Bramborové triky vám zachrání oběd

19.9.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Beznadějně rozvařené brambory, když chystáte slavnostní bramborový salát, nebo v zimě nasládle namrzlý celý pytel. Přece to nevyhodíte! Něčemu jde snadno předejít, něco se dá zachránit. Stačí znát pár bramborových triků.

Bramborové triky vám zachrání oběd

Na trhu je velké množství druhů a odrůd brambor, ve kterých je těžké se orientovat. Některé odrůdy se totiž hodí na bramborový salát, ale pořádnou kaši z nich neuděláte. Jiné jsou zase výborné do bramboráků, další do polévky. Pokud v bramborách tápete, zeptejte se v obchodě, ke kterému varnému typu brambory patří. Existují totiž tři a liší se právě podle toho, na co se brambory při kuchyňské úpravě hodí.

Test snadno a rychle

No, nedělejme si naději, že to každý prodavač bude vědět. Můžete si ale udělat jasno sami. Kupte jich pár na zkoušku. Bramboru rozkrojte napůl a chvíli o sebe třete rozkrojenými plochami. Pokud se k sobě lepí, uvařte z nich kaši nebo knedlíky. Když se na plochách objeví voda, znamená to, že jsou tvrdé a vhodné do salátů nebo jako příloha.

Místo drastické diety

Zhubněte chronologicky,
tedy po francouzsku

Typy brambor

  1. Varný typ A
    Hodí se pro vaření ve slupce, na bramborový salát a na loupačku.
  2. Varný typ B 
    Skvělá příloha. Ideální do salátů, gulášů i polévek.
  3. Varný typ C 
    Jsou z nich vynikající bramboráky, bramborové placky, knedlíky i kaše

Zkuste si další bramborové triky

Jak zlepšit chuť

  • Když přidáte do vody na vaření brambor trochu octa, zbavíte staré brambory nepříjemné chuti.
  • Pokud namočíte brambory na 20 minut do vody, vylouží se část škrobu a brambory nebudou mazlavé.

Snadné loupání
Vařené brambory snadno oloupete, pokud je přelijete studenou vodou. Jestliže je slupka brambor příliš tenká a nejde loupat, oškrábejte brambory drátěnkou.

Rychlé vaření
Brambory rychleji uvaříme, pokud k nim v době varu přidáme lžičku másla nebo skleničku světlého piva.

Proti rozvaření
Máte brambory, které se při vaření rozpadají a jsou nestojnoměrně uvařené? Před dovařením je odstavte z plamene a nechte v horké vodě dojít.

Moučnaté brambory
Chcete dělat bramborovou kaši a máte příliš moučné brambory? Místo másla zakvedlejte do kaše olivový moučnaté brambory, přidejte k nim trochu solamylu.

Namrzlé brambory
Namrzlé brambory stačí dát do tepla a nechat několik dní »dýchat«. Teplem se totiž vytratí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením brambory oloupejte, namočte na chvíli do teplé vody a teprve pak dejte vařit. Jakmile se začne voda vařit, brambory slijte, přelijte novu vodou a dovařte.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Bramborové triky vám zachrání oběd

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci