Většina žen nedávkuje prací prášky správně

30.7.2014 00:00   |   Bydlení
Trendem v oblasti praní je již několik let tzv. kompaktace pracích prostředků, tedy jejich koncentrace do menších objemů. Naprostá většina českých spotřebitelů, jak ukázal poslední průzkum, nedávkuje prací prostředek správně!

prášky na praní

A protože na trhy nyní přichází třetí vlna kompaktace pracích prášků, správné dávkování je klíčové – pro vyprání, spotřebu vody na máchání, délku praní a tedy úsporu energie, a samozřejmě i pro naše zdraví.

Jste si jistá, že prací prostředek dávkujete správně, abyste s ním zbytečně neplýtvala, a nevyhazovala tak peníze? Jak ukázal průzkum Českého sdružení pro značkové výrobky (ČSZV), naprostá většina Čechů si sice alespoň někdy přečetla návod pracího prostředku, vůbec se jím ale při dávkování neřídí!

Z průzkumu ČSZV vyplynulo

• dvě třetiny spotřebitelů neví, co je kompaktace pracích prostředků
• nejmenší povědomí o kompaktaci mají mladé ženy do 26 let
• hlavní výhoda kompaktace pracích prostředků je podle spotřebitelů ekologie
• Češi sice v naprosté většině obaly pracích prostředků čtou, nicméně se jimi neřídí

Vybírejte podle dávky

Nové, kompaktované prací prášky mají sice menší objem, vyperou přitom shodné množství prádla minimálně stejně účinně jako ty stávající. Navíc je u nich doporučeno menší dávkování pracího prášku.

O to více je tak nutné orientovat se při výběru pracího prostředku ne podle jeho velikosti, ale podle počtu pracích dávek (ikonu, která je na obale uvádí představujeme vlevo), tedy podle toho, kolik s práškem reálně vyperete.

„Pokud chcete ušetřit, doporučujeme v obchodech porovnávat cenu pracího prostředku výhradně podle ceny za prací dávku, nikoliv zastaralým způsobem podle ceny za kilogram či litr,“ říká Hana Novotná, mluvčí kampaně Pereme chytře, kterou pro spotřebitele připravilo ČSZV.

Jaké výhody přinese kompaktace?

Odborníci předpokládají, že letošní kompaktace pracích prášků celkově ve střední a východní Evropě ušetří až 116 000 tun surovin, z nichž se prací prášky vyrábějí. Tímto množstvím by se naplnilo až 58 plaveckých bazénů.

S kompaktovanými pracími prášky se dále uspoří až 8 300 tun obalových materiálů, protože menší objem prostředků znamená i méně papíru a umělých hmot, které není potřeba recyklovat.

Je to zhruba tolik tun odpadu, které podle ČSÚ v průměru vyprodukuje české město s přibližně 30 000 obyvateli za rok (tedy například města jako Kroměříž či Písek).

Navíc se uspoří i na dopravě – výrobci uskuteční v průměru o 5 900 cest kamionů méně. Emise CO2 průměrného nákladního auta na naftový pohon jsou přitom 429 g/km.

Kompaktované prací prostředky jsou rovněž pro spotřebitele praktičtější, protože vyžadují méně místa při skladování a jejich přenášení je pohodlnější.

Aby tato vlna naplnila očekávané výsledky, měli by Češi změnit zažitý způsob výběru a dávkování pracích prostředků.

Perte chytře!

Jak ukázal průzkum ČSZV, téměř dvě třetiny českých spotřebitelů neví, nebo si nejsou jisté tím, co je kompaktace pracích prostředků, přičemž nejmenší povědomí o kompaktaci mají mladé ženy do 26 let.

Jako hlavní výhodu kompaktace pracích prášků pak označila více než polovina žen ekologický přínos, dále následovala lepší skladovatelnost a pohodlnost při manipulaci.

Z průzkumu dále vyplynulo, že Češky sice v naprosté většině obaly pracích prostředků čtou, nicméně se podle nich při dávkování vůbec neřídí. Zbytečně tak vyhazují peníze!

Perte chytře a dávkujte jen tolik prášku, kolik je ho skutečně potřeba. Více informací o chytrém praní naleznete na peremechytre.cz

pzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Většina žen nedávkuje prací prášky správně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci