Kováře Bolka Polívku veze křeček s veverkou na boj s drakem

16.2.2013 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Nová česká pohádka Kovář z Podlesí vstupuje do závěrečné etapy svého vzniku. Tým režiséra Pavla Göbla a producentky Kateřiny Špůrové, tak finalizuje několik let připravovaný projekt s Bolkem Polívkou v hlavní roli.

Kovář z Podlesí, Polívka

Jde o hraný film, kombinovaný s klasickou loutkovou animací, současnou P 3D animací, digitální kompozicí a mnoha dalšími trikovými technologiemi. Dílo tedy představuje jednu z nejnáročnějších realizací v českém filmu posledních let. Do kin uvede Kováře s Podlesí společnost Bontonfilm již v polovině května.

Sirotek a válečný invalida

Podle původního scénáře Pavla Göbla vypráví film příběh, kdy je na městečko Podlesí a jeho okolí uvržena kletba, kterou může zlomit Toník, synovec místního kováře. A jak? Tím, že zbaví kraj zlých bab, v něž se kdysi proměnily dobré víly. Z jejich spárů musí zachránit milovanou Bětku a současně zbavit Podlesí draka.

Video
Upoutávka na pohádku Kovář z Podlesí

Toník je sirotek, který vyrůstá u svérázného strýce kováře. A protože kovář je jednak válečný invalida a jednak trošku lenoch, proměnil Toník jeho kovárnu v dílnu plnou vynálezů, které mají strýčkovi usnadnit život. A k obsluze různých strojků, strojů a čarovných mašinek taky vycvičil dva hlodavce – křečka a veverku.

JMÉNA A ČÍSLA

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

Titulní roli obsadil režisér Pavel Göbl Bolkem Polívkou, v jehož filmografii se pohádkový žánr vyskytuje velmi výjimečně. „Já jsem se dosud věnoval svým dětem, a nějak jsem žádnou pohádku nestihl,“ vysvětluje herec tuto skutečnost. Proč ale kývnul na netypického pohádkového hrdinu Kováře z Podlesí?

V Praze nevedou borovičku!

„Pan spisovatel Göbl, který je také režisérem, je člověk, kterého mám rád a který navíc sdílí tu filosofii nás Valachů – že v Praze se nedá žít, protože tu v žádné hospodě nemají borovičku. Proto jsme také hodně točili ve skanzenu na Valašsku,“ připomíná Polívka.


Bolek Polívka jede na draka s veverkou a křečkem.

„Scénář je krásný, i když bylo utrpení hrát ho, protože hrát s dřevěnou nohou je utrpení, ale rád jsem to podstoupil,“ přiznává valašský král.

V dalších rolích uvidíme Josefa Somra, Báru Seidlovou, Milana Markoviče, Jiřího Pechu, Rosťu Nováka, Ivanu Uhlířovou a Božidaru Turzonovovou, ve tři zlé víly se proměnily Ivana Chýlková, Szidi Tobias a Iveta Dušková.


Zlé víly Ivana Chýlková, Szidi Tobias a Iveta Dušková

V roličce hospodského uvidíme člena legendárních Plastic People Vratislava Brabence, který má ve filmu dokonce dvojroli – namluví také trikového draka! V rolích Toníka a Bětky se představí Gregor Bauer a Valerie Šámalová.

Pohádka trochu jinak

Hlavním tématem Kováře z Podlesí je pohádkový souboj dobra se zlem, snaha o získání pravé lásky a objevení hodnot opravdového přátelství. Pohádka, v níž je všechno tak trochu jinak, vznikla také trochu mimochodem. Pavel Göbl na základě své předchozí práce pro Českou televizi dostal nabídku nejprve na studiovou pohádku, ale nakonec se námět vyvinul ve filmový tvar.


Gregor Bauer a Valerie Šámalová jako Toník a Bětka

„Jedním z inspiračních zdrojů mi byla knížka od pana Vondráčka, kde bylo popsáno, jak dříve fungovalo v domech vymýtání zlých duchů. Úředně. Co kolem toho bylo za papírování – z dnešního hlediska to bylo docela směšné – a z toho jsem vyšel, ale nakonec z toho v pohádce moc nezbylo,“ říká Göbl.

„Pak se přidaly takové ty známé archetypy jako kouzelný meč, love story, nechtěný ženich – to je klasická věc známá nejen z pohádek, a ti hlodavci jsou už můj výmysl,“ dodává scénárista.

Trikům vévodí drak

Veškeré interiéry, exteriéry i rekvizity jsou stylizovány do magického výtvarného stylu Františka A. Skály (syna výtvarníka Františka Skály), originální dobové kostýmy jsou dílem kostýmní výtvarnice Ivany Brádkové, za kameru se postavil Richard Špůr.


Josef Somr čeká na draka, vpravo Jiří Pecha

O náročnou trikovou část, jíž vévodí samozřejmě drak, ale v níž kouzlem více než tří stovek triků je hlavní to, že přirozeně a nenápadně zapadají do vyprávění příběhu, se postaral Boris Masník a všeumělné studio UPP.

otz, ŽenyproŽeny
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Kováře Bolka Polívku veze křeček s veverkou na boj s drakem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci