O kvalitě rybího filé rozhoduje zmrazení ryby

7.11.2014 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Ryba je neodmyslitelnou součástí štědrovečerní tabule. Ačkoliv řada lidí nedá dopustit na klasiku, tedy kapra, mnozí strávníci raději sáhnou po mraženém filé z tresky.

rybí filé

Výhody jsou zřejmé: chuť bez typicky bahnitého charakteru, rychlá příprava, ale hlavně absence kostí. Jenže i nákup rybího filé má svá úskalí.

Co rozhoduje o kvalitě?

„Samozřejmě druh ryby,“ vysvětluje Vladimír Prokop, zástupce dodavatele výrobků Mylord Premium. „Velkou váhu má nicméně i způsob jejího zamrazení,“ dodává.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ryby jsou prevencí cukrovky, krevety nikoliv
Hit grilovací sezóny: Sladkovodní ryby
Šéfkuchař: Rybu nemusíte koupat v oleji

Přinášíme rozdíly mezi dvěma existujícími, abyste si s dostatečným předstihem stihli najít „to své“ a na vánoční rybě si pochutnali.

Zmrazení na moři

Jak už napovídá název, jedná se o zpracování a zamrazení ryby ihned po jejím vylovení, tedy ještě na moři.

Takto vzniklé rybí filé je nejkvalitnější, a to z hlediska chuti, šťavnatosti i nutričních hodnot, které si zachovává. Dodá lidskému organizmu dietní bílkoviny, minerály, stopové prvky a omega 3 nenasycené kyseliny ve stejném množství jako ryby čerstvé.

„Ty by ovšem musely být konzumovány do několika málo hodin po ulovení, což je prakticky možné pouze v přímořských oblastech,“ objasňuje Vladimír Prokop. Při kuchyňském zpracování vykazuje nejmenší hmotnostní úbytky, protože není uměle „doplněno“ vodou.

Dvojí zmrazení

Dvojí zmrazení (na obalu takového výrobku by měl být termín „Double Frozen“) charakterizuje situaci, kdy výrobce koupí zmrazenou celou rybu, tu potom rozmrazí, vyfiletuje a znovu zamrazí.

„U tohoto filé dochází při kuchyňské úpravě k významným ztrátám na hmotnosti, buňky jsou dvojím zmrazením porušeny, filé je sušší (zbavené části přirozené vody, a tedy šťavnatosti), nemá pevnou konzistenci a ztrácí své nutriční hodnoty,“ podotýká Vladimír Prokop.

Výrobci do takto připraveného filé často uměle přidávají vodu, aby zvýšili jeho hmotnost, a pro zvýšení trvanlivosti další chemické přísady.

Jak filé nakupovat?

Jak tedy filé z tresky správně koupit? Čeho si na obale všímat? „Základní rada zní: vybírejte si produkty z ryb s označením zmrazeno přímo na moři,“ doporučuje Vladimír Prokop. Máte-li výrobek s cizojazyčnými nápisy, hledejte „Sea Frozen“.

A naopak, pokud vidíte na obale jakákoliv „éčka“ nebo pojmy typu stabilizátor, polyfosforečnan apod., potom se takovému výrobku zdaleka vyhněte. Takové filé je sice levnější, domů si ale odnesete mnohem méně rybího masa, které kvalitou a chutí zaostává.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: O kvalitě rybího filé rozhoduje zmrazení ryby

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci