Životní čtyřky: Libuše Šafránková, Arnold Schwarzenegger i Vladimír Menšík

20.3.2012 00:30   |   Ezoterika - NUMEROLOGIE
V tomto pokračování naší hry s čísly, při němž poodkrýváme tajemství energií ovlivňujících cesty života, se dočkají ti, kteří mají životní číslo čtyři. Stojí v jedné řadě s takovými osobnostmi jakými jsou Arnold Schwarzenegger, Libuše Šafránková, Vladimír Menšík nebo Marie Curie-Sklodowska.

numerologie

Jen stručně zopakujme co je to životní číslo a jak si jej spočítáme: Životní číslo je souhrnným součtem všech energií člověka.

Vypovídá o životním nasměrování, o tom, čemu se v životě věnovat, na co si dát pozor, jaké možné zkoušky mohou člověka čekat.

Co je životní číslo

Životní číslo je zkrátka symbolem životní cesty, symbolem energie, kterou jsme ovlivňováni celý život.

Postup výpočtu životního čísla je velmi jednoduchý:

Lineárně sčítáme všechna čísla v datu narození tak dlouho, dokud nedostaneme jednociferné číslo.

Tomuto sčítacímu postupu se v matematice říká cifrace.

Za příklad si vezměme datum narození 9.6.1978:

9+6+1+9+7+8 = 40 = 4+0 = 4

Výsledné číslo čtyři je symbolem celkové životní energie, která bude člověka v tomto dnu narozeném, provázet celým životem.

Čtyřky jsou dvě

U životního čísla čtyři numerologie rozeznává výslednou čtyřku podle toho, z jakého posledního mezisoučtu vzniká. Jestliže je mezisoučet 13, 31, 40 je životním číslem „klasická“ čtyřka. Ale v případě mezisoučtu 22, mluvíme o životním čísle označovaném jako „dvacet dva“. Tato životní cesta bývá totiž trochu odlišná od energie „klasického“ životního čísla čtyři. Je to proto, že v numerologii je číslo 22, nazývané číslem mistrovským.

Dvě dvojky vedle sebe jsou zrcadlovým obrazem sama sebe a jejich energie se poněkud liší od energie čtyřky vznikající z jiných mezisoučtů. Je to stejné jako u životního čísla dvě, kde rozlišujeme životní číslo podle mezisoučtu na „dvojku“ a „jedenáctku“.


Oblíbený herec Jaromír Hanzlík

Dnes mají přednost klasické „životní čtyřky“. O životním čísle dvacet dva (stejně jako o životní jedenáctce) budeme mluvit později.

Jaký je život symbolizovaný čtyřkou

O životní cestě symbolizované čtyřkou se říká, že je cestou budovatelů, kteří vyhledávají stabilitu a postupně, kámen po kameni, budují svět podle svých představ.

Je nutné na ní vynaložit velké a pravidelné pracovní úsilí. Lidé s životním číslem čtyři se mají naučit během života uplatnit své organizační schopnosti, přesnost, pracovitost, píli. Mají se stát zodpovědnými, stabilizujícími prvky pro své okolí. Odměnou za jejich úsilí jim má být uznání a důvěra a pocit uspokojení ze splněných povinností.

Obecně je čtyřka v numerologii symbolem pro stabilitu a realizaci. „Čtyřkoví“ lidé bývají schopni organizovat, bývají praktičtí a pracovití. Vytvářejí pevný základ, symbolizují hmotu. Čtyřka je číslo označující fyzično a proto se pod její energií skrývá vše, co lze nahmatat, osahat, zřetelně vidět, ocenit penězi, prožít skrze fyzické tělo.


Král komiků Vlasta Burian

Čtyřkařům vyhovuje pravidelnost

Lidé s životním číslem čtyři bývají praktičtí, spolehliví, vyhovuje jim pravidelná činnost. Mají sklon ke konzervatizmu. Nemají totiž rádi změny, protože znamenají vykročení z přesného rámce ustálených představ. Každá větší změna vychyluje z pravidelného rytmu a znamená vybočení z dosud platných stabilizujících pravidel.

Pro lidi s životním číslem čtyři to znamená ohrožení jistoty, pocit omezení, které budou muset znovu překonat, místo produktivní práce. Potřebují vidět výsledky své práce, fyzicky se dotýkat toho, co vytvořili. Znamená to pro ně jistotu. Jistotou je také pro ně to, že někam patří.

CO PROZRADÍ DATUM NAROZENÍ?

Zjistěte si z data narození povahu člověka,
jeho schopnosti a dovednosti. Odhalíte, jak
je vášnivý a jestli je citlivý. Čísla napoví, zda
je praktický či naopak „věčně létá v oblacích“,
jestli je vytrvalý a trpělivý nebo nedočkavý.

SLEDUJTE NAŠI ŠKOLU NUMEROLOGIE

Mívají rádi jasné a přesné určení svého místa v životě, kolektivu, cení si svého postavení a bývají druhými oblíbení. Nemusí být nijak výrazní solitéři. Domov a rodina a materiální zabezpečení je pro ně velmi důležité.

Srřízlivý pohled

Životní čtyřky mívají spíše střízlivý pohled na život. Vedle své práce potřebují ještě koníčky, kterým se dokážou věnovat o to pečlivěji, o co méně jim fungují citové vztahy. Dokážou se uzavřít do svého spolehlivého světa. Staví si tak sami spoustu omezení místo toho, aby začali otevřeně komunikovat a podívali se na věci z nadhledu.


Tenistka Martina Navrátilová

Mívají spíše černobílé vidění světa, ve kterém vše funguje podle určitého řádu, systému a bez zbytečných příkras. Není divu, že o nich okolí mluví jako o generálech. A skutečně - mnoho lidí s životním číslem čtyři přitahuje uniforma.

Potřeba ukázněnosti a řádu může někdy dohnat člověka s životním číslem čtyři až k pedantskému způsobu chování, k fanatickému puntičkářství, podezíravosti či sobectví a izolaci od ostatních. V takových případech se stává nespokojený se svým okolím, stále hledá místo, kde by si mohl vybudovat stabilní a neměnné prostředí.

Může se z něj stát rebel, kterému se nelíbí nic, co není podle jeho představ a vyvíjí tlak na své okolí, aby dosáhl stability podle svých měřítek. Paradoxně se pak stává destabilizujícím prvkem nejen pro sebe.

City najevo nedávají

Lidé s životním číslem čtyři se mohou někdy zdát citově chladní. Neumějí příliš dát navenek najevo své city. Raději svou vnímavost, citlivost a vášnivost uzavírají do sebe z obavy před citovým zraněním. Často pro jejich pocit spokojenosti postačí slova uznání a především citlivé a vřelé objetí.

V negativních případech se pro ně sex může stát nástrojem, jak se zbavit frustrací, užívají ho jako lék bez vazby na citovou stránku. Ve skutečnosti jsou ale jen citliví a dobře to skrývají pod masku odstupu a zdánlivé nedotknutelnosti. Jestliže se uvolní negativní emoce takové přecitlivělé „čtyřky“, může být okolí překvapeno vlnou agrese a expresivních výrazů. Jak rychle odhalí své nitro, tak rychle ho ale zase uzavřou, často pod obranný štít humoru a lehkého přehrávání. Bývají dobří herci života.


Někdejší česká filmová star Lída Baarová

Neřešené problémy se u životních čtyřek často odrážejí přímo na jejich zdraví a také ve zvýšené možnosti úrazů. Mají ale v sobě velký životní elán, sílu, fyzickou obratnost.

Slavné životní čtyřky

Příkladem lidí s životním číslem čtyři, kteří organizovali společnost podle svých představ a bez přílišných skrupulí, může být řada politiků – nacistický pohlavár Baldur von Schirach (9. 5. 1907– 8. 8. 1974), marxistický revolucionář Ernesto Che Guevara (14.6.1928 – 9.10.1967), československý prezident Klement Gottwald (23.11.1896 – 14.3.1953) a z nedávné doby si vzpomeňme na slovenského politika Vladimíra Mečiara (26.7.1942).

Na druhou stranu tvrdost, praktičnost a stabilizující schopnosti životní čtyřky mohou pomoci získat pevný základ pro další vývoj společnosti, jak tomu bylo díky činnosti ministra financí Aloise Rašína (18.10.1867 – 18.2.1923) v prvních letech mladé Československé republiky, či prací dalšího významného prvorepublikového politika Petra Zenkla (13.6.1884 – 2. nebo 3. 11.1975).

Životní číslo čtyři má také Madeleine Korbel Albright, bývalá ministryně zahraničních věcí USA. Původem je Češka, narodila se 15.5.1937 v Praze jako Marie Jana Korbelová v rodině československého diplomata Josefa Korbela.


Politička Madeleine Korbel Albright

Dalším významným politikem, který stál u zrodu izraelského státu, byl David Ben Gurion (16.10.1886 – 1.12.1973), a dnes je řazen mezi 100 nejvýznamnějších lidí minulého století. Velkou sílu při zakládání nového společenského pořádku a drsnou sílu ukázal právník a politik Georges Danton (26.10.1759 – 5.4.1794), vůdčí síla rané fáze Velké francouzské buržoazní revoluce, který skončil na popravišti jako i jeho další spolutvůrci této převratné etapy dějin. Životní čtyřku měl také jeden z největších ruských carů Petr I. Veliký (9.6.1672 – 8.2.1725).

100 KŘESTNÍCH JMEN

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

Pracovití a s vůlí

Organizační talent, smysl pro systém, nesmírnou pracovitost a vůli osvědčili ve svém konání dva bratři - polyhistor Jan Svatopluk Presl (4.9.1791 – 6.4.1849) a botanik Karel Bořivoj Presl (17.2.1794 – 2.10.1852). Oba byli významnými činiteli v době národního obrození, oba měli životní číslo čtyři a oba se zabývali činností pro životní čtyřku tak potřebnou – systematičností. Dali základ přírodovědecké české terminologii v různých přírodovědných oborech užívané dodnes. Nadto své organizační schopnosti uplatnil Jan Svatopluk Presl při spoluzakládání Národního muzea.

Systematičnost, přesnost a vytrvalost „čtyřek“ jim umožňuje získávat vědeckou slávu, jak dokládá svými výsledky např. objevitelka radioaktivity Marie Curie- Sklodowská (7.11.1867– 4.7.1934), autor bezdrátového telegrafu Guglielmo Marconi (25.4.1874 – 20.7.1937), vynálezce telegrafu a speciálního vysílacího kódu Samuel Morse (27.4.1791 – 2.4.1872), fyzik a chemik Michael Faraday (22.9.1791 – 25.8.1867), letecký konstruktér William Messerschmitt (26.6.1898 - 15.9.1978), autor kvantové teorie Max Planck (23.4.1858 – 4.10.1947), objevitel genetického kódu Francis Crick (8.6.1916 – 28.7.2004).


Malíř a grafik František Kupka

Realizovat své ideály dovedl významný představitel evropské secese Alfons Mucha (24.7.1860 – 14.7.1939). Jako člověk s životním číslem čtyři potřeboval, aby jeho dílo mělo nějaký smysl a aby po sobě zanechal něco opravdu hmatatelného. Proto se věnoval z části užitému umění, své konání pak završil s obdivuhodnou vytrvalostí, kterou čtyřky mají, dílem Slovanská epopej.

Další významnou „čtyřkou“ je malíř a grafik, zakladatel moderního abstraktního malířství dodnes velmi ceněný František Kupka (23.9.1871 – 24.6.1957).

Vytrvalost, píle a sport

Významně do rozvoje lidského poznání zasáhl zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud (6.5.1856 – 23.9.1939). Jeho psychologická škola dalekosáhle ovlivnila nejen vývoj psychologie, ale také umění (zejména surrealismus), estetiku, filozofii i sociální vědy.

ČAKRATAJEMSTVÍ KAMENŮ

JAK PŮSOBÍ NA ČAKRY

Neúnavný ve svém konání a v přesvědčení o správnosti své metody byl i Vincent Priessnitz (4.10.1799 – 28.11.1851). Musel bojovat takřka celý život za uznání své metody léčení, která je založena na pohybu na čerstvém vzduchu, střídmé životosprávě a studených zábalech (vše strohé, přísné, organizované, bez zbytečností, ale o to účinnější – jak typické pro člověka s životním číslem čtyři, jehož energii má navíc ještě podpořenu energií čísla dne čtyři).


Krasobruslařka Hana Mašková

Vlivem píle a fyzické obratnosti mohou dosáhnout lidé s životním číslem čtyři řady světově významných úspěchů jako např. krasobruslařka Hana Mašková (26.9.1949 – 31.3.1972) nebo tenistka Martina Navrátilová (18.10.1956). Pro životní čtyřky bývá důležitá krása těla, fyzický pohyb, pěstování kultu těla apod., jak to svým životním úsilím dokládá např. Miroslav Tyrš (17.9.1832 – 8.8.1884), spoluzakladatel a dlouholetý náčelník pražského Sokola. Organizoval a řídil I. sokolský slet. Vytvořil mj. tělocvičné soustavy a tělovýchovné systematické názvosloví. Legendární sportovec vícenásobný držitel olympijských medailí a vícebojař Jim Thorpe (28.5.1888 – 28.3.1953) měl také životní číslo čtyři.

Krása těla

Krásou těla, atletickou postavou se proslavil kulturista, později herec a nakonec politik a kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger (30.7.1947). Jeho životní číslo tedy spočítáme takto:

3+0+7+1+9+4+7 = 31 = 3+1 = 4

Numerologická mřížka po doplnění životního čísla 4 (červená v závorce) má tuto podobu:

3 330 9
1 4 (4) 77

V numerologické mřížce Arnolda Schwarzeneggera (červená podtržená 3 je číslo dne, které vzniká sečtením číslic dne narození, tj.3+0=3) je patrná převaha energie v dolní části mřížky.

Rovina dovednosti (1-4-7) je posílená životním číslem, což zdůrazňuje její kvality. Energie této roviny je fyzická (obsahuje sedmičku, tedy další číslo s fyzickým nábojem), dává člověku fyzickou a mentální mrštnost, dovednost, určitou živočišnou smyslnost.


Kulturista, herec a politik Arnold Schwarzenegger

Lidé s touto rovinou si potřebují „osahat vlastníma rukama“ výsledky své práce, nevadí jim námaha a fyzické zatěžování. Stejně rádi pracují hlavou jako rukama. Mívají obratné tělo a rádi hledají formy seberealizace právě prostřednictvím svých fyzických schopností. Mají rádi nad vším kontrolu a dovedou být neúnavní. Arnold Schwarzenegger jako by byl prototypem této roviny.

Je nutné, aby se energie této roviny vybíjela sportováním, jinak narůstá agresivita. Možná z tohoto důvodu je častým hrdinou akčních filmů a líbí se mu role drsných siláků. Na druhou stranu nad plnou rovinou dovednosti je prázdná rovina senzitivity. To znamená, že se pod maskou drsňáka skrývá citlivé srdce, nesmlouvavé ke všemu, co se mu nelíbí. Proto si také s chutí zahraje role citlivých ochránců či dokonce role komické.

Skvělá kombinace

Energie čísla čtyři nutí realizovat vlastní záměry a uskutečňovat své sny, dávat jim konkrétní podobu a navíc vše mít jasně uspořádané, tedy skvělá kombinace pro povolání režiséra např. Igor Chaun (22.8.1963), Vladimír Sís (7.7.1925 – 7.9.2001), Marie Poledňáková (7.9.1941), Jiří Strach (29.9.1973).


Herečka Jana Preissová

Životním čtyřkám je dána citlivost a poctivost, výraznost v projevu, jsou proto nadanými herci, kteří umějí dobře zvládat i komické role jako například Libuše Šafránková (7.6.1953), Zdena Hadrbolcová (13.7.1937), Jana Preissová (7.2.1946), Lída Baarová (7.9.1914 – 27.10.2000), Vlasta Burian (9.4.1891 – 31.1.1962), Vladimír Menšík (9.10.1929 – 29.5.1988), František Filipovský (23.9.1907 – 26.10.1993), Jaromír Hanzlík (16.2.1948), Jiří Schmitzer (25.10.1949).

Citlivá duše

Jak výrazně dokáže člověk s životní čtyřkou prosadit svou citlivou duši a zdánlivě nepraktickou činnost je možné vidět na příkladu písničkáře a barda Jarka Nohavici (7.6.1953) či hudebníka jiného ranku, člena skupiny Beatles Paula McCartneyho (18.6.1942), jenž svou muzikantskou činností nejen slušně zbohatl, ale také byl královnou pasován do šlechtického stavu.


Písničkář Jarek Nohavica

Životní cesta symbolizovaná číslem čtyři není jednoduchá. Je naplněná prací a úsilím. Lidé po ní jdoucí nedostávají nic zadarmo. Musejí dávat pozor na omezování, která si většinou sami zapříčiňují. Odměnou za dobře zorganizované úsilí je pak poznání, že díky nim je společnost okolo nich pevná ve svých základech a oni jsou její oporou.

Jana Tamchynová

Přečtěte si také

Diskuse: Životní čtyřky: Libuše Šafránková, Arnold Schwarzenegger i Vladimír Menšík

Popis docela sedí

25.4.2012   |   09:00   |   od: Karel z Hradce
Tak na mě ten popis čtyřky docela sedí - na osmdesát procent určitě. Já mám čtyřku oblíbenou odmala, dokonce jsem se jí nezbavil ani u maturity. Nevěděl jsem ale, že se to takto počítá, i když na numerologii nevěřím.

Čtyřka je číslo poezie a řádu

14.4.2012   |   11:51   |   od: e.ponti
Čtyřka je číslo poezie a řádu, což není náhoda. Většina světových poetů psala ve čtyřverších, jsou čtyři světové strany, čtyři roční období, čtyři "rasy", čtyři živly, čtyři charaktery...
Toto pojetí numerologie vychází už z Pythagora.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 25. 4. 2012 9:00
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci