Tom Cruise jde proti Morganu Freemanovi – i to je Nevědomí

10.4.2013 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Planeta Země to má v roce 2073 spočítané. Drtivý útok mimozemské civilizace se sice před lety podařilo odrazit, ale přestala být místem k životu.

Nevědomí, film, Cruise

Jsme ve filmu Nevědomí – v průlomové události z dílny vizionářského režiséra thrilleru o digitálním světě TRON: Legacy 3D a producentů Zrození Planety opic.

Lidé se ze Země odstěhovali a na jejím povrchu zůstalo jen pár techniků, kteří z ní mají odčerpat zbývající přírodní bohatství. Jedním z nich je i Jack (Tom Cruise), jehož zvědavost přivede k šokujícímu poznání.

Thriller s překvapením

Nevědomí, které zanedlouho přijde do našich kin, je druhým filmem talentovaného režiséra Josepha Kosinskiho a po dlouhé době originálním příběhem, který v sobě spojuje rafinovaný thriller s vizuálně opulentním sci-fi spektáklem.

Video
Trailer k filmu Nevědomí.

„Je to především thriller, zažijete v něm spoustu překvapení a napínavých zvratů, navíc jsem se ho snažil natočit tak, aby se dal vizuálně naplno vychutnat především v kině,“ říká Joseph Kosinski.

„U takového filmu je vždycky náročné vybalancovat to, co můžete prozradit divákovi, aby měl chuť přijít do kina, ale aby zároveň dopředu neodhadl děj filmu,“ dodává režisér.

Odkud ho zná?

Jacka, kterého na Zemi baví především hledání artefaktů zanikající lidské civilizace, vyvedou z každodenní rutiny dvě události. Tou první je nouzové přistání vesmírné lodi, jejíž jediná členka posádky (Ukrajinka Olga Kurylenko, bondgirl v Quantum of Solace). Tvrdí, že ji s Jackem pojí společná minulost, aniž pro to existuje racionální vysvětlení.


Olga Kurylenko jako Julia Rusakova a Tom Cruise (Jack).

Následně je Jack zajat ilegální armádou operující pod zemským povrchem, jejíž charismatický vůdce Beech (Morgan Freeman) toho o něm ví víc, než on sám. Pod vlivem těchto událostí se Jack rozhodne podívat na svět kolem sebe jinýma očima a z toho, co uvidí, mu není dvakrát dobře…

Nevědomí je adaptací stejnojmenné Kosinskiho grafické novely a podle hlasů z kuloárů studia Universal jde o jeden z nejlepších scénářů, které v posledních letech schválili k natáčení.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Tom Cruise jako drsňák Jack Reacher
Bruce Willis v důchodu, extrémně nebezpečný
Milenka Cruise z filmu Top Gun si vzala přítelkyni

Musel to být Cruise

Když Kosinski uvažoval o tom, kdo by dokonale vystihl postavu Jacka, Tom Cruise byl jednoznačně na přední příčce jeho seznamu. Sešli se v letištním hangáru v Burbanku, kde mu Kosinski ukázal povídku a storyboard k projektu. Asi o tři hodiny později Cruise Kosinskému řekl, že by s ním rád film natočil…

Kosinski o spolupráci řekl: „Tom má fantastický čich na to, co dobrý film potřebuje. Spolupracovat s ním byla úžasná zkušenost, nejen na place při natáčení, ale už od samotného začátku, při přípravě scénáře a vývoji jeho postavy.“


Na Zemi v roce 2073

Cruise komentuje svůj zájem o účinkování s velkým nadšením: „Přečetl jsem si ten příběh a viděl jsem reklamy, které Joe předtím režíroval, ukázky z TRONU mě fascinovaly. Joe je člověk, který vytváří nové světy, a právě jeho vize Nevědomí mě zaujala. Nikdy jsem nic takového neviděl: způsob, kterým to chtěl režírovat, a všechny prvky, které chtěl do filmu zakomponovat.“

Poprvé proti sobě

Nevědomí je prvním filmem, v němž herecké superhvězdy Cruise a Freeman stojí proti sobě, a producenti věděli, že se jim nabízí perfektní příležitost


Morgan Freeman jako charismatický vůdce ilegální armády

„Věděli jsme, že do role Beeche potřebujeme někoho charismatického. Počet postav ve filmu je minimální, není se za čím schovat. Bylo třeba, aby dokázal projevit a vyvolat emoce, a když jsme pozorovali Morgana Freemana při práci, všichni jsme stáli v němém úžasu,“ poznamenal producent Barry Levine.

bri
Foto: Cinemart

Přečtěte si také


Diskuse: Tom Cruise jde proti Morganu Freemanovi – i to je Nevědomí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci