Brambory si vybrat neumíme, volíme podle vzhledu

21.10.2014 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Tuzemská kuchyně by se bez brambor neobešla. Podávají se jako oblíbená příloha nebo v nejrůznějších obměnách i jako hlavní chod. Přesto v oblasti výběru vhodných odrůd na vaření a pečení Češi tápou.

brambory

Při nákupu často zapomínají sledovat varné typy a také specifikaci dané bramborové odrůdy. Přitom právě od ní se odvíjí i výsledek kulinářského umění

Brambory v hlavní roli

Sezóna letošních pozdních brambor je v plném proudu. Brambory nejsou v České republice pěstovány na velké výměře (zaujímají asi 2,6% orné půdy), ale v naší společnosti jsou základní potravinou, bez níž si jídelní stůl v našich domácnostech nedovedeme představit. Spotřeba je  u nás přibližně na úrovni většiny evropských zemí, tj. přibližně 80 kg na obyvatele a rok.

VAŘTE S NÁMI

Bramborové placky se škvarky
Špenátové brambory
Brambory zapečené se zelím a klobásou
Buřtguláš
Bramborové triky vám zachrání oběd

Spotřebitelé podle obchodníků vybírají brambory takzvaně očima. Chtějí čisté hladké hlízy a z převážné většiny požadují brambory prané, tedy omyté.

„Raději bych ale viděl nákup brambor takzvaně postaru, kdy hlízy zůstávají v hliněném valu, vydrží déle čerstvé a uchovávají si důležité živiny a vitaminy,“ říká Miloslav Macháček, který má v Tesco na starost nákup a kvalitu brambor.

Nerozlišujeme odrůdy

Při nákupu Češi také zatím nerozlišují odrůdy brambor, což je škoda. Nevhodným zpracováním a využitím v kuchyni té či oné odrůdy totiž dochází ke znehodnocení jejich předností, což může nepříjemně ovlivnit celkový výsledek snažení.

„Například brambory určené na salát jsou více mazlavé a nehodí se tak pro restování nebo jako příloha,“ komentuje spotřebitelské chování Miloslav Macháček.


Pro zvětšení klikněte na obrázek.

 „V ideálním případě by měl jít zákazník do obchodu s představou, jaký konkrétní pokrm chce z brambor připravovat. Je to další důležitý parametr pro jejich správný výběr. Pro různé formy tepelné úpravy je totiž vhodný jiný varný typ,“ dodává Macháček.

Jak vzniklo značení brambor

Mezi bramboráři je velmi uctívané příjmení rodiny Rasochových a jejich rodiná firma Medipo Agras H. B., spol. s r. o., se sídlem v Havlíčkově Brodě. Vznikla v první polovině devadesátých let. Právě se jménem Rasochových je spojeno jasné a jednoduché značení brambor v naší obchodní síti.

„V devadesátých letech se do pěstování v České republice dostalo mnoho evropských odrůd. Lidé je neznali a v obchodě nastal velký zmatek v jejich použití,“ v\práví Marie Rasochová.

Měli přehled o odrůdách brambor, znali klasifikaci konzumních odrůd podle varných typů a tak se rozhodli, že pro spotřebitele použijí jednak toto označení, jednak zavedou i výrazné viditelné grafické odlišení různých typů odrůd – barevně a jednoduchými písmeny.

Základní dělení brambor dle varného typu

Typ Charakteristika Použití
A
zelená
pevná, lojovitá, středně jemná dužnina, nerozvářejí se zejména k přípravě salátů, nejlepší jsou vařené ve slupce
B
červená
s mírně moučnatou dužninou jemné až hrubší struktury typické přílohové brambory, na restování, do gulášů
C
modrá
vyšší obsah škrobu a sušiny, moučnaté,  rozváří se kaše a těsta na knedlíky apod., použít lze i na bramborák

Barvy od tvarohu

„Připravili jsme první obaly na Konzumní brambory z Vysočiny pod označením: A – salátové = zelený pruh na obalu, B – přílohové = červený pruh na obalu, C – pyré = modrý pruh na obalu,“vzpormíná Marie Rasochová.

Jak Rasochovi na barvy přišli? „Inspirace vznikla od podobně označeného tvarohu – obal a označení zeleně, červeně, modře napsaný text, nebo mouky – hrubá, polohrubá, hladká, na jejichž obalech jsou také různé barvy textů,“ vysvětluje bramborářka.

Postupně se jejich označení včetně popisu ujalo a dnes jsou tak označovány základní varné typy konzumních brambor běžně všemi dodavateli.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Brambory si vybrat neumíme, volíme podle vzhledu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci