Vánoční cukroví – rychlovky a další vychytávky

16.12.2014 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda – Vánoce bez nich jako kdyby nebyly. Sice už většinou nepečeme úplně všechny druhy, přesto určitě pro každého právě vánočním cukrovím voní ty opravdové předvánoční a vánoční časy. A kdo cukroví ještě nestihl, může volit kousky, jejichž výrobu pohodlně stihne i zvládne teď.

vánoční cukroví

Původ vánočního cukroví bychom našli v dávné pohanské minulosti a v oslavách zimního slunovratu. Návrat Slunce byl považován za nejmocnější noc roku a bylo tedy nutné dům a rodinu ochránit před temnými silami. Kvůli tomu se připravovalo pečivo a zvláštní pokrmy, které měly pomoci chránit jedince i širší společenství.

Pečivo mělo různé tvary a symboliku, například kulaté koláče odkazují na tvar Slunce. Jiné vykrajované tvary zase připomínají rituální zvířata, což spočívalo ve víře, že na člověka se přenesou z darované figurky zvířete jeho vlastnosti a síla.

ČTENÁŘSKÉ TIPY

Kokosový salámek
Čokoládové maraska kostky
Kokosky
Rumové kuličky
Medvědí tlapky – Pracny

Vykrajované symbolické tvary se také zavěšovaly do světnic a na domy, na ovocné stromy v sadu i nad vchod do stáje, aby odevšad odehnaly zlé síly.

Novodobá historie vánočního cukroví se začala psát v 19. století, kdy se z ovoce tvořily figurky, se kterými si děti mohly hrát... nebo je rovnou sníst. Ovocnými figurkami se zdobil i vánoční stromek, na kterém nechyběly ani perníčky slazené medem. Ty patřily rovněž na štědrovečerní stůl spolu se sušeným ovocem a ořechy.

Dnešní rozmanitost vánočního cukroví je typická až pro 20. století. Tradičně se peklo sedm (šťastné číslo) nebo dvanáct druhů (podle měsíců v roce).

ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE

Potřebujeme dvě 100 g kvalitní čokolády, 200 ml smetany, kakao a pražené mandlové plátky.
V rendlíku přivedeme do varu smetanu a přidáme jednu čokoládu. Takto připravenou směs dáme do chladničky ztuhnout.
V hrnci rozpustíme druhou čokoládu. Ze ztuhlé směsi tvarujeme kuličky a obalujeme je buď v čokoládě a pražených mandlích nebo v kakau
.

Jednotlivé druhy vánočného cukroví chystáme postupně. Při současném shonu by se těžko podařilo stihnout vše najednou a navíc jednotlivé druhy potřebují „dojít“, aby veškeré pečivo bylo právě na Štědrý večer nejchutnější.

Zhruba tři neděle před Štědrým dnem začínají péci zázvorky, perníčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a kokosové cukroví. Další týden se připravuje cukroví ze světlého a tmavého lineckého těsta, co nevyžaduje tak dlouhou dobu na rozležení.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Pradávná vánoční kouzla a jak se věští
Vánoce jsou svátky i pro oči a nos
Jak ve zdraví a pohodě prožít vánoční svátky

Týden před vánočními svátky přichází na řadu příprava cukroví z bílkových těst, marokánky, nepečené cukroví, různé polevy a náplně, kterými se pečivo zdobí.

Až těsně před Štědrým dnem se peče vánočka. Podle tradic se zapéká do těsta mince. Pokud se vám podaří ji při krájení vánočky objevit, vaše finanční záležitosti v příštím roce budou výrazně lepší.

Také můžete do vánočky vložit jeden kulatý hrášek. A kdo ho najde, ten bude mít celý rok štěstí...

Traduje se, že vánočka, která se buď připálila nebo se těsto při pečení roztrhlo, věští v následujícím roce nějaký neúspěch, nezdar. A až ji budete jíst, podle pověr patří kousek do ohně a kousek do studny, jinak se vašemu domu vyhne štěstí...

Vánoční jablečný závin

Jako poslední z tradičního vánočního pečiva se peče jablečný závin. Jeho čas přichází až přímo na Štědrý den. Z mnoha receptů jsme pro vás vybrali tento:

Připravíme si dvě lžíce strouhanky, dva skořicové cukry, 200 g hladké mouky, dvě lžíce rozinek (namočíme je do rumu), jednu Heru, 100 g cukru krupice, asi kilo oloupaných jablek, lžíci vlašských ořechů, jeden tučný tvaroh (250 g), sůl, moučkový cukr.

V misce smícháme tvaroh, mouku, malé kostky nakrájené změklé Hery a špetku soli. Vypracujeme polotuhé těsto a necháme ho chvíli v chladničce odpočinout. Mezitím si oloupaná jablka nakrájíme na plátky nebo nastrouháme – podle rodinné tradice či chuti.

Vychladlé těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme z nich dva pláty. Každý posypeme strouhankou, na kterou položíme jablka, přidáme krupicový a skořicový cukr, nasekané vlašské ořechy a rozinky.

Vše opatrně zavineme, aby se těsto nepotrhalo. Pečeme v mírně předehřáté troubě na plechu, vyloženém pečícím papírem, přibližně 25 minut na 180 °C.

Vánoční jablečný závin necháme zchladnout, rozkrájíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Vánoční cukroví – rychlovky a další vychytávky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci