Oscarová Králova řeč vám nesmí chybět

24.6.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Nejlepší film roku 2010, tak americká filmová Akademie označila snímek Králova řeč a kromě Oscara v hlavní kategorii mu udělila ještě další tři. Je už v prodeji jak na DVD, tak Blu-ray disku a ve vaší filmotéce by určitě neměl chybět.

Králova řeč

Druhá zlatá soška americké filmové Akademie patří Colinu Firthovi (na titulním snímku) za skvělé ztvárnění postavy koktavého krále Jiřího VI., který má svým projevem semknout Velkou Británii v boji proti nacismu.

Třetí sošku Oscara si odnesl režisér Thomas Hooper za nenápadnou, ale o to působivější režii a čtvrtý Oscar byl udělen za scénár od Davida Seidlera, inspirovaný skutečnými událostmi.

Video
Trailer k filmu Králova řeč

Film, který získal rekordních dvanáct nominací na Oscara, líčí příběh britského prince Alberta, jenž se řízením osudu stal v prosinci 1936 králem Jiřím VI.

Po smrti svého otce, krále Jiřího V., a po skandální abdikaci svého staršího bratra, krále Eduarda VIII., byl nečekaně korunován princ Albert (Colin Firth) jako král Jiří VI.

Bude vůdce koktavý?

Británie stojí na prahu druhé světové války a zoufale potřebuje silného vůdce, ale jen těžko jej vidí v králi Jiřím VI., který vůbec nebyl připravován pro panovnickou roli a navíc trpí vadou řeči.

Avšak milující manželka Alžběta (Helena Bonham Carter) mu vyjedná setkání s úspěšným, i když poněkud svérázným australským logopedem Lionelem Loguem (Geoffrey Rush).

Král nakonec přistoupí na neobvyklý způsob léčby a s pomocí Lionela Loguea, rodiny, vlády i Winstona Churchilla vadu řeči překoná.


Královský pár – Alžběta (Helena Bonham Carter) a král Jiří VI. (Colin Firth)

Dokáže ovšem král Jiří VI. obstát i ve velmi v obtížné zkoušce?

Jedná se totiž o důležitý moment, kdy je třeba, aby v rozhlase pronesl zásadní projev, jaký má povzbudit a inspirovat Velkou Británii právě v době, ve které to nejvíce potřebuje.

Králova řeč

Scénář: David Seidler
Režie: Thomas Hooper
Kamera: Danny Cohen
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Jennifer Ehle, Derek Jacobi, Michael Gambon, Timothy Spall, Anthony Andrews
Zvuk: český 5.1, anglický 5.1
Titulky: české, české pro neslyšící
Délka: 113 min
Obraz: 16:9

mif, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Oscarová Králova řeč vám nesmí chybět

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci