Čtyřkaři? Systematičtí a mají rádi pořádek

18.5.2011 01:00   |   Ezoterika - NUMEROLOGIE
Jsou systematičtí a mají rádi pořádek. Kromě toho je jejich životním číslem čtyřka. Kdo? Například Marie Rottrová, Barack Obama, Josef Kajetán Tyl, či Božena Němcová.

numerologie

Zkrátka dnes si přijdou na své ti, kteří se narodili 4., 13., 22. a 31. dne v měsíci. Stejně jako u předchozích čísel dne i v tomto pokračování si na různých příkladech ukážeme charakter lidí ovlivněných touto energií.

Pro zopakování jen připomenu, že číslo dne vyjadřuje charakter našeho konání a je to číslo od 1 do 9. Získáme je tak, že sčítáme lineárně jednotlivé číslice dne narození, dokud nedostaneme jednociferné číslo. Toto číslo pak vepíšeme k ostatním číslům do numerologické mřížky (více o ní najdete zde). Takže nám vlastně přibude první číslo, které není přímo v číslicích data narození (nemáme ho napsané v občanském průkazu J).

Např. den narození 22. - 2+2= 4

Čtyřka = stabilita

Čtyřka je číslo stability. Pro svého vlastníka vytváří pevný základ, potřebu stát pevně na zemi, potřebu opory a hmatatelných jistot. Stejně tak jako stůl potřebuje čtyři nohy, aby vytvořil pevnou plochu, stejně tak je pro „čtyřkové“ lidi důležité kromě stání na vlastních dvou nohách mít ještě dvě opory navíc, často jde i o berličky. Čtyřka je také číslo, které symbolizuje hmotu. Pod touto energií se skrývá vše, co lze nahmatat, osahat, zřetelně vidět, ocenit penězi, prožít skrze fyzické tělo.

Z těchto důvodů jsou lidé narození ve „čtyřkové“ dny pilní, pracovití (často se sklonem k workoholismu), rádi fyzicky pracují, potřebují vidět za sebou výsledky své práce a také být dostatečně finančně ohodnoceni. Vytvářejí si pevný základ majetkový i rodinný. Potřebují prostředí, kde se mohou uzavřít před světem, kde se nic nemění, pokud to oni sami nechtějí. Jsou také častými sběrateli všeho možného (hlavně financí, ale třeba i kontaktů a vztahů), protože pro ně tato činnost symbolizuje dobrý základ, jistotu. Sběratelství jim také splňuje potřebu vidět a často i osahat si nashromážděné hodnoty.

Lidé se dnem narození 4 působí navenek vyrovnaně a klidně. Jestliže se jim vše daří a jsou nezávislí na činnosti druhých, pak jsou vyrovnaní i vnitřně. Energie čtyřky je velmi pracovitá a málokdo jí v tomto směru uspokojí.

Pozor na nedoceněné

Čtyřková energie začne vytvářet problémy svému nositeli, pokud nedochází k dostatečnému oceňování za odvedenou práci. Těžkosti konzervativní čtyřce způsobují velké změny, které znamenají vychýlení ze stability. Takový člověk začne ztrácet vlastní sebejistotu a začne vyvíjet velké tlaky na okolí, aby se vše uvedlo opět do stavu vyrovnanosti, klidu podle jeho vlastních představ. Proto se z čtyřky stává pedant, konzervativec a generál, který všechny komanduje. Bojí se všeho nového a brání tak především sobě v pokroku. Často to pak odnáší jeho zdraví, protože nevyrovnaná energie čtyřky se projevuje na fyzické úrovni.

Je-li šéf narozen ve „čtyřkový“ den, pak je dobrý organizátor a realizátor, pracant, má jasné koncepce a umí pilné spolupracovníky ohodnotit. Má pevný a odhodlaný charakter. Hned tak něco ho neporazí a ustojí kdejaký problém, podrží druhé a najde znovu pevný základ. Na druhou stranu čtyřkový šéf je nesmlouvavý k nepořádku, zmatku a prostojům. Stále kontroluje výsledky, je pedant, a pokud si není vědom svých zpátečnických sklonů, těžko ocení novátorské nápady. Zasněné, neukázněné a upovídané spolupracovníky nemá rád.

Nebezpečím u lidí narozených s číslem dne 4 bývá právě jejich zakrývaná nejistota a potřeba se zabezpečovat. Mohou se z nich stát velmi nejistí a ušlápnutí jedinci, jestliže se nedovedou vypořádat s dominantními vlivy v okolí a především s despotickým rodičem či partnerem. Na druhé straně svou nejistotu mohou zakrývat hamižností a lakotou, necitlivým hrubiánstvím a pedantskými sklony tyranizujícími celé okolí. Vzhledem ke své přímosti dovedou být bezohlední velmi hrubí a násilničtí.

CO PROZRADÍ DATUM NAROZENÍ?

Zjistěte si z data narození povahu člověka,
jeho schopnosti a dovednosti. Odhalíte, jak
je vášnivý a jestli je citlivý. Čísla napoví, zda
je praktický či naopak „věčně létá v oblacích“,
jestli je vytrvalý a trpělivý nebo nedočkavý.

SLEDUJTE NAŠI ŠKOLU NUMEROLOGIE

Nelze ale říct, že lidé narození ve čtyřkové dny nejsou citliví. Naopak, pod rouškou pracovitosti a vyrovnanosti se skrývá vnímavá, citlivá a emotivní duše. Tím často překvapí své okolí. Tak zjistí, že největší radost udělají, když přidají k uznání pochvalu, podporu. Otevře se cesta do uzavřeného nitra „čtyřky“ a je možné objevit poetu, snílka, komika a filozofa hledajícího vyšší řád života.

Narozeni 4. – vyrovnaní

Narození v tomto dni přináší praktičnost, vyrovnanost, pevnost v názorech, systematičnost a potřebu se realizovat. Jde o lidi přímé, spolehlivé s přesnými představami a klidem i v krizových situacích. Často podléhají rutině a nebývají příliš bezprostřední. Zato jsou věrnými a loajálními přáteli, kteří neradi mění své zvyklosti a prostředí. Přitom jde o lidi vnímavé, citlivé, s touhou zanechat po sobě viditelný otisk.


Guiseppe Garibaldi

Potřeba cítit se v bezpečí a mít své jisté v nich vyvolává nutnost zabývat se věcmi dosažitelnými a realizovatelnými. Mají rádi systém, řád a jsou zodpovědní. Dlouho jim trvá, než pochopí, že systém ani majetek jim bezpečí nikdy přinést nemohou a že je třeba pocity sebejistoty budovat ve svém nitru. Jsou ale houževnatí a tak leccos vydrží. Někdy si odrazují okolí svým komandováním či škatulkováním druhých podle vlastních představ, černobílým viděním světa.

Příkladem neústupného, cílevědomého, organizujícího a tvrdého jednání „čtyřky“ jsou významní politici, kteří ovlivňovali chod dějin: konzervativní a absolutistický ministr vnitra v Rakousko-Uhersku Alexandr Bach, italský revolucionář, který přispěl ke sjednocení Itálie, Guiseppe Garibaldi, nacistický politik odpovědný za likvidaci Židů a brutalitu oddílů SS Ernst Kaltenbrunner, španělský fašistický diktátor Francisco Franco a z nedaleké minulosti např. palestinský vůdce Jásir Arafat.


Barack Obama

Schopnost vytrvat a prosazovat se, jít si za svými cíli si můžeme uvědomit na příkladu současného prezidenta USA Baracka Obamy. Narodil se 4.8.1961. Jeho numerologická mřížka vypadá takto:

6 9
8
11 4

Citlivou a zároveň vytrvalou a pracovitou duši čtyřkových lidí dokazuje řada známých básníků a spisovatelů, kteří se narodili s energií 4. dne v měsíci a jejichž díla čítají nejen věhlas a kvalitu, ale i dlouhou řadu titulů: Josef Kajetán Tyl, Božena Němcová, Adolf Branald, Jáchym Topol, český pohádkář původních a originálních postaviček Václav Čtvrtek. Čtvrtého se narodil i jeden z nejzajímavějších a nejoriginálnějších architektů působící v Čechách v období baroka - Giovanni Santini.

Narozeni 13. – zranitelní

V třináctém dni měsíce se snoubí jednička, tedy cílevědomost a potřeba nezávislosti, s trojkou - společenským číslem tvořivosti a bystrosti. Dohromady z toho vzniká konzervativní, pracovitá a s nedostatkem sebedůvěry bojující čtyřka. Z toho vyplývá, že lidé narození 13. dne v měsíci jsou bystří, společenští, mají organizační schopnosti, dovedou s druhými komunikovat a ve společnosti bývají oblíbeni. Devizou energie čísla 13 je kreativní a stále dalším cílům směřující ego, které se umí díky vibraci čtyřky realizovat a dát svým snům konkrétní podobu.

100 KŘESTNÍCH JMEN

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

Třináctky ale mají obvykle problémy sami se sebou. Jejich cílevědomost (1), společenskost a potřeba tvořit (3) stále nutí výslednou energii čtyřky něco měnit, podnikat, zkrátka posouvat hranice vlastního konzervatismu a stále měnit své pevné hranice. Stávají se štvanci své potřeby podpory a dokazování si svých kvalit. Často se tak honí za takovou prací, ze které očekávají uznání, slávu či peníze. Snadno podléhají dominantním osobám, které znají jejich zranitelnost a vědí, že stačí málo a „třináctka“ ztratí důvěru v sebe a stane z ní nedůtklivý, urážlivý, stále bojující „uzlíček nervů“ a problémů.

Takový člověk se jako obranu naučí zacházet s ostatními stejně dominantně a tyransky a roztáčí tak kolotoč, který vede ke ztrátě přátel i příznivců a to paradoxně vede jen k dalšímu úpadku sebevědomí dané osoby. Jediným východiskem je citlivé a podporující zázemí a uspokojující práce s dostatkem svobody a seberealizace.

Pozitivními příklady, které dovedli uplatnit svou tvořivost a dát jí reálnou podobu je řada osobností z různých oborů: hudebník a zpěvák Paul Simon, rockový zpěvák Peter Gabriel, zpěvák a textař Stevie Wonder, písničkář Jiří Dědeček, zpěvák a bývalý politik Michal Prokop, klavírista a skladatel Petr Hapka, zpěvačka Marie Rottrová, textařka Jiřina Fikejzová, básník Václav Hrabě, ilustrátor Kája Saudek a jeho bratr fotograf Jan Saudek.

ČAKRATajemství kamenů:

JAK PŮSOBÍ NA ČAKRY

Je zajímavé, že řada autorů detektivek, hororových či napínavých příběhů se narodilo 13. Tak např. Robert L. Stevenson, Roald Dahl, Daphne du Maurier, Alfred Hitchcock, Ross MacDonald, Georges Simenon. Odráží to citlivé nitro, postřeh pro změny nálad a stálé vnitřní napětí takových lidí, které navenek nebývá viditelné.

I třináctku má ve svém datu řada politiků, kteří prosluli svou nesmlouvavostí a razantním postojem, zaváděním nekompromisních nových řádů, které ale přinesli pokrok (ať už v jakémkoli slova smyslu): císařovna Marie Terezie a její reformátorský syn, císař Josef II., prezident Spojených států a bojovník za nezávislost Thomas Jefferson, kubánský revolucionář a diktátor Fidel Castro, kněz a prezident klerofašistického Slovenského štátu Jozef Tiso.


Margaret Thatcherová

Do tohoto výčtu patří i bývalá britská ministerská předsedkyně, „železná lady“ Margaret Thatcherová. Ta byla proslulá svým konzervatismem a odporem ke všemu novému a nestabilnímu. Ale také vyvedla zemi z krize a dala jí dobrý fundament pro další vývoj. Nakonec ale byla nucena ustoupit ze svých pozic, protože změny se staly pro další vývoj nevyhnutelné. Margaret Thatcherová se narodila 13.10. 1925 a její numerologická mřížka vypadá takto:

3 9
2 5
111 4

Narozeni 22. – vytrvalí

Dvě dvojky se spojují v datu dvaadvacátého, jehož součet dává opět den narození - čtyřku. Dvojka znamená zvýšenou citlivost, tužby a intuitivnost, adrenalinové reakce, skrytou sílu a bojovnost. Spojení dvou citlivých čísel ale dává něco trochu jiného - praktickou, realistickou, pevnou vibraci.

Jedinci narození 22. proto nebývají tolik razantní jako jejich „čtyřkoví“ sousedé, nejsou tolik viditelní a často se zdají nevýrazní. Teprve až po čase se projeví jejich houževnatost, schopnost jít si za svojí představou. Jejich výhodou je, že své touhy (vliv čísla 2) dokáží realizovat (vliv čísla 4), ač se druhým mohou zdát nereálné. Tím se stávají průkopníky, i když jejich aktivita někdy vypadá trochu pošetile.

kopretinaKvětinový
horoskop

Dovedou se zakousnout do práce a nic je neodradí, jen trochu zapomenou na své city. Jsou vytrvalí, důslední, metodičtí, s organizačním talentem, pracovití a často trochu netýkaví. Jsou totiž značně citliví a nemají rádi přílišné citové projevy a tak se před nimi uzavírají. Další problém může být v potřebě se zabezpečovat podle svých představ. Nejen, že to mnozí lidé narození 22. dělají prostřednictvím peněz, ale protože dovedou intuitivně vycítit pocity druhých, často manipulují se svým okolí, aby získali klidnou cestou, co potřebují.


Denis Papin

Stejně jako u jiných „čtyřek“, tak i v tomto případě najdeme mnoho příkladů významných vědeckých osobností: Alfonse Bertillon (kriminalista, který zavedl antropometrický systém identifikace osob, dodnes se využívá jeho nápad třídílných fotografií osob), Johann Gregor Mendel (kněz, který se zabýval dědičností a je zakladatelem genetiky), Lev D. Landau (jaderný fyzik), Heinrich Hertz (fyzik, dokázal existenci elektromagnetických vln), Michael Faraday (zabýval se elektrochemií), Denis Papin (vynálezce, který se zabýval efektem páry, dodnes užíváme hrnec „papiňák“), Jacob Oppenheimer (fyzik, podílel se na vzniku jaderné bomby).

U lidí narozených 13. jsme si všimli, že mají schopnost psát detektivní či napínavé příběhy. Podobně i narození dvaadvacátého – otec Sherlocka Holmese sir Arthur Conan Doyle nebo Ray Bradbury, kteří se spíše zaměřují na silné příběhy či silné filosofické sdělení - Francis Bacon, Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, Erich Maria Remarque, Vladimír Nabokov, z našich končin Karel Poláček, Ladislav Klíma, Ludvík Kundera.


V. I. Lenin

Ani u čísla dne 22 se nevyhneme ne zrovna pozitivním příkladům. Takovým je i Vladimír Iljič Lenin (Uljanov). Narodil se 22.4.1870. Podívejme se trochu blíže na mřížku člověka, jehož revoluční ideje a filozofie se staly osudem mnoha miliónům lidí.

22 8
1 44 7

Narozeni 31. – motivovaní

V energii této „čtyřky“ hraje primární úlohu číslo tři. Jde tedy o lidi mentálně bystré, aktivní, někdy výstřední, tvořivé. Vzhledem ke konečné vibraci čísla 4 jsou tito lidé pracovití, metodičtí, organizačně schopní. Více než předchozí čísla dovedou být svéráznější, osobitější. Vše si dělají podle svých metod, nacházejí často nové a objevné cesty. K tomu přistupuje ctižádost, potřeba volnosti a originalita čísla 1. Dovedou proto vybudovat, co vymyslí, mají spoustu nápadů a dovedou jim dát i praktický základ.

Mají ideální předpoklady vyniknout všude. Nejlépe ze všech čtyřek ale snášejí vypětí a stres. Bývají trochu nestálí a potřebují změnu a vzruch. Vydrží jen tam, kde jsou motivováni a někdy sledují jen vlastní zájem. Proto se mohou zdát povrchní a nespolehliví. Vzhledem k prvnímu číslu 3, jsou komunikativní, umějí navazovat kontakty - pokud chtějí. Mají kousavý humor, bystré postřehy, smysl pro humor a bývají druhým, především těm méně bystrým, trochu nebezpeční. Umí se královsky bavit na jejich úkor, aniž to dotyční postřehnou.


Bolek Polívka

Jestliže si myslí, že jim okolí nemůže poskytnout dostatečnou odezvu na jejich schopnosti, stáhnou se do ústraní a vystačí si sami. Jsou také velmi bystří, a proto pohlížejí na své okolí trochu spatra, protože jim často druzí nestačí. Dají to pak najevo svým přezíravým postojem a nadřazeným chováním. Někdy je toto chování jen důsledkem vnitřní malé sebedůvěry, se kterou se i přes své schopnosti často potýkají.

Spousta osobností, která světu přinesla podnětné nápady, a vynikli i v řadě oborů se narodila právě 31.: zakladatel anatomie Andreas Vesalius, matematik, fyzik a filozof René Descartes, ekonom Milton Friedman, český velmi plodný a úspěšný spisovatel Michal Viewegh. I zde najdeme významného zástupce detektivního žánru - Dicka Francise. Z herců jsou zde zastoupeny opravdové osobnosti – Louis de Funés, Richard Chamberlain, Anthony Hopkins, Clint Eastwood, Bolek Polívka, zpěvák Phil Collins, skladatelé – Franz Schubert, Joseph Haydn.

A patří sem i naši významní obrozenci - Karel Havlíček Borovský, Magdalena Dobromila Rettigová, nebo modernější český písničkář Karel Hašler.


Simon Wiesenthal

Příkladem vytrvalosti a buldočí neústupnosti, podpořené dostatečnou motivaci, je činnost židovského publicisty Simona Wiesenthala. Ten od skončení války po celý svůj předlouhý život neúnavně vyhledával a usvědčoval válečné zločince. Narodil se 31.12.1908.

3 9
2 8
111 4

V příštím pokračování se dostaneme do poloviny základní číselné řady a také do centra numerologické mřížky – k číslu 5. Přijdou na řadu všichni ti, kteří se narodili pod vlivem čísla dne 5, tedy 5., 14. a 23. dne v měsíci.

Jana Tamchynová

Přečtěte si také

Diskuse: Čtyřkaři? Systematičtí a mají rádi pořádek

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci