Krasoplavci se v Londýně představí světu

21.7.2012 00:00   |   Společnost
O rozšířenosti mužského synchronizovaného plávání hovoří například světový šampionát v mužském synchronizovaném plavání.

krasoplavci

Men's Cup, na kterém se pravidelně potkávají s Francouzi, Holanďany, Švédy, Němci, ale i Japonci, každé dva roky spoluorganizují a účastní se ho i čeští Krasoplavci. Dosáhnout ale cíle v podobě zařazení do oficiálního programu světových sportovních událostí, například i letos do Londýna, se jim zatím nepodařilo.

Men's Cup

  • Zahájen roku 2005 v Praze: zúčastnily se týmy ze 4 zemí: Česká republika, Francie, Švédsko, Nizozemsko – zvítězili Francouzi
  • Koná se každé dva roky – 2007 ve Stockholmu, 2009 v Miláně, 2011 v Amsterdamu, kterého se zúčastnilo už celkem 10 zemí včetně Japonska

Pro letošní sportovní svátky si Krasoplavci našli partnera, značku pšeničného piva Fénix, která ráda odbourává konvence a podporuje originální myšlenky.

„Věřím, že díky Fénixovi, který nám pomohl nejen najít odvahu k uspořádání petice, ale také podpořil naši cestu do Londýna, se nám podaří získat podporu dostatečného množství lidí a dosáhneme toho, že si nás, Krasoplavců, svět konečně všimne,“ uzavírá Jan Mareš.

Je krasoplavec mužská akvabela?

  • Pojmenování akvabela patří do skupinky jmen spjatých s profesí vykonávanou původně jen ženami: švadlena, letuška, hosteska.
  • Mužské protějšky jsou nejčastěji tvořeny sufixy: modelka model, přadlena — přadlák. Řada z nich se pohybuje za hranicí spisovnosti.
  • V případě synchronizovaného plavání se objevuje výraz mužské akvabely. Teoreticky možné akvabel či akvabelák zatím doloženy nejsou.
  • Nabízí se i pojmenování akvabelo (italské bello ― krásný), ani to se však nevyskytuje.
  • Z jazykového hlediska je vhodnější krasoplavec. Přípona -ec nepatří sice dnes k příliš produktivním, ale nejsou neobvyklé.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Krasoplavci se v Londýně představí světu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci