud není sklovitá (někdo vaří přímo v prvním nálevu). Odstavíme a necháme vychladnout.

Mezitím si uvaříme sirup:  Na kilo krystalu dva šálky vody, zahřejeme a mícháme, až se cukr rozpustí, krátce povaříme a přilijeme půl litru ananasového džusu (100%). Vychladlou dýni plníme do sklenic a zaléváme sirupem.  Sterilujeme asi 20 minut při 80 stupních C, ne víc, dýně by se rozvařila.

Jiný postup radí přímo uvařenou dýni zalít horkým sirupem, zavíčkovat a sklenici obrátit vzhůru dnem. Víčko se uzavře samo.

Do každé sklenice můžeme přidat tenký plátek citrónu.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Dýni mamuta ne? Tak alespoň pár sklenic!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci