Tři nejčastější kancelářské podpásovky pro vaše zdraví

25.10.2013 00:00   |   Wellness
Nemálo lidí pracujících v kanceláři si stěžuje na bolesti bederní, krční páteře a ramen. Obtíže přicházejí kvůli dlouhodobému sezení, které má za následek nevyváženou funkci pohybového systému.

bolesti krku a ramen

„Hodně mých pacientů si na podobné problémy stěžuje. Je to proto, že dochází k přetěžování některých svalů a naopak k oslabování jiných,“ shrnuje své zkušenosti primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová.

Škodlivé návyky při práci s klávesnicí a myší

Při práci s počítačem vám hrozí syndrom karpálního tunelu, který vzniká kvůli chybným návykům při práci s klávesnicí nebo myší, zejména v důsledku přetěžování při ohýbání zápěstí a prstů.

Může vás zajímat

Únava může hlásit víc než přepracovanost
Netrpíte chronickým únavovým syndromem?
Praktické rady, jak překonat únavu v práci

Mezi typické projevy karpálního tunelu pak patří bolesti v zápěstích, které doprovází brnění, necitlivost a ztuhlost.

Prevence

„Problémem je dlouhodobý, vynucený úchop ruky při práci na počítači a hlavně s myší. Ten přetěžuje svaly předloktí i ruky a také vazivové tkáně v této oblasti. Pořiďte si ergonomickou myš, klávesnici a podložku,“ vysvětluje Tomanová (na snímku vpravo).

Občas si udělejte alespoň jeden cvik, při kterém si protáhnete paži a ulevíte si od strnulé pozice. Například můžete celou paži včetně zápěstí a prstů (buď ve visu, nebo na stole) dát do opačného postavení než při práci s myší. To znamená, že paži vytočíte zevně a s mírným odporem protáhnete včetně ruky.

„Ignorování obtíží může vést k dlouhodobé rehabilitaci a někdy i k operativnímu zákroku,“ upozorňuje primářka.

Nezdravé sezení na židli

Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů.

Obtíže se mohou zhoršovat, k bolesti se může přidat brnění nebo necitlivost horních končetin. Nezřídka se objevuje bolestivost celé páteře až po oblast beder. Přidat se mohou rovněž bolesti hlavy.

Prevence

„Vašemu tělu uleví krátké přestávky na jednoduché cvičení pomocí metody INFINITY. Velmi relaxačně působí protažení zad v předklonu i záklonu a propnutými pažemi, kdy pohybem těla ze strany na stranu opisujete tvar ležaté osmičky vsedě, nebo ve stoje. Pohyby by měly být pomalé a plynulé a zpočátku v malém rozsahu,“ doporučuje Tomanová.

Stres, který fyzicky bolí

Stres může způsobovat jak psychickou, tak i fyzickou nerovnováhu těla včetně pohybového ústrojí. Pokud je stres intenzivní nebo dlouhodobý, může mít vliv na postavení celého těla včetně krční, hrudní i bederní páteře.

Ve stresu se vaše tělo automaticky jakoby „schoulí do klubíčka“. Ramena jsou předsunutá dopředu, hrudník je ztuhlý, v mírném nádechu, držení těla je často nevyvážené a nevzpřímené. Tato nerovnováha pak může způsobovat bolesti celého pohybového aparátu.

Nejčastěji působí stres na bolesti v oblasti krční páteře. Čím déle se stres v těle hromadí, tím horší mohou být obtíže i jejich následná náprava.

Prevence

„Stres je třeba z těla vhodnou formou pravidelně odbourávat. Nejlepší cestou je adekvátní pohybová aktivita a relaxace. Cvičení zlepšuje prokrvení celého organismu, odstraňuje napětí a podporuje imunitu,“ říká Tomanová.

„Při cvičení se vám také v těle vyplavují endorfiny, které zlepšují náladu. Předcházet stresu nebo jej odbourávat můžete i pomocí rehabilitační metody INFINITY,“ uzavírá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.  

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Tři nejčastější kancelářské podpásovky pro vaše zdraví

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci