Whisky jako čaj – prohibice hercům nevadí

23.9.2012 00:00   |   Společnost
Českem sice hýbe prohibice, tedy zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu, ale herců se prý nijak nedotýká. Alespoň pokud jde o natáčení filmů a televizních seriálů.

alkohol

Drtivá většina televizního a filmového alkoholu jsou náhražky. Takže například v seriálu Cesty domů si jeden z hlavních protagonistů, docent Rudolf Bernát, kterého ztvárnil Alois Švehlík, občas rád dá před spaním skleničku dobré whisky. Ale není to až tak pravda.

K tomu známý televizní režisér Jiří Adamec (vpravo a také na titulním snímku) jen dodává svoji osobní zkušenost, že když si on sám whisky i dal, tak jen zásadně dovozovou a v té nejvyšší kvalitě:

„Věřím, že ve Skotsku, Irsku nebo Americe se whisky nepančuje a pokud jde o Rudolfa Bernáta, tak ten se tedy o zdraví bát nemusí. Budeme se s ním setkávat ještě mnoho dílů,“ zavtipkoval režisér Jiří Adamec.

Aby měl alkohol tu správnou barvu

Je třeba uvést na pravou míru, že lahve s luxusní whisky rekvizitáři naplňují ledovým černým neslazeným čajem naředěným vodou, aby měl tu správnou barvu. Někdy si na whisky zahraje i jablečný džus, který ve světlech v ateliéru vypadá taky věrohodně.

Jablečný džus naředěný vodou simuluje bílé víno a červené zase černorybízový džus. A pivo, které se točí v hospodě U Bety, je zásadně nealkoholické. Výjimku tvoří jen scény, v nichž herec lahev se sektem nebo s vínem otvírá přímo před kamerou. V nich je pak alkohol skutečný.

„Já sám tvrdý alkohol nepiju, jsem vinař. Dřív jsem míval rád podobně jako Rudolf Bernát dobrou whisky. Ale už si ani nepamatuju, kdy naposledy jsem si dal skleničku, piju jen víno,“ dodal režisér.

Rum do těsta nezávadný

„Jak se mě dotýká prohibice a aféra s jedovatým alkoholem? Šokuje mě, že se něco takového vůbec mohlo stát,“ říká Kristýna Janáčková. „Já si dám tak maximálně pivo nebo víno, ale tvrdý alkohol vůbec, možná tak domácí slivovici, kterou míváme od známých, takže jí naprosto důvěřuju,“ říká Kristýna.

Kuchařka a oblíbená herečka Dana Batulková (na snímku vlevo) přiznává, že má doma lahev rumu. „Ten přidávám do těsta. A teď po těch znepokojivých zprávách nevím, jestli ji spíš nevyliju do kanálu. Jedna lahev s bílým rumem už tam skončila. Tu jsem neměla načatou, tak jsem nechtěla riskovat,“ přiznává.

Čemu věřit?

„Za chvíli budou Vánoce, možná si ten alkohol nechám někde otestovat, abych měla z čeho péct cukroví. Já jinak tvrdý alkohol nepiju, takže prohibice se mě nijak zásadně nedotýká. Ale vadí mi, že člověk najednou nemůže ničemu věřit,“ říká Dana Batulková, která hraje zdravotní sestru Dášu.

„Přiznávám, že trošku žiju s klapkami na očích, nečtu noviny a nedívám se pravidelně na zprávy. Aféra s jedovatým alkoholem se ke mně donesla a šokuje mě. Zrovna včera jsme se o ní bavili s tatínkem a říkali si, že je štěstí, že jsme vinaři,“ vysvětluje Bára Seidlová.

Nevlastním ani kavárnu, ani bar, takže nepřicházím o žádný zisk, proto prohibici nijak zásadně neřeším,“ přiznává Ladislav Hampl (na snímku nahoře). „Raději dávám přednost pivu. Ne že bych si nedal občas panáka, ale když nemůžu, tak zkrátka nemůžu a počkám, až to půjde.“

otp, ŽenyproŽeny.cz
Foto: FTV Prima

Přečtěte si také


Diskuse: Whisky jako čaj – prohibice hercům nevadí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci