Bramborové triky vám zachrání oběd
19.9.2009 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Na trhu je velké množství druhů a odrůd brambor, ve kterých je těžké se orientovat. Některé odrůdy se totiž hodí na bramborový salát, ale pořádnou kaši z nich neuděláte. Jiné jsou zase výborné do bramboráků, další do polévky. Pokud v bramborách tápete, zeptejte se v obchodě, ke kterému varnému typu brambory patří. Existují totiž tři a liší se právě podle toho, na co se brambory při kuchyňské úpravě hodí.
Test snadno a rychle
No, nedělejme si naději, že to každý prodavač bude vědět. Můžete si ale udělat jasno sami. Kupte jich pár na zkoušku. Bramboru rozkrojte napůl a chvíli o sebe třete rozkrojenými plochami. Pokud se k sobě lepí, uvařte z nich kaši nebo knedlíky. Když se na plochách objeví voda, znamená to, že jsou tvrdé a vhodné do salátů nebo jako příloha.
Místo drastické diety |
Typy brambor
- Varný typ A
Hodí se pro vaření ve slupce, na bramborový salát a na loupačku. - Varný typ B
Skvělá příloha. Ideální do salátů, gulášů i polévek. - Varný typ C
Jsou z nich vynikající bramboráky, bramborové placky, knedlíky i kaše
Zkuste si další bramborové triky
Jak zlepšit chuť
- Když přidáte do vody na vaření brambor trochu octa, zbavíte staré brambory nepříjemné chuti.
- Pokud namočíte brambory na 20 minut do vody, vylouží se část škrobu a brambory nebudou mazlavé.
Snadné loupání
Vařené brambory snadno oloupete, pokud je přelijete studenou vodou. Jestliže je slupka brambor příliš tenká a nejde loupat, oškrábejte brambory drátěnkou.
Rychlé vaření
Brambory rychleji uvaříme, pokud k nim v době varu přidáme lžičku másla nebo skleničku světlého piva.
Proti rozvaření
Máte brambory, které se při vaření rozpadají a jsou nestojnoměrně uvařené? Před dovařením je odstavte z plamene a nechte v horké vodě dojít.
Moučnaté brambory
Chcete dělat bramborovou kaši a máte příliš moučné brambory? Místo másla zakvedlejte do kaše olivový moučnaté brambory, přidejte k nim trochu solamylu.
Namrzlé brambory
Namrzlé brambory stačí dát do tepla a nechat několik dní »dýchat«. Teplem se totiž vytratí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením brambory oloupejte, namočte na chvíli do teplé vody a teprve pak dejte vařit. Jakmile se začne voda vařit, brambory slijte, přelijte novu vodou a dovařte.
boh
Podělte se s námi