Brad Pitt nezklame... a porazí zombie

16.6.2013 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Jeden člověk se snaží zabránit konci lidské civilizace. O nic menšího ve výpravném thrilleru Marca Forstera nepůjde. A onoho spasitele lidstva ke všemu ztvárnil Brad Pitt.

Brad Pitt

Že se jedná o jeden z největších filmů roku, potvrzuje nejen obsazení Pitta do hlavní role, ale především vyjádření režiséra, mimo jiné tvůrce bondovky Quantum of Solace, který prý nic tak velkého dosud netočil.

Video
Trailer k filmu Světová válka Z

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace.

Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat.


Svět zasáhla apokalypsa – metropole jsou v plamenech (na snímku napadený Londýn)

Apokalypsu musí zastavit

Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Gerry Lane je nucen vrátit se ke svému dřívějšímu nebezpečnému životu, aby zajistil bezpečí pro svou rodinu.

Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě.


Gerry Lane (Brad Pitt) musí zachránit hlavně svoji rodinu

Brad Pitt nefiguruje u Světové války Z jako „pouhý“ herec, stál u zrodu celého projektu, protože jeho společnost Plan B koupila práva k úspěšné knižní předloze. Režisér Forster tvrdí, že mít představitele hlavní role, jenž je zároveň producentem, skýtá mnoho výhod.

S Bradem bez problémů

„V první řadě musím říct, že s Bradem Pittem před kamerou i za ní jsem se cítil mnohem komfortněji,” říká režisér Forster. „Když znáte jeho kariéru, víte, že má skvělý vkus a cit pro dobrá témata, takže se nemůže nic stát. Navíc se všechny problémy daly řešit okamžitě. To natáčení bylo vlastně sranda, tématu navzdory.“


Režisér Marc Foster hororu Maxe Brookse také propadl…

Brad Pitt přiznává, že ještě  před pěti lety o zombie nevěděl vůbec nic. Pak se mu dostal – jako jednomu z producentů filmu - do rukou hororový román Maxe Brookse nazvaný Světová válka Z: Historie světové války se zombie. 

„Dnes se považuji za znalce. „Neměl jsem ani ponětí, jak bohaté jsou pověry o zombie. Kniha Maxe Brookse vás dokáže zaujmout a současně přesvědčit, že situace jako je tato, by se opravdu mohla přihodit.”


Lane s Gunterem Haffnerem (David Morse), vězněm žijícím v opuštěném vězení

Karen, ženy dvojí kvality

„Tihle zombie jsou neuvěřitelně děsiví a film, jak doufám, to ukáže hned v několika úrovních. Ale především, je to zkrátka taková letní legrace a upřímně, také něco, co jsem chtěl udělat jako zábavu pro své syny,” říká Brad Pitt.

A přesto režisér Marc Forster neoznačuje “Světovou válku Z” čistě jako film o zombie. „Je to o globální apokalypse, která se rozšíří právě skrz zombie,” říká Forster. „Chtěl jsem vytvořit film, který bude působit tak reálně, aby diváci měli pocit, že tohle se opravdu může přihodit, tady a teď, komukoliv z nás.”


Laneovu ženu Karen ztvárnila Mireille Enos

„Bylo velmi důležité, aby do role jeho ženy Karen byla obsazena herečka, která bude působit silně a současně i zranitelně. Protože když on odchází, je to ona, kdo se musí postarat o jejich děti, ” říká Marc Forster. Mireille Enos dokázala ztvárnit obě tyto kvality, sílu i zranitelnost.

otz, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Brad Pitt nezklame... a porazí zombie

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci