Bruce Willis zase řádí, navíc se svým synem

3.3.2013 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Nezničitelný detektiv John McClane se vrací v nejlepší formě. V nové Smrtonosné pasti si to Bruce Willis tentokrát zamíří za svým synem Jackem, který se mu ale již poněkud odcizil.

Smrtonosná past, Bruce Willis

V novém snímku Smrtonosná past: Opět v akci přesto policejního detektiva čeká překvapení. Zjistí totiž, že i když jejich vztah otce a syna není vůbec ideální, přece jen jablko nepadlo daleko od stromu.

Jack McClane, kterého ztvárnil australský herec Jai Courtney, působí třetím rokem v Moskvě jako agent CIA, chránící důležitého informátora Jurije Komarova v podání německé filmové hvězdy Sebastiana Kocha.

Otec a syn McClaneovi jsou nuceni překonat osobní neshody a nasadit krk, aby dostali Jurije Komarova do bezpečí a odvrátili hrozbu katastrofálního zločinu v bezútěšném místě naší planety – v Černobylu.

Jak prosadit zákon?

Do hry vstupuje obchod s plutoniem, ruští oligarchové, brutální moskevské podsvětí a také odlišné představy Johna a Jacka McClaneových o tom, jak za daných okolností prosadit zákon.

A navíc se Jack McClane jako tajný agent v ruské metropoli skvěle vyzná i domluví, kdežto John je naprosto ztracený. To mu na dobré náladě rozhodně nepřidává.

Video
Trailer k filmu Smrtonosná past: Opět v akci.

Už je to pětadvacet let, kdy do kin vtrhla Smrtonosná past s novým filmovým hrdinou Johnem McClanem a změnila model akčních filmů.

John McClane je postava, které může divák fandit a identifikovat se s ní. Obyčejný chlap, jehož okolnosti donutily pustit se do herkulovského úkolu. To ho odlišuje od komiksových hrdinů většiny akčních filmů. díky čemuž se John McClane stal jednou z nejoblíbenějších postav filmové historie.

Bruce Willis k tomu dodává: „Baví mě hlídat si laťku, kterou jsme s touto sérií nastavili. Rád Johna McClanea kontroluji v různých fázích jeho života.“

A proto také nadšeně přikývl na natáčení "pětky"...

Rozpory mezi otcem a synem

Východiskem scénáře (autory jsou Skip Woods a Roderick Thorp) byl nápad Bruce Willise, kterého zajímal vztah mezi otcem a synem na pozadí nebezpečí, které by je donutilo překonat vzájemné rozpory, aby dokázali přežít. Rozpory jsou to hluboké a není jich málo.


Bruce Willis a Jai Courtney jako otec a syn McClaneovi. S nimi je Sebastian Koch jako Jurij Komarov.

„Jack postupuje přesně podle předpisů, zatímco John se pravidel drží jen zřídka a situaci řeší podle toho, co má zrovna po ruce,“ vysvětluje Bruce Willis.

Producent Alex Young říká: „Otázka byla, jak zachovat základní kostru – tedy vztah mezi otcem a synem, kteří jsou ze stejného těsta, ale mají za sebou složitou minulost a velká nedorozumění – a umístit je oba někam, kde budou odříznuti od světa bez možnosti přivolat pomoc.“

Ruská metropole řešením

Řešením pro takový scénář se ukázal být labyrint ruské metropole kvůli jejímu bohatství i drsnému podsvětí. Je to obrovské město, které ovšem lze vzhledem k jeho historii velmi rychle uzavřít.

Moskvu si filmaři vybrali proto, že je považována za jedno z hlavních center mezinárodních intrik a je pověstná vykonstruovanými politickými procesy. Podobně začíná i děj nejnovější Smrtonostné pasti.


Dceru Sebastiana Kocha (Jurije Komarova) hraje ruská herečka Julija Snigir.

Napínavý akční příběh natočil irský filmový režisér John Moore, který je známý unikátním stylem vyprávění a svěžím způsobem natáčení i využíváním nejmodernějších efektů.

John Moore se velmi rychle prosadil v Hollywoodu, kde také založil vlastní produkční společnost. Zde realizoval několik hvězdně obsazených snímků, například thriller Za nepřátelskou linií (2001) s Gene Hackmanem a Owenem Wilsonem v hlavních rolích či slavný remake Let Fénixe (2004) s Dennisem Quaidem a Tyresem Gibsonem.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Bruce Willis zase řádí, navíc se svým synem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci