Je Denzel Washington národní hrdina nebo psanec?

3.2.2013 00:00   |   TV a FILM
Jen s malým zpožděním za světovou a evropskou premiérou přichází do českých kin snímek oscarového režiséra Roberta Zemeckise, který vypráví drama pilota Whipa Whitakera (Denzel Washington).

Let, film

Odborníci předpovídají, že Let (v originálu Flight) bude patřit k nejprovokativnějším filmům roku. Je kapitán hrdina, nebo člověk, který selhal? Vyjde totiž najevo, že v době hororového přistávání kolovaly v krvi šéfa letadla nepatřičné promile alkoholu.

Drama a dilema

Manévrem za hranicí lidského chápání zachránil kapitán Whitaker letadlo plné cestujících. Přesto se nestal hrdinou, ale psancem. Zemeckis (jeho nejznámějšími díly jsou Forrest Gump, nebo Trosečník) na pozadí dramatu řeší velmi zajímavé dilema.

Video
Trailer k filmu Let (s českými tutulky)

Co provést s kapitánem letadla, jenž sice lidsky selhal a už nikdy by si neměl sednout za knipl, ale právě díky tomuto selhání se odhodlal k akci, která připomíná zázrak? Neuvěřitelnému příběhu dominuje Denzel Washington (dvojnásobný držitel zlaté sošky Americké filmové akademie) v roli, jež ho pasovala mezi favority oscarového klání za rok 2012.

Whitaker je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky.


V hangáru se při vyšetřování nehody zkoumal každý detail

Po radosti pád

Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání.

Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou.

Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem.


Kapitán Whip s narkomankou Nicole (britská herečka Kelly Reilly), s níž naváže vztah

Mám rád všechny odstíny

„Pro mě byla tahle látka jasná volba. Mám rád figury s komplexními hrdiny, kteří nejsou černí nebo bílí, ale mají všechny možné odstíny,“ říká režisér, jenž se po období experimentování s digitálními triky Letem vrací k hraným snímkům.

„Každá postava v tomhle filmu má své stinné stránky a to dává filmu velkou dynamiku,“ dodává Zemeckis, který je sám amatérským pilotem, takže si uměl představit, co jeho hrdina v pilotní palubě prožíval.

Boj s démony

Ačkoli na natáčení filmu potřeboval štáb 48 natáčecích dní, tvůrci mu věnovali mnoho hodin a dní v přípravě, včetně Denzela Washingtona. „Nechtěli jsme látkou piloty urazit nebo se jich dotknout. Mají to fakt těžké – letí z Los Angeles do New Yorku nebo Hong Kongu, jsou tam den a zase zpátky,“ vysvětluje představitel hlavní role.


Denzel Washington na evropské premiéře v Londýně

„Neustálý kolotoč stresu, hotelů, letišť…Ten film není o létání, ale o závislosti. Je o člověku, který má problém a třeba musí trávit osamělý večer v hotelovém pokoji v boji se svými démony,“ přidává Washington.

bri, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Je Denzel Washington národní hrdina nebo psanec?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci